کشت و صنعت جیرفت میان منگه

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1453

کشت و صنعت جیرفت میان منگه 

گزارش | ایرنا

 نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد و رئیس جهاد‌کشاوری جنوب می‌گویند; کشت و صنعت اجاره داری نکند و سطحی را به اصلاح الگوی کشت اختصاص دهد، این در حالیست که این شرکت هر ساله زمین‌های زراعیش را اجاره داده و پیاز و سیب‌زمینی می‌کارد

  اصلاح الگوی کشت اولویت مهم دولت است، اما مسئولان می‌گویند شرکت غیرخصوصی و بزرگ کشت و صنعت با ۱۵ هزار هکتار زمین در جنوب کرمان که اجاره زمین‌هایش نیز خبرساز بوده از این سیاست پیروی نمی‌کند و موضوع به محل جدالی برای کمیسیون کشاورزی مجلس و دولت با این شرکت تبدیل شده است.

  سند الگوی کشت محصولات کشاورزی برای سال زراعی ۱۴۰۱- ۱۴۰۲ در مهرماه سال گذشته بعد از ۵۰ سال توسط دولت سیزدهم ابلاغ شد.

با توجه به گستردگی پهنه مرزی کشور و تنوع اقلیمی مناطق گوناگون رسیدن به الگوی کشت مناسبی که از آن بتوان حداکثر بهره‌برداری را از عوامل و نهادهای تولید بویژه عامل محدودکننده آب به دست آورد ضرورتی انکارناپذیر است. 

دی ماه سال گذشته وزیرسایق جهاد کشاورزی در سفر به جیرفت در جشنواره مرکبات با بیان این مورد که کشت و صنعت قدرتمند باید حامی کشاورزان باشد و محصولات راهبردی کشت کند، تصریح کرد: در سفر قبلی به دوستان کشت و صنعت گفتم می‌خواهم به رسالت‌تان عمل کنید و این کشت و صنعت که مال کشاورزان جنوب کرمان است و البته در حال تلاش هم هستند، مسئولیت‌شان را بیشتر انجام دهند.

ساداتی‌نژاد تصریح کرد: انتظار ندارم این کشت و صنعت زمین اجاره دهد، لذا برای اینکه سال آینده دچار چالش در کشت پیاز نشویم این کشت و صنعت در سال بعد به کشت پیاز ورود نکند. 

وزیر جهاد کشاورزی با تاکید به این مورد که کشت و صنعت در سال آینده به کشت محصول پیاز ورود نکند اظهارداشت: اگر بعضی کشاورزان این مسیر را ادامه دادند باید بتوانیم حداقل کنترل بازار را انجام دهیم و لازم است کشت و صنعت در حوزه صنایع تبدیلی وظیفه‌اش را انجام دهد و من هم حمایت می کنم تا در ایجاد ارزش افزوده به کشاورزان این منطقه کمک کند.

ضرورت همراهی کشت و صنعت با الگوی کشت

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: کشت و صنعت جنوب با توجه به نقش مهمی که در کشاورزی جنوب کرمان دارد بخشی از اراضی در اختیار را به الگوی کشت اختصاص دهد.

احمد احمدپور اظهار کرد: پیشتر استاندار کرمان هم اعلام کرده بود که شرکت کشت و صنعت در طرح الگوی کشت مشارکت کند و نظر سازمان بر این است که دست کم ۵۰۰ هکتار از زمین های خود را به الگوی کشت اختصاص دهد.

او افزود: این شرکت می‌تواند ۲۰۰ هکتار را به کلزا و ۳۰۰ هکتار را هم به گندم بذری و چغندر علوفه‌ای اختصاص دهد که کشت گندم بذری می‌تواند برای آنها درآمدزا هم باشد.

احمدپور یادآور شد: حدود یک ماه دیگر که برداشت پیاز تمام شود شرکت کشت و صنعت زمین‌های خود را اجاره می‌دهد و در این صورت موجب افزایش قیمت اجاره زمین در منطقه هم می‌شود که این هم خود چالشی است.

او با بیان اینکه پارسال از آنها برای مشارکت در طرح های الگوی کشت تقاضا کردیم گفتند دیر شده چون زمین‌ها را اجاره داده‌ایم و سال آینده حتما مشارکت می‌کنیم ادامه داد: بنابراین امسال انتظار می‌رود برای کمک به اجرای الگوی کشت این شرکت تا یک ماه آینده ورود کند.

نماینده مجلس: اجازه نمی‌دهیم

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد نیز گفت: شرکت کشت و صنعت جیرفت حق اجاره زمین ندارد و قبول نمی‌کنیم کسانی از تهران بیایند و بر روی این زمین‌ها کار کنند.

