رشد قیمت اوره ایران در بازارهای جهانی. نبود گاز تولید اوره را هم کاهش داد

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1840

رشد قیمت اوره ایران در بازارهای جهانی. نبود گاز تولید اوره را هم کاهش داد
قیمت‌های صادراتی اوره ایران برای بارگیری در ژانویه به ۳۰۷ دلار به ازای هر تن با قیمت فوب افزایش یافته، در حالی که قبلاً قیمت فوب بین ۳۰۳ تا ۳۰۴.۵ دلار به ازای هر تن بود.
اوره‌ را می‌ توان جزو مهم ترین و کلیدی‌ ترین محصولات زنجیره ارزش محصولات غذایی دانست؛ چرا که اوره بر بهای تمام شده تمامی محصولات کشاورزی اثرگذار است. بر این اساس همواره دولت روی نرخ اوره، به خصوص اوره بخش دولتی حساسیت فراوان دارد. تا چندی پیش مطالبات این صنعت حتی جزو بدهی‌ های دولت شناسایی نمی شد و بودجه‌ ای برای آن تخصیص نمی یافت. از سال گذشته مطالبات شناسایی و قرار بر این شد که به طور تهاتر یا نقدی، دولت مطالبات این صنعت را وصول کند. البته بر اساس ادعای اوره سازان هنوز خبری از پرداخت بدهی ها نیست.
شرکت‌های پتروشیمی تولیدکننده اوره و آمونیاک بخش بزرگی از صنعت پتروشیمی در بازار سرمایه را تشکیل می‌دهند. این شرکت‌ها حدود ۳ درصد از کل بازار سرمایه را تشکیل داده و جزء صادرات محورترین پتروشیمی‌ها محسوب می‌شوند. ۷۷ درصد از کل اوره تولید شده توسط ۴ شرکت پتروشیمی پردیس، شیراز، خراسان و کرمانشاه در بازارهای صادراتی به فروش می‌رسند.
در حال حاضر در کشور ۸ میلیون تن اوره تولید می‌شود که ۳ میلیون تن به مصرف داخلی می‌رسد و ۵ میلیون تن آن صادر می‌شود. نحوه فروش اوره در کشور به سه صورت انجام می‌شود بخش اول میزان اوره‌ای است که تحویل وزارت کشاورزی می‌شود و توسط کارگروه تنظیم بازار قیمت‌گذاری می‌شود و مابه‌التفاوت آن به شرکت‌های پتروشیمی منوط به اینکه آنها توسط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان حسابرسی یارانه‌ای شوند به صورت اختلاف قیمت تعیین شده با کمترین قیمت عرضه یک دوره ۶ماهه در بورس‌کالا محاسبه و در حساب‌های دولت ثبت می‌شوند در حال حاضر از سال ۱۳۹۸ همچنان مطالبات اوره‌سازان پرداخت نشده است. بخش دوم فروش اوره‌سازان از طریق بورس کالاست که به صورت ریالی انجام می‌شود و بخش سوم مربوط به فروش صادراتی شرکت‌هاست. قیمت پایه اوره در بورس‌کالا به صورت هفتگی و بر اساس نرخ‌های جهانی توسط دفتر توسعه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی تعیین و اعلام می‌شود.
عملکرد ضعیف اوره‌سازان در آبان
نرخ گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه تولید اوره، از اهمیت بسیار فراوانی در سودآوری شرکت‌های اوره ساز برخوردار است و افزایش نرخ گاز طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ باعث کاهش شدید سودآوری شرکت‌های مذکور شد. اما متاسفانه تولید اوره در ایران به دلیل کاهش گاز طبیعی تحت تأثیر قرار گرفته است.
متاسفانه تولید اوره در ایران به دلیل کاهش گاز طبیعی تحت تأثیر قرار گرفته است. مقدار تولید خراسان در آبان حدود ۰.۰۳ درصد کاهش یافت. پتروشیمی پردیس در آبان کاهش ۱۶ درصدی تولید را پشت سر گذاشت و بیشترین افت تولید را در این گروه به خود اختصاص داد. همچنین دو پتروشیمی شیراز و کرمانشاه نیز به ترتیب ۱۱.۵ و ۳.۱ درصد کاهش تولید داشتند
گزارش‌های منتشر شده در کدال نشان می دهد که در آبان‌ماه پتروشیمی‌های تولیدکننده «آمونیاک و اوره» عملکرد ضعیفی داشتند. مقدار تولید خراسان در آبان حدود ۰.۰۳ درصد کاهش یافت. پتروشیمی پردیس در آبان کاهش ۱۶ درصدی تولید را پشت سر گذاشت و بیشترین افت تولید را در این گروه به خود اختصاص داد. همچنین دو پتروشیمی شیراز و کرمانشاه نیز به ترتیب ۱۱.۵ و ۳.۱ درصد کاهش تولید داشتند.
رشد ۱۰ درصدی سود اوره سازان در سال ۱۴۰۲
آمارهای اعلامی نشان می دهد که مجموع تناژ تولید و فروش اوره سازان در بازه سالانه طی سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ افزایش ۴ درصدی را تجربه کرده است. فروش ریالی اوره سازان به رغم جهش ۹۵ درصدی طی سال ۱۴۰۱، وضعیت خوبی را در ۱۴۰۲ تجربه نکرده و درمجموع با ۷ درصد کاهش، ۸۲ هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده است. این کاهش در فروش دلاری بحرانی تر شده و فروش دلاری اوره سازان در سال قبل با افت ۴۷ درصدی یک میلیارد و ۸۰۸ میلیون دلار به ثبت رسیده است. با این حال وضعیت سودآوری اوره سازان به دلیل رونق صادرات و کاهش هزینه های تحمیلی اوره دولتی بهبود خوبی داشته و با افزایش همراه بوده است. بر این اساس طی سال ۱۴۰۲ متوسط متغیرهای سودآوری اوره سازان ۶۱ درصد به ثبت رسید که در مقایسه با متوسط سالانه ۱۰ درصد بهبود یافته است.
گزارش های منتشر شده در آیسیس نشان می دهد که در ایران، شرکت پردیس ۳۰,۰۰۰ تن اوره گرانول را با قیمت ۳۰۷ دلار به ازای هر تن FOB برای بارگیری در ژانویه ۲۰۲۵ فروخته است. در تاریخ ۱۰ دسامبر، این تولیدکننده دو محموله ۳۰,۰۰۰ تنی را با قیمت‌های ۳۰۳ دلار و ۳۰۴.۵ دلار به ازای هر تن FOB برای بارگیری نیمه اول ژانویه فروخت
بخشی از تولیدات ایران راهی بازارهای صادراتی می شود. قیمت‌های صادراتی ایران برای بارگیری در ژانویه به ۳۰۷ دلار به ازای هر تن FOB افزایش یافته است، در حالی که قبلاً بین ۳۰۳ تا ۳۰۴.۵ دلار به ازای هر تن FOB بود.
گزارش های منتشر شده در آیسیس نشان می دهد که در ایران، شرکت پردیس ۳۰,۰۰۰ تن اوره گرانول را با قیمت ۳۰۷ دلار به ازای هر تن FOB برای بارگیری در ژانویه ۲۰۲۵ فروخته است. در تاریخ ۱۰ دسامبر، این تولیدکننده دو محموله ۳۰,۰۰۰ تنی را با قیمت‌های ۳۰۳ دلار و ۳۰۴.۵ دلار به ازای هر تن FOB برای بارگیری نیمه اول ژانویه فروخت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 69
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,726
  • ماه: 10,495
  • سال: 78,300