علی بهرامی، فعال سیاسی و عضو سابق شورای شهر کرمان؛ استاندار کرمان کار سختی در پیش دارد
علی بهرامی ۲ دوره قبل حدود پنجاههزار رأی در شورای شهر کرمان آورده رأیی که در دورههای قبل و بعد از آن با این حوزه رأیگیری هرگز تکرار نشد. بهرامی روزنامهنگار و فعال سیاسی است که حدود ۱۰ سال سردبیری روزنامه بیداری یکی از قدیمیترین نشریات کرمان را برعهده گرفت و با قلمی که در ریشه تحصیلات او یعنی جامعهشناسی و تجربیات فعالیت اقتصادی در بخش خصوصی را داشت، مدتی جریانسازی کرد و مؤثر بود. همه پیگیریهای او در زمان حضور در شورای شهر کرمان درباره چگونگی اجرای پلهای کرمان و حفظ خانه شهر را به یاد داریم که معتقد بود این پلها علاوه بر مشکلات فنی و ترافیک و نداشتن ارزیابیهای لازم در اجرای آنها بخش هویتی شهر در نظر گرفته نشد. موضوعی که در سالهای بعد بارها کارشناسان و شهرداران وقت به آن اذعان داشتند.
با توجه به حضور فعالانه و مؤثر او در تحولات سیاسی و انتخابات اخیر ریاستجمهوری و معارفه استاندار کرمان با او گفتوگو کردیم. بهرامی به آمدن محمدعلی طالبی که قبلاً در دولت اعتدال استاندار یزد بوده خوشبین است و اولین نکته مثبتش را نزدیکی سن استاندار جدید به جوانان و تحولات ارتباطی او میداند؛ اما معتقد است طالبی کار سختی در پیش دارد. گفتگوی ایران با علی بهرامی را بخوانید.
– آیا شناختی از محمدعلی طالبی دارید؟ نهچندان، همین شناختی که اخبار و رسانهها ایجاد کردند.
– برای شما چه شناختی ایجاد کردهاند همین رسانهها؟ مهمترینش این است که ایشان استاندار یزد بوده و ظاهراً کارنامه قابلقبولی در آنجا داشته.
– خب همین میتواند دلیل توفیقشان در کرمان باشد؟
نه خیر، نکته دقیقاً همین جاست کرمان مختصات خود را دارد و ویژگیهای فریبندهای که بهشدت محتاج توضیح هستند. اما مد شده که هرکس قلم برمیدارد، کرمان را پهناورترین استان کشور، بهشت معادن و دارای بیشترین محصولات باغی و باغات در کشور و ازاینقبیل معرفی میکند. حالآنکه ذکر برخی از این نکات با چشمان بسته و تیتروار فقط فریبنده است. مثلاً پهناور بودن که مرتب گفته میشود گرهی است که نزدیک دو دهه مدیریت کرمان گرفتار آن است و مرتب شهرستان سازی و ادارهسازی رخ داده، اما استان جنوبی ایجاد نشده، اینجا مسئله استقلال سیاسی نیست؛ بلکه یکجور تقسیم بهمنظور تسهیل مدیریت است. مثلاً همین پهناوری و بعد مسافت یکی از معایبش این است استاندار کرمان از شمال تا جنوب بخواهد برود نزدیک به پانصد کیلومتر راه است و همین را که لحاظ کنید متوجه ازبینرفتن وقت مدیران و مردم کرمان بهصورت بیهوده در مسیر راه میشوید.
– خوب با تفکیک استان بسیاری مخالفاند نظر شما چیست؟
این یک تفکیک مدیریتی است و بعضی غیرفنی و احساسی مخالفاند. خوب همین یزد که آقای طالبی آنجا استاندار بود دیر زمانی نیست که از استانداری کرمان جدا شده و استانداری مستقل دارد آن زمان هم گروهی مخالف بودند حال ببینید اگر این استقلال انجام نمیشد چه ظلمی به کشور و منطقه یزد بود در حال حاضر استان یزد تبدیل به یکی از بهترین استانهای کشور شده است. جنوب همپتانسیلهای خودش را دارد معطل گذاشتن آن کوتاهی در حق منافع ملی و مردم هست.
– اختلال شناختی دیگری که رسانهها ایجاد میکنند، چیست؟
مرتب از چند صدهزار هکتار مرکبات و باغات میگویند؛ ولی از عدم بهرهوری این باغات که تنک کاشته شده و بههیچوجه هم استاندارد دقیق کشاورزی مدرن را ندارند و مهمتر آنکه اصولاً آبی که در سفرههای کرمان بوده روبهاتمام است.
– متأسفانه امروز مرتب با عمیق کردن چاهها و به تعبیر ظریفی که دیگر نه آب زمین که خون زمین را میمکیم چه باید کرد؟
باید در حد یک انقلاب کشاورزی کار کنیم و الا، نه از تاک نشان میماند، نه از تاک نشان. مرتب این حرفها زده میشود حتی اندیشکدهٔ آب را راه میاندازیم؛ ولی مثل قبل همان رویههای اشتباه گذشته را تکرار میکنیم. یعنی به جان زمین میافتیم تا آخرین قطرات آب را هم از زمین بکشیم تا روزی که بلا نازل شود.
