مصائب تهیه شیرخشک در جنوب‌کرمان

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1736

مصائب تهیه شیرخشک در جنوب‌کرمان
گزارش | کاغذوطن
بدهی بیمه به داروخانه‌ها بالارفته، آنها نقدینگی برای خرید شیرخشک را ندارند، مشکل در شهرهای جنوبی‌کرمان پررنگ‌تر است.
وضعیت شیرخشک جالب نیست. تأمین شیرخشک نوزادان نه فقط در جنوب‌کرمان که در بیشتر مناطق کشور با مشکل مواجه شده است، اما این مشکل در مناطق محروم وکمترتوسعه‌یافته‌ایی مانند جنوب کرمان بیشتر نمود کرده است. داستان ازاین‌قرار است، با برداشتن ارز ترجیحی شیرخشک و به‌اصطلاح واقعی‌سازی قیمت‌ها، قیمت تمام شده شیرخشک برای خانواده‌ها چندبرابر قبل شد و این موضوع مستقیماً سلامت جامعه را تهدید می‌کرد. دولت در اقدامی برای حل موضوع سازوکار جدیدی در پیش گرفت.
*تهیه شیرخشک به سختی
آن طور که ابراهیم محمدی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی توضیح می‌دهد: داروخانه‌ها بایستی با قیمت واقعی شیرخشک مورد نیاز خود را تهیه کنند و آن را با همان قیمت قبل در اختیار متقاضیان قرار دهند و بعد از آن منتظر شوند تا بیمه مابه‌التفاوت قیمت را بپردازد.
ابراهیم محمدی اظهار داشت: با این سازوکار داروخانه‌ای که نقدینگی دارد می‌تواند شیرخشک بیشتری تأمین کند و بازار مصرف را پوشش دهد و از طرفی داروخانه تازه‌تأسیس و یا داروخانه‌ای که از نقدینگی کمتری برخوردار هستند توان تأمین شیرخشک در تعداد زیاد را ندارند و در نتیجه جواب خانواده‌های نیازمند به شیرخشک آن منطقه را نمی‌توانند بدهند.
*داروخانه‌داران پول ندارند
او با اشاره به اینکه داروخانه‌داران از فروش شیرخشک سود کمتری نسبت به دیگر اقلام عایدشان می‌شود، ادامه داد: علاوه بر همه عوامل دخیل تعویق افتادن و یا عدم پرداخت بدهی دولت به داروخانه‌ها منجر به کاهش نقدینگی و در نتیجه داروخانه دارها توان تامین شیرخشک مورد نیاز را ندارند.
صحبت‌های معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت نشان می‌دهد که علیرغم تولید شیرخشک در کارخانه‌ها اما در شهرهای جنوبی کرمان که تعداد داروخانه کمتر و سطح رقابت پایین است، ازنقدینگی لازم برای خرید شیر خشک برخوردار نیستند و خانواده‌هاراه دشواری برای تامین شیرخشک نوزادان پیش رو دارند.
انجمن داروسازان ایران در رابطه با مشکل بوجود آمده به رئیس سازمان غذا و دارو نامه زده است.
*صدای اعتراض بلند شد
در نامه خطاب به سید حیدر محمدی آمده است: به دلایل عمدتاً اقتصادی توان داروخانه‌های کشور در عرضه شیرخشک‌های رگولار روز به روز در حال کاهش بوده و عده کثیری از موسسین داروخانه‌ها تنها به احترام بخشنامه‌های صادره و تأکیدات آمیخته به تهدید مکرر معاونت‌های غذا و دارو در حد بضاعت اقدام به خرید شیرخشک می‌نمایند.
به گزارش مهر، انجمن داروسازان ایران، در نامه‌ای به رییس سازمان غذا و دارو، نسبت به مشکلات داروخانه‌ها در عرضه شیرخشک هشدار داد.
در نامه انجمن داروسازان ایران، خطاب به سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، آمده است: به دلایل عمدتاً اقتصادی توان داروخانه‌های کشور در عرضه شیرخشک‌های رگولار روز به روز در حال کاهش بوده و عده کثیری از موسسین داروخانه‌ها تنها به احترام بخشنامه‌های صادره و تأکیدات آمیخته به تهدید مکرر معاونت‌های غذا و دارو در حد بضاعت اقدام به خرید شیرخشک می‌نمایند.
در این نامه تاکید شده است: ادامه این روند ضمن ایجاد مشکل برای مصرف کننده نهایی و خانواده‌ها می‌تواند سازمان غذا و دارو و معاونت‌های مربوطه را در شهرستان‌ها در مرحله ثانوی دچار چالش نماید و در نهایت منجر به ایجاد نارضایتی و تنش در داروخانه‌های کشور گردد.
