وزارت جهاد کشاورزی هدف خودکفایی در کالاهای اساسی را در کشت فراسرزمینی دنبال میکند. اوگاندا و ونزوئلا مقصد کشت فراسرزمینی
نایب رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران: اوگاندا و ونزوئلا اعلام آمادگی کردهاند که اراضی زراعی خود را به کشاورزان ایرانی اختصاص دهد. اگر سرمایهگذاران کشورمان ورود کنند، به راحتی میتوانیم در تولید ذرت خودکفا شویم
با توجه به خشکسالی، تغییرات اقلیمی و کم آبی، امکان کشت گسترده برخی از محصولات استراتژیک کشاورزی در کشورمان وجود ندارد، به همین دلیل از سال 96 تاکنون وزارت جهاد کشاورزی سیاست کشت فراسرزمینی را در پیش گرفته است.
هدف وزارت جهاد کشاورزی از اجرای طرح کشت فراسرزمینی بیشتر کشت محصولات آب بر بوده است به طوری که کشت سویا و دیگر دانههای روغنی همچون ذرت، کلزا و آفتابگردان در اولویت اول و کشت چغندرقند، برنج، جو و گندم نیز در اولویت بعدی قرار دارند.
تاکنون برخی قراردادها برای توسعه کشت فراسرزمینی با 28 کشور جهان از جمله ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، آفریقای جنوبی، اوگاندا، غنا، کنیا، افغانستان، تاجیکستان، قرقیزستان، اوکراین، بلاروس، سوریه، قزاقستان، برزیل، ونزوئلا، عراق، گرجستان، مولداوی، ویتنام، مقدونیه، پاکستان، سورینام و روسیه بهعنوان کشورهای هدف کشت فراسرزمینی بسته شده است.
تأمین کامل امنیت غذایی کشورمان با توسعه کشت فراسرزمینی در ونزوئلا
با این حال به نظر میرسد کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا تمایل بیشتری برای حضور ایرانیان برای کشت محصولات کشاورزی دارند به طوری که طی چند ماه اخیر مسئولان ونزوئلا و اوگاندا هر کدام بهصورت جداگانه اعلام کردهاند که یک میلیون هکتار از اراضی خود را میتوانند به کشاورزان ایرانی برای کشت فراسرزمینی اختصاص دهند.
در همین خصوص علی رضوانیزاده، نایب رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران در گفتوگو با «ایران» درخصوص آخرین وضعیت کشت فراسرزمینی گفت: هم اکنون کشور اوگاندا اعلام آمادگی کرده که میتواند یک میلیون هکتار از اراضی زراعی خود را به سرمایهگذاران ایرانی اختصاص دهد.
او افزود: از طرف دیگر چندی پیش ونزوئلا نیز اعلام آمادگی کرده که یک میلیون از اراضی زراعی خود را به کشاورزان ایرانی اختصاص دهد، به همین دلیل اگر سرمایه گذاران کشورمان با همکاری دولت و وزارت جهاد کشاورزی به این دو کشور ورود کنند، به راحتی میتوانیم در تولید ذرت خودکفا شویم تا دیگر ارز زیادی برای واردات این محصول از کشور خارج نشود و حتی میتوانیم نیاز ذرت کل منطقه را نیز پوشش دهیم.
نایب رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران تصریح کرد: دولت باید مشوقهای عملیاتی زیادی در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد تا انگیزه آنها برای توسعه کشت فراسرزمینی بیشتر شود. رضوانیزاده در ادامه تصریح کرد: با توجه به روابط دوستانه ایران و ونزوئلا، این کشور میتواند فرصتی بینظیر برای توسعه کشت فراسرزمینی ایران باشد.
او افزود: به طوری که ونزوئلا 25 میلیون هکتار زمین مستعد کشاورزی بلااستفاده دارد که ایران با توسعه کشت فراسرزمینی تنها در 4 درصد این اراضی میتواند کل امنیت غذایی خود را تأمین کند تا دیگر نیازی به کالاهای اساسی و کشاورزی وارداتی نداشته باشیم.