– کرمان بهشت معادن است. فکر میکنید این هم یک فریب رسانهای است؟
ببینید اول آنکه معادن درهرحال روزی تمام میشوند. ولی در حال حاضر نکته این است به نظر میرسد مسئولان و نمایندگان کرمان بهجای اینکه به فکر ایجاد توسعه پایدار و دائمی باشند انرژی و وقت خود را صرف زدوبند و دعوا برای ورود افراد وابسته خود در مدیریت معادن و نفوذ در آنجا میکنند. ضمن اینکه اینها سرمایه ملی هستند به کل ایران تعلق دارند. مثل نفت. باید از منافع آن در راه توسعه منطقه برای ایجاد توسعه پایدار و دائمی استفاده کرد و نمیشود فقط به فکر منافع گروهی و کوتاهمدت بود. همین استخراج معادن آسیبهایی جدی به محیطزیست منطقه میزند و تا کنون بهاندازه آسیبهایی که در کل استان زده شده معادن مسئولیت اجتماعی خود را انجام ندادهاند.
– شما در مقالهای سالها پیش حتی فعالیت گردشگری استان بااینهمه پتانسیل را سخت دانستید؛ چرا؟
در حال حاضر که گردشگر خارجی نداریم باید روی گردشگر داخلی کار شود. استان کرمان نسبت به استانهایی که مراکز جمعیتی کشور هستند فاصله زیادی دارد و استانهای مجاور که به آنها نزدیکترند عمده مزیتهای گردشگری کرمان را برای استانهای پر جمعیت شمالی دارد. استانهایی که از کرمان دورترند مزیت دریا و مناطق آزاد را دارند. اینها نشان میدهد کار جذب گردشگر داخلی در این رقابت بسیار سخت میشود.
– با این حساب چه باید کرد؟
بههرحال باید تلاش کرد از منافع معادن در راه ایجاد گردشگری پایدار استفاده کرد که روز اتمام معادن سرگردان نشویم از سویی بعضی پتانسیلها باید با پیگیری تقویت شوند. مثلاً کلوت جهانی شهداد کاملاً پتانسیل منطقه آزاد گردشگری را دارد و باید این اتفاق بیفتد شهداد با ویژگیهای منحصربهفرد جهانی باید تبدیل به منطقه آزاد و ویژه گردشگری شود تا سرمایهگذاری در خور صورت بگیرد. منطقه ویژه گردشگری حتماً نباید جزیره یا مرزی باشد شهداد ویژگیهایی دارد که هیچ جای دنیا ندارد.
– تا اینجا که کار سخت است. به حوزه شهری برویم. شما مدتی در شورا شهر کرمان بودید. شهر کرمان چگونه وضعیتی دارد؟
متأسفانه کرمان مدتها در مسیر کلانشهر شدن مانده حاشیهنشینی کرمان به حدود سیصد هزار نفر رسیده برای شهری که جمعیت رسمیاش ششصد هزار نفر است. حدود سیصد هزار حاشیهنشین، وحشتناک است. آموزشوپرورش ناحیه یک کرمان بعد از مناطق محروم جنوب بیشترین آمار ترک تحصیل را در این چند سال داشته است. در کسبوکار تعداد مغازهها دوبرابر متوسط کشور است و مالیاتی که مردم کرمان میدهند از خیلی کلانشهرها بیشتر است.
– در این زمینه فکر میکنید باید چه تدبیری اندیشیده شود؟
ببینید آمار مدارس یا ترافیک نشان میدهد که جمعیت کرمان به یک میلیون نفر رسیده؛ ولی به نظر میرسد دوستانی که در کرمان زندگی میکنند هنوز هنگام سرشماری در زادگاه خود اعلام سرشماری میشوند. این مسئله باید حل شود تا کرمان بتواند از مزایای کلانشهر شدن در کشور استفاده نماید.
– مردم و احزاب، گروهها چه کمکی به استاندار کرمان میتوانند بکنند؟
حتی اگر همه کمک دهند بازهم کار استاندار اگر بخواهد بهواقع بهسوی توسعه پایدار پیش برود سخت است. چه رسد که بخواهد دعواهای سیاسی و جنگ و قدرتنمایی راه بیندازد. جریانهای سیاسی اگر میتوانند نیروهای نخبه و دوستدار کار در سرزمین خود را شناسایی و برای کار به استاندار معرفی کنند. بجای آنکه به فکر جایدادن و تحمیل نیروهای تکراری و عمدتاً ناکارآمد خود به استاندار باشند. در نهایت همه مردم و گروها برای آینده خود باید همدلانه به مسئولان اجرایی استان و استاندار کمک کنند تا شاید کرمان بعد از مدتها رکورد و درجازدن بهسوی پیشرفت حرکت نماید.