آب‌بر نبودن کشت هندوانه در جنوب کرمان تایید شد؛ جنوب جای توسعه کشت گندم نیست

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1266

آب‌بر نبودن کشت هندوانه در جنوب کرمان تایید شد؛ جنوب جای توسعه کشت گندم نیست

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان: نباید به هیچ وجه دنبال توسعه کشت محصولات آب‌بری چون گندم در جنوب استان کرمان باشیم

دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران:‌ تصمیم دولت، یک تصمیم بدون پشتوانه و شتاب‌زده است

نه هندوانه آب‌بر است و نه محصولات استراتژیکی چون گندم، کم آب. این یک باور اشتباه است که جدیدترین مطالعات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان آن را ثابت کرده است. تحقیقاتی که حاصل نتایج مستند اندازه‌گیری میزان آب مصرفی محصولات کشاورزی جنوب با نصب کنتور هوشمند در مزارع و کشتزارهای جنوب استان است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد مصرف آب هندوانه به ازای هر کیلوگرم، ۱۴۰ لیتر است و گندم هزار و ۴۲۸ لیتر است. میزان آب مصرفی ۱۰ برابر هندوانه که حالا با سیاست‌های تشویقی توسعه کشت محصولات استراتژیک، سطح زیر کشت گندم در جنوب استان را از ۳۶هزار هکتار در سال ۹۹-۱۴۰۰ به ۴۰ هزار و ۶۰۰هکتاردر سال زراعی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ رسانده است. مطالعات تحقیقاتی نشان می‌دهد جنوب و به ویژه مناطق خاص دچار بحران آب جای توسعه کشت محصول گندم نیست و امنیت غذایی باید از طریق افزایش بهره‌وری و توسعه کشت این محصول در مناطق سردسیری و شمال کشور مهیا شود.

مطالعات تحقیقاتی در کشور اعداد متفاوتی از میزان آب مصرفی محصولات کشاورزی نشان دادند.  یک مطالعه در شاهرود میزان آب مصرفی هندوانه به ازای هر کیلوگرم را ۶۰۰لیتر برآورد کرده است. این مطالعه که در آبان ۹۸ منتشر شده و حاصل کار پژوهشی محمد قدس‌پور  و طیبه خلیلی است نشان می‌دهد  که میزان آب هندوانه به ازای هر متر مکعب آب مصرفی، ۱.۵۵کیلوگرم هندوانه،‌۱.۸۷کیلوگرم خیار و ۱.۹۰ کیلوگرم گوجه تولید می‌شود. 

مطالعه  دیگری از اندیشکده تدبیر آب ایران که حاصل کار مریم حسنی سعدی  و الهام گلکار در پاییز ۹۵ است اما رقم آب مصرفی هندوانه به ازای هر کیلوگرم را ۲۵۰ لیتر، گندم به ازای هر کیلوگرم هزار و ۷۸۸لیتر و ذرت دانه‌ای به ازای هر کیلوگرم هزار و ۴۲۸لیتر برآورد کرده است. 

مصرف آب گندم ۱۰ برابر هندوانه

مطالعات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان اما اعداد دیگری را برای آب مصرفی کشت هندوانه نشان داده. این تحقیقات که به صورت کاملا مستند انجام گرفته و بر مبنای داده‌های کنتورهای حجمی نصب شده بر مزارع تحت مدیریت کشاورزان در نمونه‌های مختلف در جنوب استان کرمان است، نشان داده که آب مصرفی هندوانه به ازای هر کیلوگرم  ۱۴۰ لیتر، خیار ۱۰ لیتر، گوجه فرنگی ۱۵۰ تا ۱۵۰ لیتر،  گندم ۷۰۰گرم به ازای هر متر مکعب آب  و جو نیز تقریبا به همین میزان است.

چرایی آب‌برنبودن هندوانه در جنوب استان

آنچه باعث تناقض در میزان آب مصرفی محصولات مشابه در این گزارش‌هاست، مناطق تحقیقی است. با این حال این مطالعات گویای این نکته است که میزان آب مصرفی گندم بیشتر از هندوانه است. احمد آئین، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان در گفت‌وگو با «کاغذ وطن» درباره چرایی کمتر بودن آب مصرفی هندوانه در جنوب استان کرمان می‌گوید: «به طور متوسط بیشتر از ۵۰ درصد  از مراحل رشد و نمو هندوانه در جنوب استان کرمان در زیر پوشش پلاستیکی است و در این شرایط تبخیر و تعرق اصلا نداریم؛ گاهی با ۱ الی۲ دوره آبیاری کل نیاز آبی این محصول در نیمه اول دوره رشد تکمیل می‌شود. در نیمه دوم رشد گیاه  نیز که پلاستیک برداشته می‌شود، مالچ کفپوش مصرف آب را پایین می‌آورد.» به گفته آیین از دیگر مواردی که باعث کاهش آب مصرفی در کاشت هندوانه در جنوب استان نسبت به سایر مناطق است، زمان کشت است که  به علت کشت این محصول در پاییز و زمستان تبخیر و تعرق کاهش پیدا می‌کند.

یارانه ۶میلیون تومانی برای هر هکتار کشت گندم 

پیش‌تر فریبرز عباسی،‌ سرپرست معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی نیز در نشست خبری خود از آب‌بر نبودن کشت محصول هندوانه گفته بود و مصرف آب گندم را بیشتر از هندوانه اعلام کرده بود. با این حال ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی ضمن اعلام اجرای تعرفه صادرات محصولات آب‌بر از امسال، هندوانه و سایر محصولات جالیزی را آب‌بر خوانده است و از محدودیت و حتی ممنوعیت صادرات این محصولات گفته است؛ موردی که حتی با گفته معاون او نیز در تناقض است. 

پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی نیز طی خبری در ۲۲خرداد ماه اعلام کرد که برای حمایت از تولید کالاهای اساسی در کشور به کشاورزانی که گندم، دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی بکارند یارانه به صورت مستقیم پرداخت می‌شود؛ در فاز اول به ازای هر هکتار ۳ میلیون تومان به افرادی که  دانه سویا بکارند پرداخت می‌شود، ۳ میلیون تومان نیز به عنوان افزایش عملکرد بهره‌وری در این بخش پرداخت می‌شود. 

توسعه کشت گندم در کرمان بی‌آب 

دولت در حال اجرای سیاست‌هایی برای تشویق توسعه کشت گندم و سایر نهاده‌های دامی، بدون توجه به شرایط و قابلیت‌های هر منطقه است.  سعید برخوری، رییس سابق جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان طی مصاحبه‌ای با «کاغذ وطن» از توسعه کشت گندم در جنوب استان می‌گوید. به گفته برخوری سطح زیر کشت گندم در جنوب استان از ۳۶هزار هکتار در سال زراعی ۹۹-۱۴۰۰ به ۴۰ هزار و ۶۰۰هکتاردر سال زراعی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ رسیده است. برخوری اگرچه در این گفت‌و‌گو بر آب‌بر بودن گندم صحه می‌گذارد اما معتقد است با توجه به جنگ ایران و روسیه ، جنوب کرمان باید همین میزان آبی را که دارد بر روی محصولات استراتژیک بگذارد:«آن چه مشخص ما همین میزان آبی را که داریم باید صرف غذا کنیم.  با  توجه به جنگ روسیه و اوکراین و مشکلاتی که ایجاد شده  و همچنین با توجه به اینکه نان، غذای غالب مردم است باید همین میزان آب به سمت تولید گندم رود. بنابراین  هم دولت باید حمایت کند و قیمت مناسب‌تری به کشاورزان دهد و هم کشاورزان باید نگاه ملی داشته باشند.»

نباید به هیچ وجه دنبال توسعه کشت گندم باشیم

اینکه کرمان با میزان بارندگی کمتر از نیمی از متوسط کشور به سمت کشت بیشتر محصولات آب‌بری چون گندم و ذرت و جو رود، موضوعی است که از نگاه رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان یک سیاست اشتباه است:«ما برای کشت‌های استراتژیکی مثل گندم در مناطق خاص به هیچ وجه نباید دنبال افزایش سطح زیر کشت باشیم.  این کاملا استدلال غلطی است و دلایلی فنی و منطقی زیادی دارد. در واقع  اگر بخواهیم دنبال کشت گندم باشیم باید دنبال روش‌هایی باشیم که تولید بر واحد سطح را افزایش دهد. اکنون عملکرد جنوب استان ۴ تن در هکتار است و اگر این عدد به ۶ تن یا ۷ تن برسد می‌تواند بخشی از این دغدغه را از بین ببرد.»

آیین در این گفت‌وگو تاکید دارد که نباید برای کل کشور یک نسخه واحد پیچید و با توجه به اینکه گندم در مناطق سردسیری آب کمتری مصرف می‌کند، بایستی توسعه کشت این محصول در مناطقی شمالی کشور باشد . از نگاه او برای جنوب استان بهتر است تا به جای توسعه کشت محصولات آب‌بری چون گندم، هندوانه تولید کند و ارز حاصل از آن را به واردات گندم اختصاص دهد:«در جنوب کرمان اگر بتوانیم صادرات موفقی در هندوانه داشته باشیم ارزش اقتصادی‌اش برای ما بیشتر است که هندوانه تولید و گندم وارد کنیم.» انوش اسفندیاری، دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران نیز در گفت‌وگو با «کاغذ وطن» سیاست محدودیت صادرات محصولات جالیزی و ترغیب کشاورزان به کشت گندم را یک تصمیم بدون پشتوانه و شتاب‌زده می‌داند. او می‌گوید: «این نوع تصمیمات به نظر من یک تصمیمات بدون پشتوانه و شتابزده است .ما باید به فکر توسعه روستا و اقتصاد روستا باشیم و تصمیمات شتابزده موجب این امر می‌شود که تعارضی بین منافع روستاییان و منافع ملی پیش آید که شاید این تعارض هم یک تعارض غیر واقعی و توهمی باشد. به طور مثال در بعضی از موارد  کارشناسی نشده و فقط از روی ظاهر قضاوت می‌شود؛ مثل تولید و صادرات هندوانه.»اسفندیاری با توجه به جنگ روسیه و اوکراین موافق تامین گندم در داخل کشور است اما معتقد است که محاسبات جهاد کشاورزی آشکار نیست: «در هر حال تولید گندم به عنوان محصولات استراتژیک باید هدف گذاری شد و ما بخشی از این تولید را در داخل داشته باشیم؛ اما چون این محاسبات آشکار نبوده و ما نمی‌دانیم این محاسبات و روش اجرا چگونه بوده، نمی‌توانیم روی این قضیه چندان قضاوت کنیم.»

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 68
  • امروز: 7
  • دیروز: 271
  • هفته: 2,242
  • ماه: 7,395
  • سال: 24,879