سرطان خاموش دشتها و مرگ آبخوانها. کرمان در آستانه بحران
گزارش| کاغذوطن
مرکز پژوهشهای مجلس بهتازگی مطالعاتی درباره فرونشست در کشور داشته است. در این پژوهش هشدار داده شده که ۱۸ استان کشور دارای محدودههایی با خطر بالای فرونشست زمین هستند.نتیجه این تحقیقات نشان میدهد که استانهای اصفهان، تهران، کرمان و خراسان رضوی در معرض خطر شدید فرونشست قرار دارند.
در گستره ایران نرخ فرونشست در مقایسه با کشورهای دیگر بالاست. براساس اطلاعات موجود، در سال ۱۳۹۸، ۱۸ استان کشور دارای محدودههایی با خطر بالای فرونشست زمین هستند. دراینمیان میتوان به استانهای تهران، خراسان رضوی، اصفهان، البرز، کرمان و قم که در ردیف استانهای با خطر بالا قرار میگیرند، اشاره کرد. تعدادی از مراکز جمعیتی شهری بزرگ نیز بر زونهای فرونشستی واقع شدهاند و زیرساختهای متعددی در معرض خطر هستند.
در بخش دیگری از پژوهش به مدیریت منابع آب در کشور اشاره شده و آمده است: میزان برداشت از منابع آب کشور (برای تأمین مصارف اصلی تا شهریورماه امسال) باید معادل ۸۱.۵ میلیارد مترمکعب باشد که سهم منابع آب سطحی و زیرزمینی هرکدام به ترتیب ۴۶.۴ و ۳۵.۱ میلیارد مترمکعب در نظر گرفته شده؛ اما درحالحاضر میزان مصرف آب سالانه در کشور حدود ۹۸ میلیارد مترمکعب است که ۵۴ میلیارد مترمکعب (۵۵ درصد) آن از منابع آب زیرزمینی و ۴۴ میلیارد مترمکعب (۴۵ درصد) از منابع آب سطحی تأمین میشود. در بین مصارف مختلف، بخش کشاورزی با ۸۹.۵ درصد، بیشترین سهم مصرف آب را دارد و بخشهای صنعت و شرب نیز به ترتیب حدود دو و ۸.۵ درصد از منابع آب کشور را مصرف میکنند.
اختلاف موجود بین برنامهریزی منابع آب و مصرف واقعی که منجر به برداشت بیشتر از منابع آب کشور شده، عمدتا به منابع آب زیرزمینی تحمیل شده؛ بهطوریکه مقدار آن برای برنامهریزی منتهی به شهریورماه امسال ۱۸.۹ میلیارد مترمکعب است. این اضافه برداشت منجر به تعدی به حقابههای محیطزیستی و تخلیه آبهای استاتیک کشور شده و کسری حجم آبخوانهای کشور را به همراه داشته است.
نتیجه این تحقیقات نشان میدهد که استانهای اصفهان، تهران، کرمان و خراسان رضوی در معرض خطر شدید فرونشست قرار دارند. در اصفهان حدود ۱۰ هزار کیلومترمربع شامل ۳۰۳۰۰ واحد مسکونی، به طور ویژه پالایشگاه نیروگاه برق شهید منتظری، ورزشگاه نقش جهان، فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی، پستهای خطوط انتقال نیروی فشارقوی شهرک صنعتی محمودآباد، خطوط انتقال سوخت به فرودگاه نایین و سگزی، خطوط قطار برونشهری به ویژه خط اصفهان به شاهینشهر، ابنیه تاریخی مانند پل روی رودخانه زایندهرود در معرض تهدیدهای ناشی از فرونشست هستند.
فرونشست در تهران به صورت مستقیم زندگی بالغ بر دو میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داده و مناطق ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ را بهطور جدی تهدید میکند. از مهمترین زیرساختهایی که در تهران در معرض خطر فرونشست قرار دارند شامل فرودگاه امام خمینی (ره)، مهرآباد و خطوط انتقال انرژی در بخش جنوب غرب و خطوط قطار شهری و مترو هستند. به صورت کلی حدود هشت میلیون واحد مسکونی و ۲۴ میلیون نفر در کشور در معرض خطرات و آسیبهای فرونشست قرار دارند.
بخش عمده تأثیرات پدیده فرونشست در دسته صدمات وارده به زیرساختها قرار دارند، بر این اساس در صورت ایجاد آسیب یا ازبینرفتن تأسیسات زیربنایی ترمیم یا بازسازی آنها اجتنابناپذیر خواهد بود که همین امر میتواند علاوه بر افزایش میزان تولید پسماندهای ساختمانی برداشت بیشتر از منابع طبیعی و انتشار آلایندهها به محیط زیست را به همراه داشته باشد همچنین میتوان به نشت آلودگی ناشی از شکست خطوط انتقال مواد سوختی یا فاضلاب، مخازن زیرزمینی، مراکز دفن، نیروگاههای اتمی و… اشاره کرد که در صورت فرونشست نامتقارن زمین در نواحی عبوری خطوط انتقال فاضلاب و مواد نفت و پتروشیمی و شکست لولههای انتقال با پخش مواد عبوری از این خطوط لوله و ورود آن به محیط زیست اتفاق میافتد که آثار سوء فراوانی را بر زیستبوم منطقه در پی خواهد داشت.
بر اساس این پژوهش، در صورت ادامه روند فرونشست زمین و همچنین عدم بهرهگیری از تمهیدات پیشگیرانه در سالیان آتی در این محدوده امکان گسیختگی و شکست در این خطوط انتقال ۱۰ اینچی وجود داشته که میتواند خطر انفجار و بروز فاجعه انسانی زیستمحیطی را به همراه داشته باشد. مطالعه انجامگرفته توسط کاریگنین و همکاران در سال ۲۰۰۶، نشان میدهد که فرونشست زمین در ونیز ایتالیا باعث آلودگی خاک این مناطق با آلایندهای نمکی و ازبینرفتن زمینهای حاصلخیز در این مناطق شده است. تمامی آنچه به آن اشاره شد میتواند بر افزایش نرخ مهاجرت به مناطقی با سطح فرونشست کمتر تأثیرگذار باشد که در صورت افزایش بارگذاری بیشتر از ظرفیت برد زیستمحیطی منطقه پذیرنده، قطعا بر ایجاد تبعات محیطزیستی در مقصد مهاجرتکنندگان نیز مؤثر خواهد بود.
برخی متخصصان این حوزه از این بحران با عنوان سرطان خاموش دشتها و مرگ آبخوانها یاد میکنند. شناخت پدیده فرونشست و عوامل مؤثر بر آن با توجه به خسارتهایی که میتواند به ابنیه، تأسیسات زیربنایی و شریانهای حیاتی وارد کند بسیار حائز اهمیت است. انجام اقدامات لازم در جهت کنترل آسیبهای ناشی از فرونشست به خصوص در نواحی بحرانی فرونشست که دارای تراکم جمعیت ابنیه و زیرساختهای حیاتی هستند ضرورت بالایی دارد.
همچنین فرونشست میتواند موجب افزایش آسیبپذیری در مقابل سیل و زلزله نیز باشد. پژوهشگران این مطالعه نتیجهگیری کردهاند که با توجه به وقوع تغییرات اقلیمی در کشور، تشدید عوامل انسانی تأثیرگذار بر این پدیده در سنوات اخیر و در نتیجه وضعیت بحرانی فرونشست در برخی استانها کنترل و مقابله با این پدیده باید جزء اولویت برنامههای ملی قرار گیرد. نیاز است وضعیت آسیبدیدگی حوزههای مختلف محیطزیستی، اقتصادی، اجتماعی و احیاناً امنیت ملی در خلال وقوع پدیده فرونشست در سالیان اخیر بحث و بررسی شود.
مسئله اصلی کشور در این رابطه نه خلأ قانونی بلکه عدم اجرای قوانین موجود و ضعف نظارتی در این حوزه است. با توجه به تعدد قوانین در کشور و اینکه خلأ قانونی در این زمینه وجود ندارد. نیازی به ارائه قانون جدید نیست و اولویت با بهروزرسانی و اجرای قوانین موجود است و در صورت نیاز به ارائه طرح جدید، آسیبشناسی و بررسی عدم موفقیت قوانین و طرحهای قبلی در گام اول ضرورت دارد و تمرکز اصلی باید بر تقویت بعد نظارتی و اجماع قوانین قبلی باشد. اضافهبرداشت صورتگرفته از منابع آب زیرزمینی کشور بدون توجه به ظرفیت منابع آب زیرزمینی و لحاظنکردن آمایش سرزمین در توسعه زمینه وقوع فرونشست در کشور را فراهم کرده است.
بنابراین کاهش و جلوگیری از تبعات ثانویه ناشی از اضافهبرداشت، از جمله فرونشست نیازمند اتخاذ اقداماتی فرابخشی بوده که بتواند گامهای ناصحیح برداشتهشده را اصلاح کند. قوانین و هدفگذاریهای صورتگرفته در این خصوص از جمله طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی کشور در عمل موفقیت چندانی نداشته و رفع ناکامیهای این برنامه نیازمند آسیبشناسی جدی و اتخاذ تصمیمات کلان است.