آمار واقعی سرشماری نتیجه اعتماد کشاورزان. استاندار کرمان: سرشماری کشاورزی هیچ ارتباط و تأثیری بر یارانه و مالیات ندارد
کاغذوطن
زنگ شروع سرشماری کشاورزی زده شد. این ششمین سرشماری عمومی است. سرشماری کشاورزی که از سال ۱۳۵۲ در کشور آغاز شده و هر ۱۰ سال یکبار انجام میشود. سرشماری ۱۴۰۳ از ۱۲ آبانماه در سراسر کشور آغاز شد و پیشبینی شده است که به طور میانگین ۴۵ روز برای این عملیات زمان صرف شود.
سرشماری عمومی کشاورزی به معنی شمارش همه واحدهای کشاورزی و ثبت خصوصیات هر یک به طور جداگانه است. این سرشماری تمام واحدهای کشاورزی نقاط روستایی و شهری را تحت پوشش قرار میدهد.
به گفته رئیس پژوهشکده آمار و کارگروه ریسک سرشماری کشاورزی، ریز اطلاعات سرشماری عمومی کشاورزی محرمانه است و اگر فردی اطلاعات را منتشر کند، مجرم شناخته شده و بهصورت قضایی و کیفری مورد پیگیری قرار میگیرد.
سرشماری با شعار همکاری در سرشماری، همکاری در رفاه و آبادانی کار خود را آغاز کرد. اما دغدغه متولیان که قصد دارند برنامهریزیهای حوزه کشاورزی را با تکیه بر آمار این سرشماری انجام دهند، اظهارات غیر واقع جامعه هدف است.
*همکاری کشاورزان راه دستیابی به آمار واقعی
بهطوریکه استاندار کرمان که یکی از استانهای با اشتغال قابلتوجه در بخش کشاورزی است با تأکید بر اینکه سرشماری کشاورزی هیچ ارتباط و تأثیری بر یارانه و مالیات ندارد خواستار همکاری مردم در اجرای این طرح شد.
محمدمهدی فداکار، استاندار کرمان در آیین نواختن زنگ سرشماری کشاورزی اظهار کرد: پیشرفت کشور مستلزم برنامهریزی است و برنامههای توسعه در همین راستاست تا از نقطه فعلی به نقطه مطلوب برسیم.
او با بیان اینکه آمار و ارقام مهمترین اصل در سیاستگذاریهاست، ابراز داشت: در حوزه کشاورزی ظرفیتهای متنوعی در ایران داریم و در کرمان ظرفیت متفاوتی در این بخش وجود دارد و ۴۰ درصد اشتغال استان در بخش کشاورزی است.
استاندار کرمان عنوان کرد: تنوع اقلیمی در استان وجود دارد و کشاورزی صادرات محور را با محصولاتی مانند پسته، خرما و محصولات جالیزی و خارج از فصل شاهد داریم و زندگی مردم بهشدت تحتتأثیر کشاورزی است.
فداکار ادامه داد: در کارهای مرتبط با کشاورزی مانند توزیع امکانات و نهادهها به آمار دقیق نیاز داریم؛ بنابراین این امر ما را مکلف میکند، برنامهریزی دقیقی بر اساس آمار داشته باشیم.
او با تأکید بر اینکه سرشماری کشاورزی هیچ ارتباط و تأثیری بر یارانه و مالیات ندارد خواستار همکاری مردم شد و اظهار داشت: فقط به دنبال اطلاعات برای برنامهریزیهای دقیقتر هستیم.
*مهمترین رویداد آماری
به نقل از بازار، آمارهای بهدستآمده از سرشماری عمومی کشاورزی که مهمترین رویداد آماری سال ۱۴۰۳ به شمار میرود، نشاندهنده اقدامات، عملکرد و تغییرات بخش کشاورزی طی ۱۰ سال گذشته در سطح آبادیها، شهرستانها، استانها و کشور است.
در مدتزمان اجرای سرشماری یاد شده، تمام وزارتخانهها، مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکتهای دولتی مکلف هستند بر اساس مواد ۵ و ۶ قانون مرکز آمار ایران نسبت به در اختیار قراردادن تمام امکانات و تجهیزات مورد نیاز سرشماری اقدام کنند.
*سرشماری برای حل مشکلات کشاورزان
رضا رجبی از کشاورزان صوغان ارزوئیه گفت: من در زمینم محصولاتی نظیر گندم، ذرت و سیبزمینی کشت میکنم. ما کشاورزان منطقه ارزوئیه با مشکلاتی نظیر کمبود بذر، کود و… مواجه هستیم. در زمینه ماشینآلات کشاورزی هم دچار مشکل هستیم.