در بخش دیگری از این نامه عنوان شده است: اگرچه داروخانه‌ها با در نظر گرفتن شرایط کشور و تنگناهای سازمان غذا و دارو، نهایت همکاری و همراهی را با مدیران آن سازمان به عمل آورده‌اند و در شرایط بسیار سخت سال گذشته سازمان غذا و دارو را تنها نگذاشتند لیکن الزام داروخانه‌ها به ثبت مشخصات دریافت کنندگان شیرخشک و بارکد شیرخشک، موجب تحمیل هزینه‌های بسیاری شامل سخت افزار، نرم افزار، اینترنت، نیروی انسانی و…، بر داروخانه‌ها گردیده است. حال آنکه در مورد سایر مشاغل، سازمان تنظیم مقررات رادیویی برای هر عملی اجرتی در خور آن عمل تعیین می‌کند؛ فلذا لازم است تا برای جبران این هزینه‌ها نیز تعرفه‌ای متناسب اعلام گردد.
به دلیل افزایش قیمت شیرخشک و قرار گرفتن سهم ارز در مطالبات بیمه‌ای، بخشی از سرمایه داروخانه‌ها به این امر اختصاص پیدا کرده و با توجه به اقتصاد شکننده و ناچیز داروخانه‌های بخش خصوصی، فشار مضاعفی را در کنار سایر مطالبات بیمه‌ای به این بخش وارد می‌کند.
حاشیه سود اندک شیرخشک به هیچ وجه جوابگوی هزینه‌های مختلف تحمیلی بر داروخانه و خواب سرمایه در سازمان‌های بیمه گر نیست و عملاً شیرخشک را به یک فرآورده سلامت محور زیان ده تبدیل نموده است.
از بهمن ۱۴۰۲ تا کنون در کارتابل داروخانه در سامانه بیمه سلامت و سامانه ttac امکان دریافت هیچ‌گونه صورت حساب و گزارشی از تعداد شیرخشک عرضه شده و مبالغ سهم ارز ترجیهی پرداخت شده و مورد مطالبه وجود ندارد. بیمه سلامت به جای ایجاد ساز و کار مربوطه همکاران ما را به سازمان هدفمندی یارانه‌ها ارجاع می‌دهد و از آنجا که هیچ‌گونه قراردادی برای اجرای این طرح با این بیمه منتشر نشده است؛ لذا بیمه سلامت خود را موظف به پاسخگویی، ایراد شفافیت و روشنگری در این خصوص نمی‌داند.
عدم پاسخگویی و شفافیت در سازمان هدفمندی یارانه‌ها و لحاظ اینکه با گذشت ۴ ماه از سال جاری، هنوز مطالبات سهم ارز شیرخشک امسال از ابتدای سال تسویه نگردیده است.
مجموعه این عوامل باعث شده است اعتراضات همکاران مؤسس به اوج خود برسد. اگر چه این انجمن همواره از موسسین دعوت به همراهی نموده لیکن اگر تدبیری عاجل برای حل این معضلات نگردد زمزمه‌هایی مبنی بر تصمیم جمع بزرگی از داروخانه‌ها به عدم خرید شیر خشک از ابتدای ماه آینده به گوش می‌رسد.
انجمن داروسازان ضمن اعلام تمایل به همراهی و همفکری در خصوص حل مشکلات برشمرده شده امیدوار است موارد پیش گفت مورد بررسی قرار گرفته و قبل از آنکه مجموعه عوامل پیش گفت، تلاش‌های ارزشمند و قابل تقدیر آن سازمان و مدیران را تحت الشعاع قرار داده و منجر به بحران جدیدی در زمینه این کالای استراتژیک شود، برای برون رفت از آن راهکارهای مناسب اندیشیده شود.
*تامین اجتماعی ابر بدهکار مراکز درمانی
در گزارشی دیگر، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران، از سازمان تامین اجتماعی به عنوان بدهکارترین سازمان بیمه ای به موسسات و مراکز درمانی کشور نام برد.
هادی احمدی، از کمبود نقدینگی به عنوان یکی از چالش‌های صنعت داروسازی و داروخانه‌های کشور نام برد و گفت: سازمان‌های بیمه گر در تامین نقدینگی زنجیره تأمین دارو، نقش مؤثری دارند.
وی افزود: متأسفانه در بین تمامی سازمان‌های بیمه گر، تأمین اجتماعی را می‌توان بدهکارترین سازمان بیمه‌ای به مؤسسات و مراکز درمانی معرفی کرد؛ به طوری که هنوز معوقات سال ۱۴۰۲ این سازمان باقی مانده است.
احمدی ادامه داد: داروخانه‌ها، از دی ماه ۱۴۰۲ طلبکار هستند و قسمتی از اسفند ماه ۱۴۰۲ در برخی استان‌ها هنوز پرداخت نشده است.
مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران خطاب به مدیران تأمین اجتماعی، گفت: اگر سازمان تأمین اجتماعی، مطالبات داروخانه‌ها را پرداخت نکند، ما در تأمین دارو دچار مشکل می‌شویم و زنجیره تأمین دارو مختل خواهد شد و در نهایت، آسیب آن به مردم می‌رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 78
  • دیروز: 82
  • هفته: 785
  • ماه: 4,613
  • سال: 38,614