در هفتمین نشست تخصصی بیستمین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران مطرح شد: بررسی و شناسایی دوران پارینهسنگی شهرستان جیرفت
گزارشهای«بررسی باستانشناسی در محدوده سد هواسان شهرستان سرپلذهاب، کرمانشاه»، «بررسی و شناسایی استقرارهای پارینهسنگیِ شهرستان جیرفت، کرمان»و «بررسی روشمند و فراگیر باستانشناختی و مستندنگاری محوطه آتشگاه، اصفهان» توسط سرپرستان هیئتهای باستانشناسی در هفتمین نشست تخصصی بیستمین گردهمایی باستانشناسی مورد بررسی قرار گرفت.
سلمان انجمروز باستانشناس در هفتمین نشست تخصصی بیستمین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران در تشریح فعالیتهای انجام شده در پروژه بررسی و شناسایی استقرارهای پارینهسنگیِ شهرستان جیرفت، کرمان گفت: نواحی جنوبی ایران بهعنوان یکی از کریدورهای اصلی در پراکنشهای انسانی دوران پلیئستوسن در مدلهای خروج از آفریقا در نظر گرفته شده است.
این باستانشناس افزود: با ملاحظه این واقعیت که خلیجفارس تغییرات مکرری در ابعاد، تراز و سطوح آبی در طول دوران پلیئستوسن داشته است، ناحیهای که امروزه تنگه هرمز نام دارد میتواند یک گذرگاه برای پراکنش از شبهجزیره عربستان به این ناحیه از فلات ایران به شمار رود.
این باستانشناس تصریح کرد: موقعیت جغرافیایی و راهبردی نواحی جنوبی فلات ایران به همراه نتایج بررسیها و کاوشهای سابق در نواحی جنوبی و شمالی خلیجفارس، نشانگر اهمیت این ناحیه بهعنوان مسیر پراکنش گروههای انسانی است.
انجمروز گفت: با وجود این، مطالعات پارینهسنگی در این نواحی از ایران بسیار ناچیز است و تاکنون بررسیهای گسترده به شکلی تخصصی انجام نشده که در این راستا، یک بررسی و شناسایی پارینهسنگی در شهرستان جیرفت که در برگیرنده نواحی از حوضه هلیلرود در شمال خلیجفارس است، انجام شده است.
او با بیاناینکه بررسی پارینهسنگی شهرستان جیرفت در تابستان سال ۱۴۰۰ شمسی به مدت ۶۰ روز انجام شده است، تصریح کرد: در عمده بررسیهای باستانشناسی که قبلاً در حوضه هلیلرود انجام شده بود به سبب متمرکز شدن فعالیتهای میدانی به نواحی مرکزی، انجام نشدن بررسیهای تخصصی پارینهسنگی و همچنین تأکید ویژه روی مدارک دوران پیشازتاریخ به اینسو، شواهدی مرتبط با دوران پارینهسنگی گزارش نشده با این وجود تا پیش از بررسی حاضر، بررسیهای محدود انجام شده در نواحی همجوار، نشانگر پتانسیل وجود محوطههای پارینهسنگی در این ناحیه است.