او با استقبال از اجرای سرشماری کشاورزی اظهار کرد: نیاز است مسئولان مشکلات کشاورزان را متوجه شوند و برای رفع آنان تلاش کند.
این کشاورز صوغانی ادامه داد: نیاز است مهندسان کشاورزی باتجربه به کمک کشاورزان بیایند و نهادههای کشاورزی بهموقع در اختیار ما قرار داده شود.
او با تأکید بر لزوم حرکت به سمت کشاورزی مدرن گفت: مسئولان امکانات و ماشینآلات لازم را در اختیار کشاورز قرار دهند و محصول خوب تحویل بگیرند.
محمود وزیری از کشاورزان پسته کار بخش چترود به بازار اظهار کرد: سرشماری کشاورزی بهشرط اینکه حساب شده و دقیق باشد اقدامی مناسب است.
وی با انتقاد از قطع آب و خاموشی موتورپمپهای کشاورزی در فصل تابستان گفت: این کار باعث نابودی محصول کشاورزان میشود. امسال شاهد پوکی ۴۰ درصد محصول پسته بودیم که علت آن قطعی آب بود.
*کرمان با ۴۰ درصد اشتغال کشاورزی
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان اظهار کرد: کرمان برخلاف اینکه بهعنوان استانی کویری شناخته میشود، استانی است که ظرفیتها و قابلیتهای بسیار زیادی در حوزه کشاورزی دارد و در زمینه برخی محصولات باغی و زراعی رتبههای برتر را در کشور داراست.
مهرداد محمدی سلیمانی با اشاره به اینکه بیش از ۴۰ درصد اشتغال استان کرمان مربوط به بخش کشاورزی است، افزود: بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۳ بیش از ۲۷۵ هزار بهرهبردار کشاورزی در استان کرمان حضور دارند. پیشبینی میشود در سرشماری جدید این آمار افزایش پیدا کند.
او بیان کرد: سهم بخش کشاورزی از ارزشافزوده استان کرمان ۱۶ درصد است این در حالی است که این سهم در کشور ۸ درصد است، ارزشافزوده کشاورزی در استان کرمان نسبت به سایر بخشها ۲ برابر است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان با اشاره به چالشهای بخش کشاورزی در کرمان گفت: منابع آب و خشکسالی یکی از این چالشهاست. بر اساس سرشماری قبل مساحت باغات و زمینهای زراعی استان بیش از ۷۰۰ هزار هکتار است که این میزان به واسطه کمبود منابع آب کاهشیافته است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان همچنین با انتقاد از سنتی بودن کشاورزی بیان کرد: مجموع این عوامل باعث شده تولید ناخالص داخلی حوزه کشاورزی و سرانه درآمد بخش کشاورزی در استان کرمان پایین باشد.
او عنوان کرد: برای توزیع متناسب امکانات در سطح کشور و استان و برخورداری کشاورزان از آنها نیاز به آمار و اطلاعات دقیق از وضعیت موجود است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان تصریح کرد: اهمیت این سرشماری در این است که بتوانیم وضعیت کنونی کشاورزی را بهخوبی ترسیم کنیم تا بتوانیم از آمار بهدستآمده برای برنامهریزی استفاده کنیم.
*اهمیت سرشماری در تخصیص منابع و امکانات
سلیمانی گفت: این مسئله برای تخصیص تسهیلات بانکی و ابزارها و ماشینآلات و نهادههای کشاورزی موردنیاز دارای اهمیت زیادی است.
ناظر مرکز آمار ایران در گفتگو با بازار در خصوص اهمیت و ضرورت اجرای سرشماری ۱۴۰۳ اظهار کرد: با اجرای سرشماریها مهمترین و بنیادیترین اطلاعات برای برنامهریزی در هر حوزهای به دست میآید.
ناظر مرکز آمار ایران بیان کرد: از اثرات مثبت سرشماری کشاورزی این است که میتوان از کشاورزان در زمانهای اضطراری و خشکسالی پشتیبانی خوبی انجام داد تا این افراد روزهای بحران را بهسختی سپری نکنند.
نوراللهی گفت: کشاورزی به همراه بخش صنعت و خدمات، اقتصاد یک کشور را تشکیل میدهند. سهم کشاورزی در سطح ملی در مقایسه با صنعت و خدمات کمتر است.
نوراللهی ادامه داد: هدف از این سرشماری شناسایی چالشهای حوزه کشاورزی، الگوهای مصرف، تأثیرات زیستمحیطی، مدیریت بهینه منابع مختلف از جمله آب است.