سرمایه‌گذاری حلقه مفقوده زنجیره تولیدات کشاورزی در جنوب؛ کشاورزی جنوب کرمان گرفتار زنجیره ناقص؛ شکرالهی نماینده مجلس: کسی از تسهیلات ۱۲ درصد برای سرمایه‌گذاری استقبال نکرد

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره

سرمایه‌گذاری حلقه مفقوده زنجیره تولیدات کشاورزی در جنوب؛ کشاورزی جنوب کرمان  گرفتار زنجیره ناقص؛ شکرالهی نماینده مجلس: کسی از تسهیلات ۱۲ درصد برای سرمایه‌گذاری استقبال نکرد

جنوب استان کرمان با توجه به شرایط آب و هوایی که دارد به بستری مناسب برای فعالیت‌های کشاورزی تبدیل شده است و  نقش مهمی در تامین محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور ایفا می‌کند.

رودبار جنوب از جمله شهرستان های جنوبی استان کرمان که علیرغم ظرفیت‌های بالای اقتصادی نام‌اش با محرومیت همراه شده است. مردم زحمتکش این منطقه اغلب کشاورز بوده و با مشکلات عدیده ای دست وپنجه نرم می‌کنند و در سایه نبود امکانات کشاورزی این منطقه از محرومیت‌ها رنج می‌برد.

نبود صنایع تبدیلی و جای خالی بازاریابی برای محصولات کشاورزی این شهرستان، باعث شده که تولیدات با کیفیتش بی نام و نشانی از رودبار جنوب و با نام شهرهای دیگر روانه بازارها شوند. همچنین قیمت بالای نهاده‌ها، مشکلات حمل و نقل محصولات، سودجویی دلالان و قیمت پایین محصولات کشاورزی رمق کار را از کشاورزان گرفته است.

محصولات‌مان خوراک دام‌ها می‌شود

علی رحیمی از اهالی رودبار جنوب با گلایه‌مندی از مشکلات فراوان کشاورزان رودبار جنوب در گفتگو با بازار اظهار کرد: متاسفانه به دلیل نبود بازاریابی، کم توجهی به فروش و صادرات محصولات، کشاورزان شهرستان رودبار جنوب در وضعیت خوبی قرار ندارند.

این کشاورز رودباری ادامه داد: با وجود گرانی بسیار زیاد نهادها اما کشاورزان این شهرستان هر ساله محصولات با کیفیت فراوانی را تولید می کنند اما بسیاری از قیمت محصولات تولیدی بسیار اندک است و حتی کفاف کرایه کامیون ها را هم نمی دهد. در این شرایط محصول روی زمین می ماند و یا خوراک دام ها شده یا فاسد می‌شود.

رحیمی گفت: دلالان یکی از اساسی ترین مشکلات ما هستند آنها محصولاتی که با هزار رنج و زحمت کشت کرده ایم را با قیمت ارزان از ما می‌خرند و خودشان به قیمت گران به بازار عرضه می کنند و سودی که باید نصیب کشاورز شود به جیب آنهایی می‌رود که کوچک‌ترین زحمتی برای به دست آمدن این محصولات نکشیده‌اند.

او مشکل سوخت، تهیه نهاده‌های کشاورزی و حمل‌و‌نقل محصولات را از دیگر مشکلات کشاورزان این خطه عنوان کرد و گفت: گاهی ۱۰ تن محصولات جالیز شهرستان رودبار جنوب جوابگوی کرایه کامیون ها نیست و کامیون دار از مقصدی که این بار فرستاده شده برمی گردد و یقه کشاورز را می گیرد تا کرایه اش را از جیب کشاورز در بیاورد.

محصولات کشاورزی رودبار به نام شهرهای دیگر عرضه می‌شود

الیاس محمدی از دیگر کشاورزان جنوب استان کرمان اظهار کرد: در نبود صنایع تبدیلی کنجد، وسمه و حنای تولیدی رودبار‌جنوب در مراکز شهرستان یزد، مشهد، تهران و اصفهان فرآوری می‌شود و مشتقات آن در این مراکز گرفته می‌شود. دریغ از وجود یک صنعت فرآوری در این شهرستان! حتی یک واحد بسته‌بندی در منطقه وجود ندارد و محصولات کشاورزی ما فرآوری و با نام شهرهای دیگری راهی بازارهای داخلی و خارجی می‌شود.

