افزایش مرگ کارگران در حوادث کاری کرمان؛ غفلت از ضرورت ایمنی در معادن

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1813

افزایش مرگ کارگران در حوادث کاری کرمان؛ غفلت از ضرورت ایمنی در معادن
کاغذوطن
آمارهای نگران‌کننده از مرگ و مصدومیت کارگران در سال جاری در کرمان، به‌ویژه در معادن و صنایع مختلف، افزایش‌یافته است. این موضوع نگرانی‌ها در مورد ایمنی و بهداشت کاری را به‌شدت افزایش داده و نیاز به بررسی و اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار این حوادث احساس می‌شود.
به گزارش کرمان‌نو، اگرچه مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان می‌گوید که آمار فوتی‌های ناشی از حوادث کار از سال ۱۴۰۰ به بعد کاهش داشته اما حوادثی که شامل مرگ و مصدومیت در مجتمع مس سرچشمه در رفسنجان، معادن زغال‌سنگ، و صنایع دولتی و خصوصی بوده‌اند نگرانی‌هایی را به دنبال دارد.
آمار هفت ماهه حوادث معادن کرمان
نیم‌نگاهی به آمار منتشر شده در رسانه‌ها ازفوتی کارگران معدن استان بیندازیم. مرگ پنج نفر از کارگران معدن مس اسفندقه در حادثه جاده‌ای در ۲۵ مرداد، جان‌باختن یک کارگر در معدن آبنیل جنوبی در شمال غربی کرمان در ۱۰ خرداد، مرگ کارگر معدن در گل‌گهر سیرجان پس از سقوط از ارتفاع در ۲۶ مرداد، مرگ ۲ یا سه نفر در آتش‌سوزی در شهرک صنعتی کرمان در ۱۵ مهرماه و مصدومیت بیش از ۱۰ نفر، مصدومیت یک کارگر در معدن ۵۰ متری اُرزوییه در ۲۸ شهریور و مصدومیت هشت کارگر معدن «گنبد آراسته» شهرستان فاریاب در جنوب کرمان در ۲۳ تیر بخشی از حوادث منجر به مصدومیت یا فوت کارگران مشغول در معادن استان است در هفت ماه گذشته از سال جاری است و بخشی از آمار هم به آمار منتشر نشده و یا آمار مصدومیت هایی که منجر به فوت و یا کار افتادگی هم شده اختصاص می‌یابد. همه این حوادث باعث افزایش نگرانی‌ها در مورد ایمنی و بهداشت کاری در صنایع مختلف شده است.
کاهش حوادث کاری با افزایش نظارت
به نقل از ایران‌اوکونومیست، مجتبی مصباح، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان دررابطه با افزایش حوادث ناشی از کار به ویژه در سه ماه اخیر در مجتمع مس، گفت: طبق آمار رسمی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی میزان حوادث و میزان فوتی‌های ناشی از کار در استان از سال ۱۴۰۰ به این طرف هر سال کاهشی بوده؛ به طوری که میزان فوتی‌های ناشی از کار در سال ۱۴۰۱ نسبت به فوتی‌های ۱۴۰۲، ۹ مورد کاهش داشته است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان تشریح کرد: میزان فوتی‌های ناشی از کار در سال جاری نیز تا این هفت ماهی که از امسال می‌ گذرد نصف حوادث سال گذشته و در واقع کاهشی بوده است.
او در توضیح توالی اتفاقات ناشی از کار در مجتمع‌های معدنی در ماه‌های اخیر، تصریح کرد: من به عنوان متولی حوزه ایمنی استان به آمار کلی این استان که نگاه می‌کنم، تعداد حوادث ناشی از کار ما کاهش بوده؛ به طور مثال سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ میزان حوادث ۱۷ درصد و میزان فوتی های ناشی از این حوادث ۲۵ درصد کاهش داشته و از ابتدای امسال نیز نسبت به ۱۴۰۲ کاهشی بوده که عدد کلی جمع‌بندی و در آینده نزدیک اعلام می‌شود.
علل کاهش حوادث از نگاه وزارت کار
مصباح علت کاهش حوادث ناشی از کار در سطح استان را افزایش ۱۸ درصدی بازرسی‌ها عنوان کرد و افزود: این افزایش بازرسی‌ها در حالی بوده که تعداد زیادی از بازرسان ما یا بازنشسته شدند یا به شرکت‌های دیگر رفته‌اند.
مصباح در بیان دیگر علت‌های کاهش حوادث ناشی از کار در استان ادامه داد: تعداد کمیته‌های حفاظت فنی و بهداشت کاری هم که در شرکت‌ها ایجاد کردیم افزایش ۱۵ درصدی داشته است.
