هزار توی وام ازدواج؛ منابع محدود، متقاضیان نامحدود

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1823

هزار توی وام ازدواج؛ منابع محدود، متقاضیان نامحدود
محدودیت منابع قرض‌الحسنه بانک‌ها حدود ۴۰۰ هزار نفر از زوج‌های جوان را در صف دریافت وام ازدواج قرار داده است و پیش‌بینی می‌شود حتی اگر سقف این وام در سال آینده تغییر نکند، صف انتظار همچنان پابرجا باشد.
وام قرض الحسنه ازدواج در دهه‌های اخیر به یک ابزار تشویقی و حمایتی دولت با هدف ترغیب جوانان به تشکیل خانواده تبدیل شده است تا از این مسیر هم مشکلات و آسیب‌های ناشی از تجرد گرایی مرتفع شود و هم در جامعه‌ای که رو به سالمندی می‌رود، با تشکیل خانواده، زمینه برای رشد فرزندآوری و بهبود شرایط جمعیتی کشور فراهم شود.
اگرچه وام ازدواج در گذشته نیز وجود داشت ولی از سال ۱۳۹۴ پای آن به قوانین سالانه بودجه کشور باز شد؛ پس از آن هر سال به اشکال مختلف در قوانین بودجه سقف و رقمی برای این نوع وام مشخص می‌شد اما مشکل از همین نقطه یعنی از جایی شروع شد که سقف تعیین شده برای پرداخت وام از توان وام دهی بانک‌ها فراتر رفت.
قرار گرفتن وام ازدواج در کنار تسهیلات تکلیفی دیگری که هر ساله در قانون بودجه تکرار می‌شود، نظیر وام فرزندآوری، اشتغال، ایثارگران، مددجویان و مشاغل خانگی سبب شده تا به دلیل محدود بودن منابع قرض الحسنه بانکی، بانک‌ها توان پرداخت این وام را نداشته باشند و نتیجه اینکه تعداد زوج‌هایی که در صف وام ازدواج می‌مانند، روز به روز بیشتر می‌شود.
از این رو دولت در لایحه بودجه سال آینده پیش‌بینی کرده‌ است که مدل پرداخت وام ازدواج با تغییراتی همراه باشد؛ بر اساس متن لایحه دولت، بانک مرکزی مکلف می‌شود به میزانی که هیات عالی بانک مرکزی تا پایان فروردین ماه مصوب می‌کند، سهم بانک‌ها از تسهیلات قرض‌الحسنه نظیر قانون جوانی جمعیت را از محل سپرده‌های قرض الحسنه اعم از جاری و پس‌انداز شبکه بانکی پس از کسر سپرده قانونی بابت تسهیلات قرض الحسنه از جمله اشتغال، ازدواج، فرزندآوری، ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن ایثارگران را از طریق بانک‌های عامل معین و ابلاغ کند.
آخرین وضعیت وام ازدواج؛ پرداخت ۱۰۸ همت به متقاضیان
نگاهی به آخرین آمار بانک مرکزی از پرداخت وام قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری گویای آن است که شبکه بانکی کشور تا ۲۵ مهر امسال در مجموع ۱۳۲ هزار میلیارد تومان پرداختی در این حوزه به ۶۱۷ هزار و ۱۳۲ متقاضی داشته‌است؛ از این رقم، سهم وام ازدواج بیش از ۱۰۸ هزار میلیارد تومان به ۳۲۵ هزار متقاضی بوده است.
به گفته محمد شیریجیان معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی، به منظور کاهش صف متقاضیان متقاضیان، ۵۰۰ هزار میلیارد ریال از سپرده قانونی بانک‌ها نزد بانک مرکزی انجام شده است و این منابع باید حداکثر در مدت سه ماه توسط هفت بانک‌ عامل منتخب شامل صادرات ایران، رفاه کارگران، ملی ایران، تجارت، سپه، پست بانک ایران و ملت برای اعطای حداقل ۱۵۰ هزار فقره تسهیلات ازدواج و ۱۰۰ هزار فقره تسهیلات فرزندآوری به‌کار گرفته شود.
باید این نکته را گفت که تزریق ذخیره ۵۰ همتی بانک مرکزی از محل آزادسازی حساب‌های قرض‌الحسنه نیز نمی تواند کسری موجود برای تامین وام قرض الحسنه را جبران کند زیرا بر اساس بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس از منابع و مصارف تخمینی تسهیلات قرض الحسنه سال ۱۴۰۳ کسری حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی در این بخش وجود دارد و شاید سیستم بانکی مجبور شود با روش‌هایی مانند فشار به ترازنامه بانک‌ها و کاهش سهم بخش غیردولتی از تسهیلات بانکی، محدود کردن ثبت نام تسهیلات ازدواج، فرزندآوری و اشتغال در سال ۱۴۰۳، این کسری را جبران کند.
به باور کارشناسان این مرکز، مهمترین دلیل به وجود آمدن این کسری، رشد بالای ۶۶ درصدی تسهیلات ازدواج است که بالاتر از متوسط رشد نقدینگی و تورم در سال۱۴۰۳ است.
صفی که کوتاه نمی‌شود
نکته‌ای که درباره وام ازدواج باید متذکر شد، اینکه بخشی متقاضیان دریافت این تسهیلات از سال گذشته جا مانده و به امسال منتقل شده اند؛ یعنی اینکه امسال نیز نوبت وام بخشی از زوج های جوان به سال آینده منتقل می‌شود زیرا ارقام سهمیه و عملکرد شبکه بانکی برای سه سال اخیر نشان می‌دهد که افراد زیادی موفق به دریافت وام ازدواج و فرزندآوری در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نشده و در صف دریافت قرار دارند.
به طور دقیق‌تر در سال ۱۴۰۲ در مجموع ۴۱۷ هزار نفر در پایان سال موفق به دریافت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری نشده و در صف باقی مانده‌اند که در سال ۱۴۰۳ نیز این رقم افزایش پیدا کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 1
  • امروز: 35
  • دیروز: 117
  • هفته: 2,925
  • ماه: 15,995
  • سال: 73,825