معاون وزارت اقتصاد افغانستان مطرح کرد. استفاده از فناوری ایران در نوسازی کشاورزی افغانستان

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1366

معاون وزارت اقتصاد افغانستان مطرح کرد. استفاده از فناوری ایران در نوسازی کشاورزی افغانستان

دکتر «عبداللطیف نظری» معاون تخصصی وزارت اقتصاد افغانستان در گفت‌و گو با بازار، میگوید افغانستان می تواند از طریق تعامل با ایران که دارای فناوری های نوین و دانش فنی بوده و از تجربه خوبی در عرصه کشاورزی برخوردار است، به توسعه پایدار در این حوزه دست یابد.

توجه به حوزه کشاورزی و کشت فراسرزمینی موضوعی است که از چند سال گذشته میان ایران و افغانستان آغاز شده اما به طور جدی پیگیری نشده است. با تشکیل حکومت طالبان، چگونه می توان به این موضوع با توجه به اینکه افغانستان کشوری است که برای کشاورزی مناسب است، پرداخت؟ 

افغانستان یک کشور متکی بر زراعت و کشاورزی است و بیشتر اقتصاد آن از طریق کشاورزی مدیریت می شود. لذا، مقامات این کشور درصددند تا این حوزه در افغانستان توسعه چشمگیری پیدا کند؛ در حالی که این توسعه باید به گونه ای باشد که کشاورزی از حالت سنتی خارج شده و مدرنیزه گردد.

افغانستان می تواند از طریق تعامل و همکاری با کشورهایی که دارای فناوری های نوین و دانش فنی هستند و همچنین از تجربه خوبی در عرصه کشاورزی برخوردار هستند، به توسعه پایدار در این حوزه دست یابد

بر همین اساس، افغانستان می‌تواند از طریق تعامل و همکاری با کشورهایی که دارای فناوری های نوین و دانش فنی هستند و همچنین از تجربه خوبی در عرصه کشاورزی برخوردار هستند، به توسعه پایدار در این حوزه دست یابد. یکی از این کشورها جمهوری اسلامی ایران است.

با توجه به اشتراکات زیاد، سلایق و ذائقه مشترک میان شهروندان دو کشور، افغانستان میتواند همکاری های خود را در این عرصه گسترش دهد؛ در حالیکه توسعه و مکانیزه و مدرنیزه شدن کشاورزی افغانستان، میتواند منجر به خودکفایی کشور شود. در این راستا، تلاش ما این است که کشاورزی افغانستان از طریق مکانیزم های مدرن رونق گیرد و همکاری های ایران و افغانستان در جهت حفظ منافع طرفین تداوم و افزایش یابد.

با توجه به اهمیت راه آهن خواف_هرات برای ایران و افغانستان، چرا تا کنون این خط آهن تکمیل نشده و مشکل کار از کجاست؟

در ارتباط با راه آهن خواف_هرات، با اینکه گامهای خوبی برداشته شده و بخشی از این پروژه تکمیل شده است، اما شما می دانید که تحول ایجاد شده در افغانستان، یک تحول بزرگ و ساختاری بود که قطعا نیازمند یک زمان بیشتر است تا افغانستان بتواند اجرای پروژه های کلان خود را از سر بگیرد.

افغانستان کشوریست که با تعداد پروژه های راه آهن زیاد مواجه نشده یا به تعبیری از خط آهن بهره مند نیست؛ آن هم به دلیل مشکلات مالی و پولی و پولهای بلوکه شده توسط آمریکا

بنابراین، از سوی دو طرف، توجه و دقت نظر در رابطه با این پروژه وجود دارد و من امیدوارم در یک بازه زمانی نه چندان دور اقدامات اتمام این خط آهن محقق شود و منافعی را برای هر دو کشور به ارمغان آورد، زیرا افغانستان کشوریست که با تعداد پروژه های راه آهن زیاد مواجه نشده یا به تعبیری از خط آهن بهره مند نیست؛ آن هم به دلیل مشکلات مالی و پولی و پولهای بلوکه شده توسط آمریکا.

لذا، تلاش ما این است که بتوانیم در جهت توسعه خط آهن قدمهای جدی را برداریم تا افغانستان از طریق خطوط آهن به کشورهای منطقه و جهان متصل شود؛ به طوری که راه آهن می تواند در صادرات و واردات کشور نقش مهمی را ایفا نماید.

در حال حاضر وضعیت مرزهای دو کشور و امنیت آنها چگونه است؟

خوشبختانه، وضعیت مرزها و مسائل امنیتی در حال حاضر در دو طرف مرز بسیار مناسب است. با این حال، مشکلات جزئی وجود دارد و گاهی اتفاقاتی نیز رخ می دهد؛ اما، کلیت مسئله امنیتی در مرزها مطلوب است و همین موضوع فرصتی را برای افغانستان در جهت توسعه روابط تجاری به خصوص همکاری های ریلی و تبادل کالا و محصولات از طریق خطوط آهن و یا ریلی ایجاد کرده در حالی که منافع حداکثری را برای دو کشور تامین می کند.

در حال حاضر امنیت در افغانستان برقرار است و این موضوع فرصت خوبی را برای هر دو کشور ایجاد کرده که فرآیند تجاری را توسعه ببخشند. 

بندر چابهار برای ایران، افغانستان و هند حائز اهمیت است. طالبان چه برنامه ای را برای توسعه تجارت از طریق این بندر در نظر گرفته است؟

در ارتباط با بندر چابهار باید عرض کنم که از طرف افغانستان هیچ مشکلی وجود ندارد و افغانستان خواهان توسعه تجارت و انجام مراودات تجاری فعال با کشورهای منطقه و همسایه من جمله جمهوری اسلامی ایران است. اگر برخی از مشکلات هم میان دو کشور گاهی اوقات ایجاد می شود، اما همان مشکلات از طریق مذاکره قابل حل است.

چابهار می تواند در توسعه تجارت و ترانزیت نقش مهمی ایفا نماید؛ ضمن اینکه افغانستان آمادگی دارد تا تسهیلاتی را در این خصوص برای تاجران افغانستانی فراهم کند

با توجه به تحول جدیدی که در افغانستان رخ داده، امکان بحث بندر چابهار و توسعه تعاملات از طریق این بندر را می توان با گفتگوهای سازنده مورد توجه و دقت نظر قرار داد. در واقع این بندر، می تواند در توسعه تجارت و ترانزیت نقش مهمی ایفا نماید ضمن اینکه افغانستان آمادگی دارد تا تسهیلاتی را در این خصوص برای تاجران افغانستانی فراهم کند. 

حکومت سرپرست افغانستان، سیاست همکاری با کشورهای همسایه را در دستور کار خود قرار داده است. بنابراین در حوزه انرژی و دادو ستد هیچ منعی از طرف افغانستان وجود ندارد و امارت اسلامی مصمم است تا در خصوص مسائل انرژی، تجارت، ترانزیت، زراعت، کشاورزی و سایر حوزه هایی که می‌تواند به نفع مردم افغانستان باشد، با همه کشورها به خصوص همسایگان وارد مذاکره شده و گامهای اساسی را در جهت گسترش مناسبات تجاری خود بردارد. بنابراین، انرژی هم یک از این موارد است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :