در اولین رویداد جانبی کرمان ایدکس با موضوع جذب سرمایه‌گذاری خارجی مطرح شد؛ معدن‌کاوی بدون جذب سرمایه‌گذاری خارجی، اتلاف منابع است

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1770

در اولین رویداد جانبی کرمان ایدکس با موضوع جذب سرمایه‌گذاری خارجی مطرح شد؛ معدن‌کاوی بدون جذب سرمایه‌گذاری خارجی، اتلاف منابع است
گزارش | کاغذوطن
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان در اولین رویداد جانبی کرمان ایدکس به‌صراحت اعلام کرد که آینده معدن بدون سرمایه‌گذاری خارجی جز اتلاف مانع و خام‌فروشی چیز دیگری نیست.
سید مهدی طبیب‌زاده با بیان اینکه تنها راه نجات استان سرمایه‌گذاری خارجی است، گفت: کرمان که ۶۰ درصد ذخایر معدنی را دارد چرا نتوانسته استان توسعه‌یافتگی باشد؟ ما در کرمان به عمق بیشتر از ۲۰۰ متر نرسیدیم .
طبیب‌زاده با اشاره به این نکته که ایران یک درصد جمعیت کشور و ۷ درصد ذخایر معدنی را دارد؛ اما سهم اقتصاد معدن ما یک درصد است و در دنیا به طور متوسط ۵.۱ درصد، ادامه داد: ۷۵ درصد مالیات استان که به خزانه می‌رود مربوط به ۱۰ معدن است و همه این‌ها یک روز تمام می‌شود و استان گرفتار خواهد شد.
*تشکیل سرمایه طی یک دهه نصف شده است
رئیس اتاق بازرگانی ایران در رویداد سرمایه‌گذاری خارجی در اتاق بازرگانی کرمان با بیان اینکه تشکیل سرمایه در کشور روند نزولی داشته و از ۱۷۰ همت در سال ۹۰ به ۹۳ همت در ۱۴۰۱ و در ۱۴۰۲ به ۷۲ همت رسیدیم، گفت: انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری نداریم و این روند امکان سرمایه‌گذاری را سلب کرده است.
صمد حسن‌زاده در این رویداد عنصر اولیه سرمایه‌گذاری را امنیت و ثبات و ارتباط با دنیا دانست و اذعان کرد: انتظار داریم دولت چهاردهم این موضوعات را با برنامه و حفظ اقتدار حل‌وفصل کند.
به گفته حسن‌زاده، در شاخص‌های پایش سرمایه‌گذاری مهم‌ترین عامل تأمین امنیت سرمایه‌گذار است. او دراین‌رابطه ادامه داد: بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شاخص امنیت سرمایه‌گذاری ۵.۷ از ۱۰ بوده است که این شرایط برای توسعه و مشارکت سرمایه‌گذاری مطلوب نیست .
به گفته او ایران در شاخص حقوق مالکیت جهانی رتبه ۱۲۴ از ۱۲۵ کشور جهان بوده است.
حسن‌زاده در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های خوب ایران در مسائل معدن و نیروی انسانی، گفت: در شأن جمهوری اسلامی ایران و در شأن ملت ایران نیست که با این محدودیت‌ها، روند نزولی را در اقتصاد کشور تجربه کند .
به گفته او علی‌رغم ظرفیت‌های کشور برای جلب سرمایه‌گذاری خارجی اما شرایطی در کشور وجود داشته که امکان حضور شرکت‌های خارجی مهیا نبوده است.
*کرمان تمرکزش را روی جذب سرمایه‌گذار در حوزه معدن بگذارد
آقامحمدی عضو تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بخش خصوصی به‌راحتی می‌تواند رشد اقتصادی ۸ درصد را برای کشور مهیا کند، گفت: برای رسیدن به نرخ رشد اقتصادی ۸ درصد نیاز به سرمایه‌گذاری داریم؛ اما باید مشخص شده و تقسیم‌بندی باشد، به‌عنوان‌مثال کرمان تمرکزش را برای جذب سرمایه‌گذاری در حوزه معدن بگذارد.
آقامحمدی با بیان اینکه صاحب‌نظران برنامه‌ریزی برای جذب سرمایه‌گذاری در هر حوزه را داشته باشند، گفت: برای ساماندهی کرمان تمرکزش را در حوزه معدن بگذارد، پتروشیمی به بوشهر و کفش و چرم را به تبریز واگذار کنیم.
آقامحمدی با بیان اینکه افغانستانی‌ها فرصت خوبی برای جذب سرمایه‌گذاری هستند، گفت: بایستی از این ظرفیت استفاده کرد.
* رفتن از دیوار سفارت برجام را خنثی کرد
رئیس اسبق اتاق ایران با نقل این مثال که سرمایه‌گذاری مثل آهویی است که از بوی شکارچی قرار می‌کند، گفت: از وقتی از دیوار سفارت عربستان بالا رفتیم و موشک ساختیم و نوشتیم اسرائیل باید نابود شود، بستر انجام کار و حضور سرمایه‌گذار کم‌رنگ شد و سرمایه‌گذاری خارجی این درک را داشتند که در ایران فضا برای سرمایه‌گذاری خارجی مهیا نیست.
محسن جلال‌پور در پنل تحلیل و آسیب‌شناسی کشور در جذب سرمایه‌گذاری خارجی با بیان اینکه تا سال‌های قبل دهه ۹۰ رشد اقتصادی منفی داشتیم و از امضای برجام تا اواسط سال ۹۵ حرکت جهشی در رشد اقتصادی و حضور هیئت‌های خارجی را داشتیم، گفت: ۲۰۰ هیئت به ایران آمدند و نزدیک ۱۴ سفر خارجی داشتیم و همه چیز به سمت جذب سرمایه‌گذاری پیش می‌رفت و صحبت از ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری بود؛ اما همه این جریانات به عقب برگشت و از نیمه‌های سال ۹۵ ما عملاً استفاده‌ای از برجام نکردیم.
جلال‌پور با طرح این پرسش که چرا نتوانستیم جذب سرمایه‌گذار داشته باشیم؟ گفت: ما از وقتی از دیوار سفارت عربستان بالا رفتیم و از وقتی که موشک ساختیم و رویش نوشتیم اسرائیل باید نابود شود، این فضا زمینه بستر انجام کار و حضور سرمایه‌گذار را کم‌رنگ کرد و سرمایه‌گذاری خارجی این درک را داشت که در ایران فضا برای سرمایه‌گذاری خارجی مهیا نیست.
جلال‌پور با بیان این جمله که من با بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ سرمایه‌گذار خارجی دیدار کردم و همه علاقه‌مند بودند برای سرمایه‌گذاری در ایران، گفت: به دلیل شرایط ذکر شده ما عملاً از ابتدای سال ۹۵ استفاده‌ای از برجام نداشتیم، این در حالی است که ما تنها کشوریم که کندرویی به نام طالبان و داعش در منطقه نداریم و می‌توانیم ۴۰۰ نفر آدم را پوشش بدهیم و به آن‌ها محصول بدهیم و این برای سرمایه‌گذاران خارجی بسیار جذاب بود.
*هیچ کشوری در دنیا بدون جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق نبوده
سید حسین سلیمی، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان در پنل تخصصی تحلیل جذب سرمایه‌گذاری خارجی با اشاره به رشد ویتنام، ترکیه و سایر کشورها، گفت: ترکیه چه‌طور توانست رشد اقتصادی را به ۸ درصد برساند؟ صرفاً با جذب سرمایه‌گذاری خارجی، نه فقط ترکیه بلکه هیچ کشوری در دنیا بدون جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق نبوده است.
سید حسین سلیمی با اشاره به ناترازی‌های برق و گاز در کشور، اذعان کرد: جذب سرمایه‌گذار خارجی فقط بحث مادی نیست، بلکه سرمایه‌گذار با خودش ارتباطات بین‌المللی و تکنولوژی می‌آورد؛ اما وقتی ناترازی برق و گاز داریم و فرد داخلی نمی‌تواند سرمایه‌گذاری کند، چه انتظاری از بخش خارجی داریم؟
سلیمی در این نشست تأکید اصلی‌اش بر فاصله زیاد ایران با سایر کشورها در جذب سرمایه‌گذاری داشت. به گفته او ما یک درصد جمعیت دنیا را داریم؛ ولی حتی یک درصد سرمایه‌گذاری خارجی را نداریم.
* افق ما جذب ۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی است
امیر حسن‌زاده، معاون هماهنگی امور اقتصادی استان کرمان با اشاره به رتبه اول استان در سال ۱۴۰۱ در جذب سرمایه‌گذاری خارجی، گفت: کرمان در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۷۸ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کرده؛ اما این استان نیاز به ۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی دارد و افق ما جذب این حجم از سرمایه‌گذاری است.
حسن‌زاده با اشاره به ظرفیت مس و شرکت‌های بزرگ، گفت: بیش اصلی ما برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی معدن و صنایع وابسته به معدن است و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس دراین‌رابطه صحبت‌هایی یا ما داشته‌اند.
معاون اقتصادی استاندار کرمان در پنل تخصصی تحلیل و آسیب‌شناسی کشور در جذب سرمایه‌گذاری خارجی، دررابطه‌با نیاز کشور به سرمایه‌گذاری خارجی، گفت: ما در کشور به ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری داریم و در جهت تأمین مالی آن نیاز به جذب سرمایه‌گذاری داریم .
به گفته حسن‌زاده در استان کرمان تاکنون سرمایه‌گذارانی از ۱۲ کشور، آلمان، سوئیس، افغانستان، عمان، افغانستان، چین و غیره سرمایه‌گذاری داشتند و بایستی زمینه برای جذب بیشتر این سرمایه باتوجه‌به وسعت بالای استان فراهم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 2
  • دیروز: 110
  • هفته: 765
  • ماه: 6,791
  • سال: 49,492