اجرایی شدن طرح انتقال آب خلیج‌فارس در حالی انجام نگرفته که کرمان با وجود کاهش بارندگی و آغاز روزهای گرم با خطر کم‌آبی تهدید می‌شود. انتقال آب خلیج‌فارس به تابستان نرسید

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1486

اجرایی شدن طرح انتقال آب خلیج‌فارس در حالی انجام نگرفته که کرمان با وجود کاهش بارندگی و آغاز روزهای گرم با خطر کم‌آبی  تهدید می‌شود. انتقال آب خلیج‌فارس به تابستان نرسید 

گزارش | بازار 

همزمان با افزایش دمای هوا در کرمان و بالارفتن میزان استفاده از آب شرب در شهر کرمان احتمال کمبود منابع آبی در این شهر بیش از گذشته افزایش یافته است. 

 استان کرمان طی سال آبی جاری با کاهش جدی بارش‌های فصلی مواجه شده است به طوری که میزان بارندگی در مقایسه با سال گذشته بیشتر از ۵۰ درصد کاهش یافته است و این رویه می تواند استان را در بخش‌های مختلف با چالشی جدی مواجه کند.

تغییرات اقلیمی و افزایش قابل توجه دما در استان کرمان موجب شده است که میزان استفاده از آب نیز افزایش یابد، در برخی از شهرهای کرمان طی روزهای اخیر دمای ۴۷ درجه نیز ثبت شده است و این امر می‌تواند کرمان را با چالش جدی مواجه کند.

با توجه به افزایش دمای هوا و گرمای تابستان و کلید نخوردن طرح‌های انتقال آب پیش بینی می‌شود امسال هم تنش آبی منجر به کمبود و قطعی آب شود. 

طی سال‌ها و حتی ماه‌های اخیر بارها مسئولان استان کرمان به ویژه نماینده‌ها از اجرایی شدن طرح انتقال آب خلیج‌فارس از لوله خط انتقالی که از نزدیکی رفسنجان می‌گذرد به شهر کرمان خبر داده بودند.

کمبود آب در شهر کرمان

اجرایی نشدن وعده انتقال آب با وجود اطلاع رسانی‌های صورت گرفته موجب شده است شهر کرمان با حدود یک میلیون نفر جمعیت همچنان با تنش جدی آبی مواجه باشد.

مدیرعامل آبفای استان کرمان  بیان کرد: با توجه به تداوم خشکسالی و محدودیت‌های منابع آبی در استان کرمان مردم استان کرمان و به ویژه شهر کرمان باید در مصرف آب صرفه جویی کنند در غیر این صورت با مشکلاتی برای تامین آب مواجه می شویم. 

علیرضا عبدیان افزود: کمبود آب در کرمان هزار و ۳۰۰ لیتر آب در ثانیه است و این کسری را باید تا حدود زیادی با صرفه جویی در مصرف آب جبران کنیم از سوی دیگر طرح هایی نیز برای تامین این میزان کسری در حال اجرا است.

او بیان کرد: در بالاترین میزان کرمان به ۳ هزار و ۳۵۳ لیتر آب در ثانیه نیاز دارد و با توجه به گرم شدن هوا و افزایش استفاده از کولرهای آبی چالش کمبود آب افزایش یافته است. 

او عنوان کرد: حفر و تجهیز ۸ حلقه چاه در دستور کار قرار دارد و امیدواریم با وارد مدار شدن آب این چاه های مشکلات کاهش یابد. 

عبدیان ادامه داد: این طرح ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای سرعت بخشی به این طرح باید تامین اعتبار انجام شود.

مدیرعامل آبفای استان کرمان اضافه کرد: بسیار مهم است که قبل از رسیدن به اوج پیک مصرف این طرح ها در شهر کرمان اجرایی شود.

او عنوان کرد: یکی از طرح‌هایی که موجب تامین آب پایدار برای شهر کرمان می شود استفاده از خط انتقال آب خلیج‌فارس است.

