پرده از بنگاه‌‌داری بانک‌‌ها کنار رفت؛ سهامداران بانک، در لیست ابربدهکاران

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1216

پرده از بنگاه‌‌داری بانک‌‌ها کنار رفت؛ سهامداران بانک، در لیست ابربدهکاران

با نگاهی به فهرست بدهکاران بانکی که البته ناقص و نادقیق انتشار یافته، به‌خوبی می‌توان مشابهت‌هایی را بین اسامی اشخاص حقیقی و حقوقی با فهرست سهامداران و شرکت‌های تابعه بانک‌های خصولتی و خصوصی یافت‌. البته این مشابهت‌ها درباره بانک‌های دولتی هم صادق است اما تفاوت اینجاست که در فهرست بدهکاران به بانک‌های دولتی، ردپای وزارتخانه‌ها و ارگان‌هایی از بدنه دولت دیده می‌شود که ناگفته دلیل آن که جبران کسری بودجه بوده، مشخص است. اما مسئله برای بانک‌های خصولتی و خصوصی بسیار متفاوت از آنچه در بانک‌های دولتی می‌گذرد بوده، چرا که در بین اسامی بدهکاران برخی بانک‌ها به روشنی می‌توان حضور اشخاص حقیقی و حقوقی که اتفاقا سهامدار همان بانک مورد بحث هستند را مشاهده کرد.

در بانک پاسارگاد چه می‌گذرد؟

برای مثال می‌توان به یکی از بزرگترین بانک‌های خصوصی کشور اشاره کرد؛ بانک پاسارگاد که در کنار ۱۳ بانک دیگر اخیرا اقدام به انتشار فهرست اسامی ابربدهکاران خود کرده مصداق بارزی از این نکته بسیار عجیب و قابل تامل است. با مداقه در فهرست منتشر شده توسط بانک پاسارگاد و مطابقت آن با لیست سهامداران و همچنین شرکت‌های تابعه این بانک بزرگ خصوصی می‌توان به وضوح شاهد مشابهت‌های تامل برانگیزی بین دو فهرست مذکور بود. توجه به مفاد فصل سوم این آیین‌نامه و همچنین بر مبنای ترازنامه بانک‌ پاسارگاد، مجوز تخصیص مبلغی کمتر از هزار میلیارد تومان برای هر ذی‌نفع وجود داشته و کل تسهیلات به اشخاص مرتبط نباید از رقم ۱۴ هزار میلیارد تومان (حداکثر) تجاوز کند.

این درحالی است که طبق گزارش و فهرستی که اخیرا منتشر شده مبلغی بالغ بر ۷۳ هزار میلیارد تومان (مجموع تسهیلات و تعهدات) به «صنایع‌معدنی خاورمیانه» (میدکو) و بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان به «انرژی پاسارگاد» پرداخت شده است. از طرفی هم کل تسهیلاتی که در این لیست به آن اشاره شده و عمدتا در ارتباط با یکدیگر هستند متجاوز از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان بوده که در نوع خود تعجب‌برانگیز و قابل تامل است.

«جدول تسهیلات و تعدات کلان بانک پاسارکاد» بانکداری یا بنگاه‌داری؟

به عبارتی می‌توان گفت بانک پاسارگاد در این مورد با زیر پا گذاشتن آیین نامه‌های مربوطه، اقدام به تخصیص تسهیلات کلان و نجومی به شرکت‌های تابعه و همچنین تعدادی از سهامداران خود کرده که می‌تواند مصداق واضحی از بنگاه‌داری بانک‌ها باشد که بارها از سوی مقامات ارشد کشور تقبیح شده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 77
  • امروز: 23
  • دیروز: 157
  • هفته: 1,424
  • ماه: 7,834
  • سال: 25,867