*نشست تخصصی ارزیابی حوادث مجتمع مس
او در ادامه با تاکید بر اینکه روند حوزه ایمنی و حوادث ناشی از کار در سطح استان مثبت است، اظهارداشت: البته در مورد حوادث ناشی از کار در مجتمع مس، اعلام کردیم که در شهرستان شهربابک یک نشست تخصصی در حوزه ایمنی برای کل شرکت‌های تابعه مس برگزار شود تا علت حوادثی که از ابتدای سال تاکنون در این مجتمع‌های مس رخ داده بررسی، ارزیابی و نسبت به آن اقدامات لازم انجام شود.
مصباح افزود: ضمن اینکه به علت موضوعاتی که در این مجتمع های مس اتفاق افتاده بود به مدت چند روز یک تیم متشکل از بازرسان متخصص و کارکشته به رفسنجان اعزام شدند و این تیم چند روز در این مجتمع استقرار یافتند و از کل آن بازدید، نواقص را به صورت جدی تذکر دادند و جلسات متعددی با مجموعه مس و بخش‌های ایمنی آنها برگزار کردند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با اشاره به راهکارهای موجود برای کاهش حوادث ناشی از کار تصریح کرد: ابتدا افزایش تعداد بازرسی‌ها است که افزایش ۱۸ درصدی در سطح استان داشتیم، البته این بازرسی‌ها به صورت مستمر اتفاق می‌افتد، به طور مثل در یک شرکت ماهی یک بار بازرسی انجام و در شرکت دیگر مثلا زغال‌سنگ ماهی ۲ بار این بازرسی ها انجام می‌شود.
بازرسی‌های مس حداقل هفته‌ای سه تا چهار روز
وی ادامه داد: بازرسی‌ها در مجتمع‌های تابعه مس حداقل هفته‌ای سه تا چهار روز در هفته بوده است ضمن اینکه در این مجتمع‌ها کمیته حفاظت نیز فعال است که زیر نظر اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی فعالیت می‌کنند.
مصباح با اشاره به اقدامات دیگر برای کاهش حوادث ناشی از کار گفت: اداره کار همچنین موضوع آموزش‌های ایمنی را جدی دنبال کرده و در این زمینه تعهد استان آموزش به ۴۴ هزار نفر کارگر بوده که این آموزش در استان برای ۹۶ هزار کارگر انجام شده است.
وی با تاکید براینکه آمار بازرسی‌ها و آموزش‌های ایمنی نیز امسال در استان رشد چشمگیری داشته است تاکید کرد: با توجه به حادثه‌ای که در معدن طبس رخ داد، تمامی معادن استان به صورت ویژه مورد بازرسی مجدد قرار گرفتند و نواقص این معادن به صورت جدی تذکر داده شده است.
راهکارها برای بهبود ایمنی کارگران
یکی از اصلی‌ترین راهکارهای کاهش حوادث کاری، افزایش تعداد بازرسی‌ها و توجه به آموزش‌های ایمنی است. مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان تأکید کرد که این بازرسی‌ها باید به‌صورت مستمر انجام شود و نواقص ایمنی به‌طورجدی پیگیری شوند.
آمارهای ارائه شده توسط مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان نشان می‌دهد که تلاش‌هایی برای کاهش حوادث کاری انجام شده، اما همچنان نیاز به توجه و تلاش بیشتر در زمینه ارتقای ایمنی و بهداشت کاری وجود دارد. افزایش بازرسی‌ها، آموزش‌های مداوم و پیگیری نواقص ایمنی از مهم‌ترین اقداماتی هستند که می‌توانند به بهبود شرایط ایمنی کارگران کمک کنند.
مصباح همچنین در پاسخ به اینکه اگر نبود ایمنی در یک کارگاه یا مجتمع برای اداره کار محرز شود این اداره کل چه اقداماتی انجام می‌دهد؟، گفت: اگر این نقص ایمنی حاد باشد با دستور دادستانی آن مجتمع یا کارگاه تعطیل می‌شود اما اگر حاد نباشد ابتدا موارد نقص ایمنی به این کارگاه یا مجتمع‌ها به صورت کتبی ابلاغ می‌شود و به آنها مهلت معمولا ۳۰ روزه ‌می‌دهیم که پس از آن مجدد بازدید می‌کنیم.
او ادامه داد: اگر این نقص رفع نشده باشد به مرجع قضایی با عنوان “عدم موارد ایمنی” معرفی و طبق ضوابط با آن برخورد می‌شود.
معادن از مکان‌هایی حادثه خیز برای نیروی کار هستند و این خطر در معادن زغال‌سنگ با نگاه به سال احداث انها چندین برابر می‌شود. با نگاه به این مورد که مسوولیت های مربوط به ایمنی این معادن در بین ارگان‌های مختلف توزیع شده است یکی از چالش‌های اصلی حوزه ایمنی معادن نبود یک دستگاه نظارتی یکپارچه با تخصیص وظایف خاص است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 5
  • دیروز: 135
  • هفته: 979
  • ماه: 4,302
  • سال: 57,898