او ادامه داد: ۳۰ میلیون مترمکعب آب از این خط انتقال باید به کرمان و رفسنجان انتقال داده شود و باید اجرای این طرح نیز تسریع شود. مدیرعامل آبفای استان کرمان گفت: هم اکنون این طرح کند پیش می رود و بسیار مهم است که برای تامین آب شهرهای کرمان و رفسنجان این خط انتقال تا پایان سال جاری اجرایی شود. مدیرعامل آبفای استان کرمان خواستار تسریع در اجرای این طرح شد و گفت: همه دستگاه های مرتبط در این زمینه باید اهمیت این طرح را جدی بگیرند و در راستای تسریع در اجرای طرح انتقال آب اقدام کنند.

او عنوان کرد: طرح‌هایی که برای رفع تنش آبی در شهرهای کرمان، رفسنجان، سیرجان، زرند و بم در حال اجرا است و در صورت تامین اعتبار لازم به پایان می‌رسند. مدیرعامل آبفای استان ابراز امیدواری کرد این طرح تا دهه فجر سال جاری به بهره برداری برسد.

دمای هوا در کرمان افزایش می‌یابد 

کارشناس اداره کل هواشناسی استان کرمان بیان کرد: تغییرات اقلیمی در استان کرمان جدی و شاهد هستیم که روند صعودی بیشینه دما در کرمان ادامه دارد. 

مریم سلاجقه افزود: میزان حداقل دما نیز در کرمان رو به افزایش است ضمن اینکه ماندگاری هوای گرم در فصول مختلف نیز دیده می شود و همین امر میزان افزایش آب را بیشتر می کند. 

او گفت: طبیعتا در این شرایط صرفه‌جویی در مصرف آب در بخشهای مختلف بسیار مهم است و باید مراقبت کنیم که منابع آبی موجود در استان کرمان را مدیریت کنیم تا در زمینه های شرب، کشاورزی و صنعت با مشکل مواجه نشویم.

سلاجقه افزود: در سال آبی جاری نیز شاهد کاهش میزان بارندگی به خصوص در فصل فروردین و اردیبهشت ماه مواجه شده ایم و این مساله مشکل ساز شده است.

 او گفت: با توجه به اینکه بیشترین میزان برداشت آب در استان کرمان از منابع آب زیرزمینی تامین می شود متاسفانه برداشت آب توسط بارندگی ها جبران نمی شود و این امر مشکل ساز شده است. 

با توجه به اینکه خشکسالی در کرمان ادامه دارد به نظر می‌رسد مسئولان استان کرمان باید برای حل مشکل آب در کرمان چاره اندیشی فوری کنند و طرح انتقال آب خلیج فارس به شمال استان کرمان با جدیدت بیشتر پیگیری شود تا بتوان تنش آبی در کرمان را مدیریت کرد. 

صرفه جویی مردم در مصرف آب نیز در شرایط کنونی بسیار مهم است که در این زمینه باید در بخش های کشاورزی و شرب اهتمام لازم از سوی مردم انجام شود. 

با وجود هشدارهای داده شده اما روند هدر رفت آب در بخش کشاورزی استان کرمان به دلیل آبیاری های سنتی ادامه دارد و با وجود اینکه ۹۰ درصد آب استان کرمان به کشاورزی اختصاص می یابد اما ۷۰ درصد آب در این بخش هدر می رود و ادامه این روند منجر به خالی شدن آبخوانهای کرمان شده است و با وجود تمام چالشهای در بخش آب اما مشکلات در استان ادامه دارد.

مدیرعامل آبفای استان کرمان: هم اکنون این طرح کند پیش می رود و بسیار مهم است که برای تامین آب شهرهای کرمان و رفسنجان این خط انتقال تا پایان سال جاری اجرایی شود

 

  

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 1
  • امروز: 33
  • دیروز: 154
  • هفته: 1,063
  • ماه: 4,335
  • سال: 58,179