سفر وزیر میراث فرهنگی به جیرفت; وعده‌هایی برای احیای یک تمدن کهن

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1896

سفر وزیر میراث فرهنگی به جیرفت; وعده‌هایی برای احیای یک تمدن کهن
کاغذوطن
سمیه خدیشی- سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز پنجشنبه ۱۶ اسفندماه به دعوت نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی سفری یک روزه به جیرفت داشتو این سفر که با هدف بررسی و رسیدگی به مسایل و مشکلات حوزه میراث فرهنگی این منطقه صورت گرفت، نوید بخش تحولات مهمی در راستای حفظ و معرفی این تمدن کهن بود.
*بازدید از کنارصندل; ثبت جهانی و وعده توقف معدن‌کاوی
وجود محوطه‌های تاریخی و باستانی چون کنارصندل و شهر قدیمی جیرفت که بقایای کاوش شده دقیانوس و مسجد تاریخی جیرفت را در خود جای داده است و نمایش بخشی از آثار بزرگترین مجموعه اشیا تاریخی سنگ صابونی هر علاقه مند به حوزه میراث فرهنگی را به خود جلب و شگفت زده می‌کند.
سید رضا صالحی امیری بعد از ادای احترام به شهدای این شهرستان کنارصندل تاریخی را برای بازدید انتخاب کرد. تپه تاریخی که کاوش‌های باستان شناس مشهور یوسف مجید زاده در دهه هفتاد برای اولین بار نام جیرفت را به گوش جهانیان رساند.
در این بازدید، باستان شناس بومی این شهر نادر علیدادی سلیمانی گزارش‌دهی از کاوش‌های انجام‌شده در این تپه تاریخی را بر عهده داشت. بررسی چالش‌های موجود و امکان از سرگیری عملیات کاوش، از جمله مباحث مهمی بود که در جریان این بازدید مورد توجه قرار گرفت.
در حاشیه بازدید از کنارصندل جمعی از فعالان و دغدغه‌مندان میراث‌فرهنگی صدای اعتراض خود از عملیات معدن کاوی در سموران را به گوش وزیر رساندند.
انها از وزیر درخواست کردند تا به‌طور جدی موضوع ادامه فعالیت معدن سنگ در جوار قلعه سموران را پیگیری کند. این افراد ادامه عملیات سنگ‌برداری در کوه پایین‌دست قلعه را تهدیدی جدی برای سلامت و اعتبار این اثر تاریخی اعلام کردند.
وزیر میراث‌فرهنگی در پاسخ به این نگرانی‌ها گفت: با توجه به اهمیت حفظ و حراست از میراث تاریخی کشور، هیچ‌گونه فعالیتی در این محل تا تعیین دقیق عرصه و حریم قلعه صورت نخواهد گرفت. در صورت ادامه فعالیت غیرمجاز معدن، این موضوع به‌طور قانونی از سوی دادستانی پیگیری خواهد شد.
*شهر تاریخی جیرفت; تاکید بر ضرورت ادامه کاوش
بازدید بعدی وزیر شهر تاریخی و قدیمی جیرفت بود. صالحی امیری با اشاره به موقعیت ویژه این محوطه تاریخی در مجاورت شهر کنونی جیرفت، آن را از منظر گردشگری دارای اهمیت ویژه‌ای دانست و خواستار برنامه‌ریزی برای ادامه کاوش‌ها به‌منظور نمایان‌سازی ابعاد مختلف این شهر تاریخی شد.
وزیر میراث‌فرهنگی اظهار داشت: ما نیازمند این هستیم که به عمق این تمدن وارد شویم و از طریق کاوش‌های علمی، تاریخ و فرهنگ غنی آن را کشف و مستندسازی کنیم. پس از نوروز، گروه‌های باستان‌شناسی در محوطه‌های تاریخی جیرفت مستقر خواهند شد.
در حاشیه این بازدید، صالحی‌امیری از پایگاه یگان حفاظت دقیانوس «شهر قدیم جیرفت» و کادر اداری این مجموعه بازدید کرده و از نزدیک مسائل و مشکلات این بخش را مورد بررسی قرار داد و دستور همکاری‌های لازم برای تأمین امکانات، نیروی انسانی و تجهیزات مورد نیاز برای پایگاهای حفاظتی را صادر کرد.
*موزه جیرفت; انتخاب نماد تمدن جیرفت
بازدید از موزه جیرفت که بخشی از آثار و اشیا تاریخی این تمدن کهن به نمایش گذاشته شده است در ادامه برنامه های وزیر قرارگرفته بود.
صالحی امیری در بازدید از موزه جیرفت با اشاره به منحصر به فردی، زیبایی و بی‌مانندی اشیای تاریخی موزه، اظهار کرد: تمامی این آثار ارزشمند و جز نفایس هستند و با نظر تخصصی باستان‌شناسان، باید از میان آنها یک اثر به عنوان نماد تمدن جیرفت انتخاب شود.
صالحی‌امیری افزود: استفاده از این نماد در تمام رویدادها، جشنواره‌ها و معرفی ارزش‌های برجسته آثار می‌تواند گامی مؤثر در شناساندن تاریخ غنی این منطقه باشد.
*مدرسه امیرکبیر; وعده بازسازی و احیا
سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در ادامه بازدید از شهرستان جیرفت، از مدرسه قدیمی امیرکبیر این شهر بازدید و بر لزوم بازسازی این مدرسه تاریخی تأکید کرد.
