کود یارانهای تنها در اختیار ۴ محصول کشاورزی قرار میگیرد
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای چهار محصول اساسی کلزا، جو، گندم و چغندر، کودهای پتاسه و فسفاته با یارانه توزیع میشود، اما کود مورد نیاز سایر محصولات را کشاورزان باید با قیمت واقعی و به صورت آزاد تهیه کنند.
همزمان با آغاز سال زراعی جاری قیمت کودهای شیمیایی به عنوان نهادههای تولید تغییر کرده است و همسو با افزایش قیمتهای جهانی افزایش یافته است.
افزایش جهانی قیمت کود
قیمت جهانی انواع کود شیمیایی در جهان حدود ۳ برابر شده است اما قیمت مصوب و یارانه ای کود یارانه ای در ایران امسال ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است. سایر کودها بر اساس اعلام معاون وزیرجهاد کشاورزی آزاد و به قیمت واقعی به فروش میرسد.
برای انتشار قیمت انواع کود شیمیایی یارانهای و غیر یارانهای و وضعیت تامین این کودها چند مرتبه از شرکت خدمات حمایتی کشاورزی پیگیری به عمل آمد، اما این شرکت دولتی هنوز پاسخگو نبوده است.
برخی از گزارشات از اتحادیههای صنفی حاکی از کمبود عرضه کودهای پتاسه و فسفاته در بازار دارد اما وزیر جهاد کشاورزی و معاون او این کمبود را تکذیب کردهاند.
توزیع کود بر اساس الگوی کشت
جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی در زمینه تخصیص نهادههای کشاورزی تصریح کرد: ما در فصل کشت پاییزه هیچ مشکلی در تامین نهادههای کشاورزی نداریم و به خوبی تامین شده است، کودهای فسفاته و پتاسه نسبت به ۱۴۰۰ افزایش قیمت ۱۵ تا ۳۰ درصد داشته و مابقی بر اساس یارانه الگوی کشت در استانها لحاظ میشود.
او افزود: با توجه به افزایش جهانی قیمت کود، با دستور رئیس جمهور یارانه برای کود در نظر گرفته شده است، قیمت کود از ۳۰۰ دلار به ۹۰۰ دلار افزایش یافته است اما با تامین یارانه، ۳۰ درصد از قیمت کود را کشاورز و ۷۰ درصد را دولت پرداخت خواهد کرد که این یارانه متناسب با الگوی کشت استانی خواهد بود.
مقام عالی وزارت گفت: اجرای کشاورزی قراردادی هم به منظور تامین مالی در کشت گندم انجام شده تا معیشت کشاورز با مشکل مواجه نشود.
ذخایر مطلوب کود پایه در استانها
قربانی معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز در این ارتباط اظهار داشت: در حال حاضر ذخایر کودهای پایه کشور در استانها مطلوب است و محمولههای جدید وارداتی نیز در حال تخلیه هستند.
او تصریح کرد: سطح موجودی کودهای اوره و پتاس در حال حاضر بیشتر از نیاز است.
معاون اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه قیمت کودهای شیمیایی در بازارهای جهانی ۳ برابر شده است، به پرداخت یارانه برای تامین نیاز کشاورزان اشاره کرد و گفت: با همکاری مجلس شورای اسلامی ۴ هزار میلیارد تومان اعتبار برای یارانه نهادهها و سایر موارد در نظر گرفته شده که ۳ هزار میلیارد تومان آن برای خرید کود شیمیایی پتاس و فسفاته است.
قربانی افزود: برای چهار محصول اساسی کلزا، جو، گندم و چغندر، کودهای پتاسه و فسفاته با یارانه توزیع میشود، اما کود مورد نیاز سایر محصولات را کشاورزان باید با قیمت واقعی و به صورت آزاد تهیه کنند.