کاهش ۵۰ درصدی تولید در قطب پسته جهان؛
بحران آب دامن پستهکاران را گرفت
استان کرمان ۷۰ درصد پسته تولیدی در ایران را به خود اختصاص داده است و با وجود تحریمها و مشکلات ناشی از شیوع کرونا همچنان بخش قابل توجهی از بازارهای جهانی را نیز در اختیار دارد.
تولید پسته در کرمان در حالی امسال با افت جدی مواجه شده که سال گذشته نیز به دلیل شیوع کرونا بخش قابل توجهی از پسته استان فروش نرفت و در انبارهای استان باقی ماند.
هم اکنون با بررسی ابتدایی در استان کرمان می توان تعداد بالای ترمینال های ضبط پسته تعطیل شده را به این دلیل دانست که محصولی برای صادرات ندارند.
تولید پسته به شدت کاهش و قیمت نهادهها افزایش یافت
عدم امکان برگشت ارز به کشور، تحریمها، مشکلات ناشی از کرونا باعث شده از حجم صادرات پسته استان کاسته شود.
در سال جاری اما میزان تولید پسته بعد از یک سال بهبود، مجددا با افت جدی مواجه شده است به گطوریکه تنها در شهرستان رفسنجان که مهمترین قطب تولید پسته جهان محسوب می شود ۵۰ درصد افت تولید داریم که دلیل عمده آن تغییرات اقلیمی و کاهش شدید منابع آبی و عدم بارندگی عنوان شده است.
عدم وجود آب در دشتهای رفسنجان و انار در شمال استان کرمان موجب خشک شدن بسیاری از چاههای آب به عنوان تنها منبع تامین آب باغهای پسته شده است و همین امر میزان تولید را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
افزایش دمای این روزها نیز بر میزان پوکی پسته افزوده است و به نظر میرسد در سال جاری کشاورزان پسته کار کرمان که کار برداشت محصول را آغاز کردهاند با چالش جدی در زمینه تامین نقدینگی مواجه میشوند.
بارندگی ۸۰ درصد کاهش یافت
فرماندار رفسنجان اظهارداشت:کاهش تولید پسته در دشتهای رفسنجان را تایید میکنم اما میزان آن دقیق مشخص نیست و تخمین زده میشود بیش از ۵۰ درصد افت تولید داشته باشیم چون بسیاری از باغهای موجود در دشت رفسنجان محصول ندارند.
مجید فصیحی هرندی با اشاره به کاهش شدید بارندگی در رفسنجان گفت: نسبت به سال گذشته بیش از ۸۰ درصد کاهش بارندگی داریم و سطح آب در چاهها نیز به شدت افت کرده و میزان سختی آب افزایش قابل توجهی دارد به طوریکه حتی برای کشاورزی نیز مناسب نیست.
او تصریحکرد:تنها منبع تامین آب کشاورزی رفسنجان آبهای غیرسطحی است و از هیچ منبع دیگری آب مورد نیاز کشاورزی و بخشهای دیگر مورد نیاز در شهرستان تامین نمی شود.
فرماندار رفسنجان بیانکرد:سال گذشته ۷۰ هزار تُن محصول از باغهای پسته برداشت شد و در سالجاری به صورت قطعی این میزان به شدت کاهش خواهد یافت به حدود ۳۰ هزار تُن خواهد رسید.
او ادامهداد:در کنار کمبود شدید آب در شهرستان شاهد افزایش دمای هوا و تغییرات عمده آب وهوایی هستیم و همچنین به صورت سنتی بعد از یک سال پُربازده در سال گذشته سالجاری کم بازده شده است.
آغاز برداشت محصول در سال جاری
او بیانکرد:در سالجاری نیز شاهد آغاز برداشت محصول هستیم که هم اکنون پسته کال درحال برداشت است و طی دو ماه آینده سایر ارقام محصول نیز برداشت خواهد شد و تخمین زده میشود حدود یک میلیون نفر در این زمینه فعال خواهند شد.
