سرمازدگی کابوس پسته کاران کرمانی

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 960

سرمازدگی کابوس  پسته کاران کرمانی

درختان و باغات پسته استان کرمان در اواسط فروردین ماه دچار سرمازدگی شدید شدند و مقدار قابل توجهی از محصول پسته امسال آسیب دید و از بین رفت؛همین مسئله نگرانی‌های زیادی برای پسته کاران کرمانی در این روزگار سخت پدید آورده است.

 هر ساله فروردین ماه که فرا می‌رسد و زمان زایش جوانه‌ها و گل‌های درخت پسته می شود،سرد شدن هوا و سرمازدگی بهاره کابوس کشاورزان پسته کار است که زحمات‌شان به دلیل سرمازدگی محصول از دست برود.

هرچند آغاز بهار امسال با تعادل هوایی همراه بود،اما روزهای نیمه فروردین با تغییر جو و آب و هوا و سرد شدن ناگهانی در شب،سرمازدگی خسارت وسیعی به محصول کشاورزان پسته کار کرمانی وارد کرد طوری که  در مناطقی از استان کرمان تا ۸۰ درصد محصول از بین رفته است.

کشاورزان پسته کار که در سالهای اخیر با هزینه‌های سرسام آوری در بخش کشاورزی برای تولید محصول خود مواجه شده‌اند،خسارت سرمازدگی را باری سنگین و طاقت‌فرسا به اقتصاد پسته استان می‌دانند که می‌تواند فعالیت‌ها را در این حوزه مختل نماید.

با توجه به اینکه پسته محصولی ارزشمند در بخش کشاورزی است که صادرات آن ارزآوری خوبی برای کشور به همراه خواهد داشت و همچنین اشتغال‌زایی فراوانی در سهم بخش اشتغال استان کرمان دارد، خسارت سنگین به این بخش تبعات سنگینی برای استان و کشور دارد و لازم است مسئولان نسبت به جبران و کاهش آسیب‌ها اقدامات لازم را انجام دهند.

لبخند یخ‌زده پسته کاران کرمانی

اکبر میرزایی از باغداران پسته شهربابک با اشاره به سرمازدگی محصول پسته امسال می‌گوید: با وجود هوای آرام و نسبتا معتدل،سرمازدگی به این وسعت زیاد غافلگیر کننده بود و طی یک شب تقریبا تمام محصول پسته که تقریبا زیاد هم پیش‌بینی می‌شد از دست رفت.

او تاکید‌کرد:کشاورزی و باغداری پسته هر روز مشکل‌تر می‌شود، مخارج آن‌قدر گران شده که اغلب کشاورزان خرده مالک به سختی باغات خود را حفظ کرده‌اند، سم، کود، کارگر،اجاره ماشین آلات کشاورزی حداقل سه برابر شده، حال که محصولی هم برای فروش نیست، باید برای یاری باغداران چاره‌ای پیدا شود.

این باغدار پسته ادامه‌داد:اغلب باغداران بیمه خسارت سرمازدگی ندارند و در حقیقت دستشان به جایی بند نیست، امیدواریم مسئولان راه حل و فکری برای پسته کاران بکنند تا حداقل بخشی از خسارت سرمازدگی جبران شود.

او اظهار‌داشت:شاید اگر اطلاع رسانی‌ها و اخطارهای هواشناسی سریع‌تر و جدی‌تر برای کشاورزان ارسال شده بود،راهی برای در امان ماندن جوانه‌های درختان پسته از سرمازدگی پیدا می‌شد، اگرچه سرمازدگی پدیده طبیعی و اغلب ناگهانی اتفاق می‌افتد.

رسول احمدیان دیگر باغدار رفسنجانی نیز گفت:سرمازدگی محصول پسته مطلب جدیدی نیست و تقریبا هر سال کم و بیش تکرار می شود،امسال حدود ۵۰ درصد از محصول پسته ما از بین رفته که تخمین ضرر آن حداقل ۲۰۰ میلیون تومان است.

او با اشاره به کم‌توجهی کشاورزان به هشدارهای کشاورزی و هواشناسی در مورد یخ‌زدگی بهاره تاکید کرد:باید با همکاری کارشناسان راهکارهای جدید و عملی برای جلوگیری از سرمازدگی باغات پسته پیدا کرد،هر چند آبیاری باغ می‌توان خسارت را کاهش دهد،اما با توجه به کمبود آب این راهکار برای همه باغداران قابل اجرا نیست.

این کشاورز پسته‌کار بیان کرد:در اغلب کشورهای دنیا برای در امان ماندن محصولات کشاورزی در ایام خطر سرمازدگی به کشاورزان آموزش‌های لازم را می‌دهند و امکانات نوینی برای جلوگیری از آسیب دیدن محصول بکار می‌گیرند،اما اینجا صرفا به هشدار بسنده می‌کنند.

احمدیان ادامه داد:باغداران و کشاورزان به بیمه کردن محصولاتشان رغبت چندانی ندارند، دلیل آن‌هم پایین بودن پرداخت خسارت است، بطوری‌که خسارتی که کارشناس مشخص می‌کند در برابر ضر و زیان و جبران آن ناچیز و غیر‌واقعی است.

سرما به بیش از ۱۷۰ هزار هکتار از باغ‌های پسته کرمان خسارت وارد کرد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با اشاره به سرمازدگی عمده محصول پسته در این استان گفت:سرما به ۱۷۰هزار و ۶۵۰هکتار از باغ‌های پسته و ۲۳هزار و ۵۴۹هکتار از محصولات سردسیری این استان خسارت وارد کرد.

