کرونا کمر نخل های خرما را خم کرد
از رمضان مانده و از صادرات رانده
شیوع کرونا در جهان موجب ضررهای مالی زیادی در بخشهای مختلف اقتصادی شده است.
در ایران نیز که از پیش هم بنا بر دلایل مختلف اقتصاد ضعیف شده بود، اوضاع شاید کمی بدتر هم باشد.
در این میان وضعیت بد برخی از بخشها اما به مراتب بیشتر به چشم میآید.
صنعت گردشگری، کشاورزی و بعضی از صنایع در ایران زیانهای مالی متحمل شدهاند و هنوز هم میشوند.
البته که استان کرمان از این قاعده مستثنا نبوده و خسارتهای وارد شده به بنگاههای اقتصادی کرمان در بعضی از قسمتها احتمالاً به سختی جبران شود.
وضعیت بحرانی کشاورزی در کرمان
این روزها وضعیت بخش کشاورزی نیز که اهمیت بسیار بالایی در استان دارد و میتوان گفت درصد بالایی از صادرات کرمان را به خود اختصاص میدهد چندان مناسب نیست.
به گفته سیدمحمدرضا ترابی موسوی، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمان مجموع خسارت وارد شده به بخش کشاورزی به ۱۵ هزار میلیارد ریال میرسد.چندی پیش استاندار کرمان اعلام کرد: عوارض صادرات پیاز حذف شده و امکان صادرات این محصول به خارج از کشور به ویژه کشورهای همسایه فراهم میشود.
این خبر کشاورزان زیادی را خوشحال کرد و بخشی از دلواپسیها را کمتر اما هنوز کشاورزانی هم وجود دارند که نگران صادر کردن محصول خود هستند.
کرمان؛ مقام اول تولید خرما در ایران
طبق آخرین آمار اتاق بازرگانی کرمان از میزان تولید خرما، سهم استان از کل تولید کشور ۳۴/۱۸۶% بوده است و در مقام اول قرار دارد.همچنین این محصول حدود ۳۰ درصد از کل صادرات کشور را به خود اختصاص میدهد.
اما این اعداد امروز، زیاد هم چنگی به دل نمیزنند.رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمان گفته؛ بین ۴۰ تا ۷۰ درصد به بخش خرما استان خسارت وارد شده.
عوارض صادرات چه میشود؟
در پی پیامهایی که از نخل داران استان داشتیم همگی نگران وضع عوارض صادرات برای این محصول بودند.آنها گفتهاند با نزدیک شدن ماه مبارک رمضان ممکن است برای صادرات خرما نیز عوارضی در نظر گرفته شود.در این رابطه با دبیر انجمن خرما در کرمان گفتوگو کردیم.
خرما عوارض صادرات ندارد
مهرداد تکلو به «کرمان نو» گفت: تعرفه صادرات برای خرما وجود نداشته و در آینده هم وجود نخواهد داشت.وی افزود: سال گذشته به دلیل عدم توزیع نامناسب و سو استفاده دلالها، قیمت خرما بهخصوص در مقصد بالا رفت.وی ادامه داد: این مسئله باعث شد دولت به مدت ۲ هفته پیش از ماه مبارک رمضان ممنوعیت صادرات و عوارض صادرات بگذارد.
تفاهم نامه وضع عوارض صادرات بر خرما
تلکو از امضای تفاهمنامه ای گفت که؛ میان انجمن خرمای ایران و وزارت صمت امضا شده است.وی افزود: در این تفاهمنامه قرار شده با رصد شرایط بازار توسط انجمن، اگر میزان خرما از یک حدی کمتر شد و یا قیمت از یک میزان بالاتر رفت وزارت صمت مجوز داشته باشد تا عوارض صادرات در نظر بگیرد.دبیر انجمن خرما کرمان مدعی است: عوارض صادراتی، از دست دادن بعضی از بازارها و مشتریهای خارج از کشور را به دنبال دارد.
احتمال خسارت ۵۰ درصدی به خرما
دبیر انجمن خرمای کرمان عنوان کرد: تقریباً ۳۶۰ هزار تن خرما در استان تولید میشود.
وی اضافه کرد: طبق برآورد ما اکنون حدود ۷۵ هزار تن خرما در منطقه شرق استان و حدود ۳۵ هزار تن هم در انبارهای جنوب کرمان وجود دارد.
تکلو افزود: پیشبینی میشود از این میزان حدود ۵۰ درصد یا پنجاه هزار تن خرما در انبارها بماند که برابر است با میزان خسارت کشاورزان.
وی به صراحت گفت: اغلب این خرماها از نوع مضافتی است و در ماه رمضان داخل کشور هم استفاده میشود اما با توجه به شیوع کرونا تقاضا به شدت کاهش پیدا کرده است.
خسارت در استان کرمان بیشتر از سایر استانها
دبیر انجمن خرما کرمان عنوان کرد: میزان آسیبها دراستان کرمان به مراتب از استانهای دیگر بیشتر است.
وی افزود: به جز بوشهر که اکنون ۳۵۰۰۰ تن خرما در انبارها دارد، اکثر استانها محصول خود را یا صادر کردهاند و یا مصرف شده.
تکلو گفت: اما خسارت بیشتر در کرمان به دلیل دپو خرما برای فروش در ماه مبارک رمضان بوده که در این شرایط میزان خسارت را چند برابر میکند.
به گفته وی حالا که تقاضا کم شده کشاورز بعد از ۹ ماه دپو متحمل شدن هزینههای سردخانه مجبور است خرما را با قیمت پایینتری بفروشد.
صادرات ممنوع نیست اما توجیه هم ندارد
دبیر انجمن خرما کرمان به ما گفت: درست است که صادرات ممنوع نیست و صادرات از راه دریا ادامه دارد اما در بعضی مواقع توجیه ندارد.
وی افزود: اگر شما بخواهید اکنون خرما را به کشوری دیگر مانند آلمان صادر کنید نزدیک به ۴ ماه طول میکشد.
او در ادامه گفت: در این بازه زمانی کشاورزان خرما عملاً بازار ماه مبارک رمضان را از دست دادند.تکلو معتقد است: این مسئله در واقع صادرات را خارج از توجیه میکند آن هم در شرایطی که هزینههای ارسال هم بیشتر است.
به دنبال گرفتن تسهیلات هستیم
از تکلو در رابطه با اینکه آیا تسهیلاتی هم برای جبران خسارت وارد شده به کشاورزان در نظر گرفته میشود یا خیر پرسیدیم.
وی به صراحت گفت: در این مورد با وزیر جهاد کشاورزی مذاکره داشتیم و قرار است گزارشی از مشکلات و میزان خسارت تهیه کنیم.
دبیر انجمن خرما کرمان عنوان کرد: قطعاً پیشنهادهایی در این زمینه میدهیم تا بتوانیم میزان آسیب کشاورزان را کمتر کنیم.
وی ادامه داد: اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور و ضرر در دیگر بخشهای اقتصادی نمیتوان قول زیادی داد.
تکلو معتقد است اگر بخشهای دولتی که برای بخش خصوصی تصمیم میگیرند با مشورت انجمنها و تشکلهای فعال این کار را انجام میدانند قطعاً به نتایج بهتری میرسیدند.
به گفته او برخی از تصمیمات غیر کارشناسی آسیب جدی به بخش خصوصی وارد کرده و زحمت یکساله کشاورز نادیده گرفته شده.