فصیحی هرندی از اتخاذ تدابیر لازم برای رعایت کامل تمهیدات بهداشتی پروتکلهای کرونایی توسط کارگران فصلی خبرداد و افزود:نیروهای کار لازم در دسترس است و محلهایی برای اسکان کارگران به صورت بهداشتی اختصاص مییابد.
او همچنین از نظارت جدی و دقیق اکیپهای بهداشتی بر روند کار ترمینالهای ضبط پسته خبرداد و افزود:در سال جاری به نیروی کار کمتری نسبت به سال گذشته نیاز داریم و به همین دلیل از کارگران فصلی میخواهیم تدابیر بهداشتی را دقیقا رعایت نمایند.
او از وجود ۸۰ هزار هکتار باغ پسته در شهرستان خبرداد و خواستار حمایت کشاورزان از سوی مسئولان برای جبران خسارتها در سالجاری شد.
تغییرات اقلیم و خشکسالی بلای جان کشاورزان شده است
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان اظهارداشت: تغییرات دمایی و خشکسالی در شهرستان رفسنجان خسارتهای قابل توجهی به کشاورزان به خصوص پسته کاران وارد کرده است.
عباس حاج عبداللهی گفت: متاسفانه هر سال شاهد گرمازدگی و یا سرمازدگی باغهای پسته هستیم و همین امر باعث نوسان بسیار شدید در میزان تولید محصول شده است که این امر بسیار نگران کننده است.
او تصریح کرد: حجم قابل توجهی از درآمد کشاورزان باید صرف آماده سازی باغ های برای فصل بعد شود و با توجه به افزایش قیمت نهاده های تولید و کاهش منابع آبی کشاورزان با چالش جدی مواجه هستند و نمیتوانند نهادههای مورد نیاز را تامین کنند.
حاج عبداللهی به خشکسالی اشاره کرد و بیان داشت: امسال آبی برای آبیاری باغ ها نیز وجود نداشت و کشاورزان با مشکلات زیادی مواجه هستند باید به این نکته نیز اشاره کنیم که حجم قابل توجهی از باغهای شهرستان نیز مکانیزه هستند اما آبی برای آبیاری وجود ندارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان از کاهش تولید در هر هکتار محصول خبر داد و گفت: میزان خسارتها را می توان در تمام باغ های منطقه مشاهده کرد و خسارتی که وارد شده قابل تصور نیست.
او گفت: در ماههای ابتدایی سال هم سرمازدگی خسارت جدی به محصول وارد کرد و موجب از بین رفتن حداقل ۱۳ هزار ۵۰۰ تن محصول شد.
حاج عبداللهی ارزش خسارتهای سرمازدگی را بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: بیشترین میزان خسارت وارده ناشی از سرمازدگی به محصول پسته در شهرستان رفسنجان در منطقه کبوترخان، نوق، بهرمان، اسماعیل آباد و جوادیه فلاح وارد شده است که سرمازدگی به بیش از ۵۵ درصد باغهای پسته آن هم از نوع رقم فندقی این منطقه خسارت زده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان ادامه داد: از کشاورزان می خواهیم محصول پسته خود را بیمه کنند و با توجه به افزایش تغییرات آب و هوایی درصد ریسک تولید را کاهش دهند.
او به خشکسالی اشاره کرد و افزود: در صورت ادامه روند کم آبی در شهرستان در آینده شاهد لطمه بسیار جدی به ذخیره گاههای درختان پسته خواهیم بود به همین دلیل باید کشاورزان آبیاری مکانیزه را جدی بگیرند و مصرف بهینه آب و استفاده از ارقام پسته ای که نیاز کمتری به آب دارند در دستور کار قرار دهند.
حالا باید دید با توجه به خسارتهای جدی صنعت پسته بعد از شیوع کرونا چه تدبیری برای حمایت از کشاورزی اتخاذ می کنند.