ذبیح‌اله اعظمی ادامه داد: یکی دیگر از آسیب های اجاره زمین توسط کشت و صنعت افزایش قیمت پایه اجاره زمین در منطقه است.

او اظهار کرد: کمیسیون کشاورزی به طور جدی این موضوع را پیگیری می‌کند و در این زمینه نامه نگاری با وزیر جهاد کشاورزی هم صورت گرفته که شرکت کشت و صنعت الگوی کشت را رعایت کند.

اعظمی اضافه کرد: شرکت کشت و صنعت اگر یک هزار هکتار پیاز کشت کند دیگر کشاورزان منطقه نمی‌توانند پیاز کشت کنند و متضرر می‌شوند. 

در هیات مدیره مطرح نشده

این درخواست‌ها و انتقادها در حالی است که رییس هیات مدیره کشت و صنعت جیرفت بر خلاف صحبت رییس جهاد کشاورزی که گفته بود به آنها قول مشارکت در طرح الگوی کشت را دارند به صراحت به خبرنگار ایرنا گفت که چنین موضوعی در هیات مدیره مطرح هم نشده است.

احمد بینا افزود: تغییر کشت در اختیار ما نیست و باید برای اجرای الگوی کشت در هیات مدیره شرکت در تهران مطرح و تصمیم گیری شود.

او درباره اجاره زمین‌های کشاورزی هم اظهار کرد: هیچ کسی خارج از استان زمین‌های کشاورزی را اجاره نکرده است و به کشاورزان بومی استان اجاره داده شده است.

بینا اضافه کرد: طبق قانون تجارت ما زمین‌ها را به مزایده و مناقصه می‌گذاریم و افراد شرکت می‌کنند و قیمت ها بنا بر ارزش، موقعیت و خدماتی که ارائه می‌شود برای اجاره ارزش گذاری می‌شود.

اجاره زمین سبب گرانی نمی‌شود

او  با رد این موضوع که اجاره دادن زمین‌های کشت و صنعت موجب افزایش قیمت اجاره زمین کشاورزی در جنوب استان کرمان می‌شود افزود: این زمین‌ها توسط کشاورزان پیشرو اجاره می‌شود و برای آنان صرفه اقتصادی ندارد که در زمین‌های کوچک‌تر یا مشاع موتور پمپی که در اختیار چند نفر است سرمایه گذاری کنند بنابراین به مناطق خود می‌روند و چندین زمین را با راضی کردن صاحبان آنها اجاره می‌کنند و این خود بر افزایش قیمت اثر می‌گذارد.

بینا با بیان اینکه با اجاره زمین نیاز آنها را برطرف می‌کنیم و با افزایش عرضه، تقاضا کاهش می‌یابد و در نتیجه قیمت‌ها هم کمتر می‌شود ادامه داد: سه سال پیش میزان کمتری از زمین‌ها را اجاره دادیم اما میزان قیمت اجاره زمین به سه برابر افزایش یافت.

شرکت کشت و صنعت در کشور سال ۱۳۵۲ با هدف انجام عملیات کشاورزی و دامداری نوین و راه اندازی صنایع جنبی و تکمیلی برای تولید فرآورده های کشاورزی و دامی وابسته به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تشکیل شد اما این شرکت در مرداد سال ۱۳۸۹ از طریق فرابورس واگذار شد که اکنون ۶۵ درصد سهام آن مربوط به اتحادیه تعاون روستایی و ۳۵ درصد نیز متعلق به صندوق بازنشستگی بانک هاست.

این شرکت در واقع کاملا خصوصی نیست و مسئولان می‌گویند با توجه به میزان زمین هایی که به هر شکل از گذشته با لطف دولت در اختیار آنها قرار گرفته است باید سیاست های دولت از جمله در حوزه الگوی کشت را هم پیش ببرند و بخشی از زمین‌های در اختیار را در این طرح مشارکت کنند.

  در این شرایط باید دید تقاضاهای متعدد مسئولان کشوری و استانی دولت و همچنین نمایندگان در مجلس شورای اسلامی و کمیسیون کشاورزی در ادامه می‌تواند این شرکت را مجاب به تغییر سیاست‌های خود کند؟

دی ماه سال گذشته وزیرسایق جهاد کشاورزی در سفر به جیرفت در جشنواره مرکبات با بیان این مورد که کشت و صنعت قدرتمند باید حامی کشاورزان باشد و محصولات راهبردی کشت کند، تصریح کرد: در سفر قبلی به دوستان کشت و صنعت گفتم می‌خواهم به رسالت‌تان عمل کنید و این کشت و صنعت که مال کشاورزان جنوب کرمان است و البته در حال تلاش هم هستند، مسئولیت‌شان را بیشتر انجام دهند

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 125
  • دیروز: 275
  • هفته: 1,033
  • ماه: 4,410
  • سال: 57,883