نایب رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران اظهار کرد: اتاق بازرگانی کشورمان اعلام کرده که طی 5 سال گذشته بیش از 45 میلیارد دلار ارز از کشور خارج و در دیگر کشورها سرمایهگذاری شده است.
رضوانیزاده گفت: اگر این میزان سرمایهگذاری برای توسعه کشت سرزمینی صورت میگرفت طبیعتاً شاهد افزایش ضریب امنیت غذایی در کشورمان بودیم بنابراین باید مسئولان امر سرمایهگذاران را به این سمت سوق دهند.
او خاطرنشان کرد: از طرف دیگر مسئولان باشقیرستان روسیه اعلام کردند که میتوانند 100 هزار هکتار از اراضی کشاورزی خود را به سرمایهگذاران ایرانی برای کشت فراسرزمینی اختصاص دهند ولی با وجود آنکه روسیه نیز به لحاظ سیاسی دوست ایران محسوب میشود ولی تاکنون اقدامی برای این منظور صورت نگرفته است.
تمایل برزیلیها به کشت فراسرزمینی ایرانیها در این کشور
اکنون نیز مسئولان برزیلی اعلام کردهاند که میخواهند تسهیلاتی را برای حضور کشاورزان و سرمایهگذاران ایرانی به منظور کشت محصولات کشاورزان اختصاص دهند.
در این رابطه حسین قریبی سفیر جمهوری اسلامی ایران در برزیل اظهار داشت: با حضور رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران و مسئولان اقتصادی ایالت میناس گرایس برزیل و بانک توسعه این کشور، درباره توسعه کشت فراسرزمینی ایران در برزیل و ارائه تسهیلات به متقاضیان ایرانی مذاکره شد. قریبی افزود: میناس گرایس ایالت بزرگی در برزیل است که ۵۰ درصد قهوه این کشور در این ایالت تولید میشود و معادن فراوانی دارد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در برزیل گفت: کشت فراسرزمینی سابقه دیرینه دارد، اما در سالهای اخیر با محدودیتهایی مواجه شده، اما هنوز میتوان با ایجاد شرکتهای ثبت شده در برزیل در این زمینه فعالیت کرد.
قریبی تأکید کرد: هر ایالت برزیل قوانین مشخص برای جذب فعالان بخش کشاورزی برای کشت فراسرزمینی و تسهیلات لازم دارد که سرمایهگذاران باید به این موضوع توجه کنند.
تسهیلات بانک برزیلی به ایرانیان برای کشت فراسرزمینی
سید فخرالدین عامریان رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران نیز اظهار داشت: در جلسهای با حضور مسئولان محلی در ایالت میناس گرایس برزیل و با حضور سفیر ایران در این کشور برای خرید و اجاره زمینهای کشاورزی در این کشور توسط ایرانیان توافق شد.
عامریان افزود: بر اساس توافق صورتگرفته، مقرر شده ۸۰ درصد سرمایه در گردش مورد نیاز برای عملیات زراعی توسط بانک برزیلی در مدت چند سال تأمین شود.
رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران، این شرایط را فرصت خوبی برای افراد متقاضی کشت فراسرزمینی برای خرید و اجاره زمین کشاورزی در برزیل خواند.
این مقام مسئول جزئیات بیشتری از مذاکره با مسئولان برزیلی ارائه داد و گفت: کشاورزان ما بسیار علاقه دارند که برای خرید زمین و تولید محصول در برزیل اقدام کنند، توافقهایی برای زمینهایی در قالب ۱۰ هزار هکتاری درحال انجام است که بهصورت قطعات کوچکتر به ایرانیها عرضه شود، به این صورت که هر کسی مقداری از این زمین ۱۰ هزار هکتاری را برمیدارد و شروع به پرداخت و کشاورزی میکند. او در پایان افزود: مشکلی که داشتیم این بود که کسانی که سرمایهگذاری میکردند باید ویزا میگرفتند اما قوانین اخیر مجلس برزیل مبنی بر این است که در صورت سرمایهگذاری و خرید ملک یا زمین کشاورزی بتوانند اقامت بگیرند و به کشاورزی ادامه دهند