عباس سعیدی افزود:افت دما در ۱۶، ۱۷ و ۱۸ فروردین ماه سال جاری که در برخی موارد تا منفی پنج درجه سانتی‌گراد نیز رسید و با توجه به زمان گلدهی باغات پسته، گردو و سایر محصولات که یکی از حساس‌ترین مراحل زندگی گیاه است؛ سرما به باغات این استان ۹۱ هزار و ۳۸۷ میلیارد ریال خسارت زد.  

او اظهار‌داشت:خسارت قابل توجهی بر اثر وقوع سرمای ناگهانی در ابتدای سال جاری به محصولات کشاورزی کرمان وارد شد که آثار منفی آن در اقتصاد این استان در آینده دیده خواهد شد.  

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان بیان کرد:سطح زیر کشت باغات پسته بارور این استان  ۲۱۲ هزار هکتار است که بین ۲۰ تا ۸۰ درصد از باغات پسته کرمان دچار سرمازدگی شده است.

سعیدی گفت:سرما به ۵۳ هزار و ۸۲۲ هکتار از درختان پسته در شهرستان‌های سیرجان، انار، شهربابک، رفسنجان، کرمان، بردسیر، زرند، بافت و کوهبنان هشت هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرد.  

او ادامه داد:همچنین سرمای اخیر به هفت هزار و ۱۵۷هکتار باغات گردوی شهرستان‌های بافت، رابر و بردسیر خسارت وارد کرد که حدود هشت هزار تُن محصول گردوی سال جاری از دست رفته است.  

رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان تصریح کرد:با توجه به نوسانات شدید دما در دی و بهمن ماه سال زراعی جاری ٢ هزار و ۴۰۰ هکتار از مزارع گل محمدی این استان خسارت ۳۰ تا ۱۰۰ درصدی دیده‌اند که این امر با گرم شدن هوا در این فصل و بیدار نشدن مزارع گل محمدی قابل رویت است.  

سعیدی گفت:در باغات پسته علاوه بر اینکه محصول امسال نابود شده جوانه‌های زایشی سال آینده نیز از بین رفته است و خسارت غیر‌قابل جبرانی به باغداران زحمتکش وارد شده که این امر با توجه به اینکه عمده سطح زیر‌کشت شهرستان‌های خسارت دیده پسته است،باعث وارد‌شدن فشار اقتصادی شدید به تولید کنندگان این محصول شده است.

او افزود:در مجموع ۲۰۰ هزار هکتار باغات و مزارع استان کرمان در سال زراعی جاری از سرمای دی و بهمن و اسفند سال ۱۳۹۹ و فروردین سال ۱۴۰۰ خسارت دیده‌اند که خسارتی معادل ۹۴ هزار میلیارد ریال بر کشاورزان تحمیل شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت:در بازدید نماینده صندوق بیمه کشور از باغ‌های سیرجان به دلیل سرمازدگی اخیر مقرر شد صندوق بیمه نسبت به پرداخت غرامت کشاورزان خسارت دیده در اسرع وقت اقدام کند.  

سعیدی ادامه داد:همچنین توسعه ایستگاه‌های هواشناسی بخش کشاورزی با پراکنش مناسب در باغ‌ها را به منظور پیش‌بینی دقیق و به هنگام خسارات را از برنامه ای سازمان در آینده اعلام کرد.

پرداخت خسارت هشت هزار میلیارد تومانی سرمازدگی اخیر به کشاورزان استان کرمان 

اُفت بی‌سابقه دمای هوا در شهرستان سیرجان و سایر نقاط پسته خیز استان کرمان که موجب سرمازدگی درختان پسته و دیگر محصولات کشاورزی شده بود قائم مقام صندوق محصولات بیمه کشاورزی کشور را برای بازدید به شهرستان سیرجان کشاند.

ابراهیم حسن‌نژاد در این بازدید گفت:آسیب جدی به تمامی درختان پسته شهرستان وارد شده است و کشاورزانی که باغات خود را بیمه کردند از طریق صندوق بیمه خسارت آنان پرداخت می شود.

او با تاکید بر بیمه محصولات کشاورزی و بازدید هیات برآورد خسارات پسته سیرجان افزود:در صدد هستیم باغاتی هم که بیمه نیستند از طریق ستاد حوادث غیرمترقبه بخشی از خسارات را دریافت کنند.

قائم مقام صندوق محصولات بیمه کشاورزی کشور تاکید کرد: ۱۰ شهرستان استان کرمان در این سرما خسارت دیدند که هشت هزار میلیارد تومان برآورد خسارت را دریافت می‌کنند و به کشاورزانی که باغات آنان تحت پوشش بیمه هستند پرداخت می‌شود و کشاورزانی که بیمه نیستند می‌توانند از طریق تسهیلات بخشی از خسارات خود را جبران کنند.

با توجه به اینکه سرمازدگی باغات پسته پدیده تکرار‌پذیری است، باید برنامه اساسی،مدونی برای جلوگیری از این خسارت طبیعی اندیشیده و اجرا شود تا قصه یخ‌زدگی محصول کابوس پسته کاران نشود.

استفاده از راهکارهای علمی و نوین کشاورزی برای جلوگیری از سرمازدگی،تغییر شرایط و قوانین بیمه محصولات کشاورزی،بطوری‌که کشاورزان برای بیمه محصولات خود رغبت داشته باشند از مهمترین راهکارهای کاهش و جبران خسارت‌های سرما به محصول پسته پیشنهاد می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 14
  • دیروز: 173
  • هفته: 794
  • ماه: 3,306
  • سال: 54,390