وزیر میراث فرهنگی در جمع دانش‌آموختگان قدیم این مدرسه با اشاره به ارزش و جایگاه این مدرسه گفت: این مدرسه نیاز به بازسازی دارد که با فراهم شدن این امکان دوباره این مکان زنده می‌شود و شما دانش‌‌اموختگان در آن آمد و شد می‌کنید.
او در رابطه با تصمیمات مبنی بر بازسازی این مدرسه ادامه داد: با هماهنگی و مشورت با مسئولان استانی و فرماندار شهرستان هر آنچه که نیاز باشد برای اجابت این تقاضا انجام می‌گیرد تا جایی که در صورت لزوم در این رابطه با وزیر آموزش و پرورش گفتگو خواهم کرد و در آینده این فضا را پر امید و زنده می‌بینید.
*موزه منطقه‌ای جیرفت؛ پروژه‌ای با ابعاد ملی
سیدرضا صالحی‌امیری در اخرین بازدید خود ‌‌ از محل احداث موزه منطقه‌ای جیرفت دیدن کرد. او ضمن بررسی روند پیشرفت فیزیکی پروژه، بر لزوم تأمین اعتبارات لازم برای اجرای فاز نخست این مجموعه تأکید کرد.
وزیر میراث فرهنگی با اشاره به محدودیت‌های اعتباری موجود، تصریح کرد: در حال حاضر امکان تأمین کامل بودجه فاز نخست این پروژه از منابع داخلی وزارتخانه فراهم نیست؛ ازاین‌رو، برنامه‌ریزی برای برگزاری نشست‌ با هدف تعیین راهکارهای تأمین مالی در دستور کار قرار دارد.
وزیر میراث‌فرهنگی بر لزوم همکاری همه‌جانبه دستگاه‌های اجرایی و بخش‌های ذی‌ربط تأکید کرد و افزود: برای اتمام ساخت موزه‌ای با این گستره و ظرفیت، ضرورت دارد هماهنگی‌های لازم بین دستگاه‌های مختلف صورت پذیرد، در این راستا جلسه‌ای با محوریت استانداری کرمان، اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان و نیز دعوت از وزارت نفت و سایر نهادهای مرتبط برای تأمین اعتبارات مورد نیاز در دستور کار قرار گیرد.
حضور در شورای اداری شهرستان جیرفت و جمع‌بندی مصوبات سفر اخرین قسمت از سفر یک روزه وزیر میراث فرهنگی و تیم همراه به جیرفت بود.
* نقشه راه پنج ساله برای توسعه
این منطقه یکی از نقاط مهم تاریخ بشری است و باید در راستای حفاظت و معرفی آن، برنامه‌ریزی ویژه‌ای انجام شود. برنامه ۵ ساله برای توسعه گردشگری و میراث فرهنگی کرمان وزیر میراث فرهنگی با اشاره به لزوم یک برنامه‌ریزی جامع برای بهره‌برداری صحیح از ظرفیت‌های این منطقه، اعلام کرد: نیازمند یک برنامه پنج‌ساله هستیم که از آغاز سال ۱۴۰۴ اجرایی شود. به همین منظور، به مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان مأموریت داده‌ام تا این برنامه را تدوین کند و پس از تصویب در سطح استان، در شورای برنامه‌ریزی وزارتخانه نیز مورد بررسی قرار گیرد.
*برگزاری همایش بین المللی باستان‌شناسی
برگزاری همایش بین‌المللی جیرفت در سال ۱۴۰۴ یکی از اقدامات کلیدی که وزیر میراث فرهنگی بر آن تأکید بسیار داشت او عنوان‌ کرد: اولین اقدامی که از استاندار و دیگر مسئولان انتظار دارم برگزاری همایش ملی جیرفت است که برای شناسایی ظرفیت این تمدن لازم است، و کمک می‌کنیم، این همایش تمدنی برگزار شود تا گوشه‌ای ناشناخته از این تمدن بر همگان روشن شود.
*امیدی برای آینده‌ای روشن
نتایج سفر وزیر به جیرفت شامل چند برنامه کلیدی برای توسعه تمدن جیرفت بود. برنامه‌هایی چون ادامه کاوش و اکتشاف در محوطه‌های تاریخی، اقدام برای ثبت جهانی تپه کنارصندل، برگزاری همایش ملی باستان شناسی برای شناخت بیشتر این تمدن و برنامه ریزی برای تدوین و تصویب برنامه ۵ ساله با هدف توسعه میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری را می توان نام برد اما در کنار جند برنامه اصلی مطرح شده در این سفر مواردی چون تلاش برای بازگشت اشیا و آثار تاریخی متعلق به تمدن جیرفت از موزه‌های خارج از کشور، بازسازی و مرمت مدرسه قدیمی امیرکبیر با کاربری مجتمع میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی، تهیه مستندی برای شناسایی تمدن جیرفت با همکاری صدا و سیما، پیش بینی طرحی برای روستای کنارصندل که در قالب دهکده گردشگری معرفی شود را تیز می‌توان از دیگر موضوعات امیدوار‌کننده نام برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 38
  • دیروز: 301
  • هفته: 2,124
  • ماه: 7,388
  • سال: 88,234