اوگفت: یکی دو کارخانه که نمی‌توان به آن‌ها کارخانه گفت و در واقع کارگاه هستند، مقدار اندکی از گوجه کشاورزان را خریداری و تبدیل به رب گوجه‌فرنگی می‌کنند و آنها را به کارخانه‌های بزرگ در مراکز استان‌هایی نظیر مشهد می‌فرستند و در نهایت با برند همان شهرستان در بازار عرضه می‌شود.

 نسخه مسئولان، برای کشاورزی جنوب کرمان تغییر الگوی کشت است

نماینده مردم شهرستان‌های رودبار جنوب، کهنوج، فاریاب، قلعه‌گنج و منوجان در گفتگو با خبرنگار بازار میزان تولید محصولات کشاورزی در جنوب استان کرمان را ۴.۵ میلیون تن اعلام کرد و گفت: بیشترین محصولات کشاورزی از نوع جالیزی مانند سیب زمینی، هندوانه، گوجه فرنگی، پیاز و… است.

منصور شکرالهی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با وزیر جهاد کشاورزی و طرح مشکلات جنوب کرمان ادامه داد: ما نیاز به تغییر الگوی کشت و آموزش کشاورزان منطقه داریم و جنوب نباید بر محصولات کنونی متمرکز باشد. برنامه‌ای در خصوص تغییر الگوی کشت داریم و جلساتی در این زمینه در شورای راهبردی استان برگزار شده است.

او با انتقاد از اینکه هر سال کشاورزان روی یک محصول متمرکز می‌شوند، افزود: چنانچه الگوی کشت تغییر کند و به سمت برخی محصولات که نیاز مبرم کشور است، برویم مشکلات رفع می‌شود. نماینده مردم شهرستان های رودبار جنوب، کهنوج، فاریاب، قلعه گنج ومنوجان اظهار کرد: هفت شهرستان جنوبی استان کرمان بر روی کشت بادمجان، گوجه، سیب زمینی یا پیاز متمرکز می شوند اما اگر تغییر الگوی کشت رخ دهد ۴.۵ میلیون تن تولیدات بخش کشاورزی متنوع شده و محصولات دیگر را هم شامل می‌شود.

او گفت: به عنوان نمونه یک کشاورز ۲۰ سال متوالی اقدام به کشت گوجه می‌کند در حالی که نیاز کشور کمتر از میزان تولید این محصول است در نتیجه کشاورزان متضرر می شوند. شکرالهی با اشاره به وضعیت بد سیب زمینی و پیاز در دو سال گذشته و دپوی محصولات افزود: امسال با توجه به بحث صادرات، وضعیت نسبتا بهتر است.

کشاورزان از وام ۱۲ درصدی استقبال نکردند

او در خصوص نبود صنایع فرآوری در رودبارجنوب اظهار کرد: دولت در این زمینه سرمایه گذاری نمی‌کند و بخش خصوصی باید در این خصوص ورود کند. در سفر خاوازی وزیر کشاورزی وقت و رئیس بانک کشاورزی کشور به جنوب کرمان اعلام شد وام ۱۲ درصد به هر فردی که تمایل دارد در زمینه سورتینگ سرمایه‌گذاری کند، پرداخت می‌شود.

شکرالهی با اشاره به اینکه هیچ‌کس از این وام استقبال نکرد، افزود: بانک‌ها نیاز به وثیقه دارند و پشتوانه و ضمانت می خواهند. کشاورزان ما توانایی اخذ چنین وام‌هایی را ندارند. حتی اعلام کردیم هر کس از جاهای دیگر تمایل به سرمایه‌گذاری در منطقه دارد ورود کند، اما استقبالی نشد.

او گفت: وام‌هایی برای کشاورزان در نظر گرفته شده است اما برخی کشاورزان وثیقه ندارند و بانک‌ها هم الزام در خصوص ارائه وثیقه دارند. برخی کشاورزان نمی‌توانند وام‌های چند میلیارد تومانی بگیرند تا بتوانند استفاده خوبی از آن بکنند.

سود وام‌های کلان حدود ۱۲ تا ۱۳ درصد است در حالی که کشاورزان درخواست وام‌های ۳ الی ۴ درصد را دارند و بازپرداخت وام‌هایی با نرخ بالای ۱۲ درصد برای کشاورزان دشوار است.

او با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی ما بحث بسته بندی و سورتینگ است، افزود: دنیای امروز روی این بحث سرمایه‌گذاری کرده است. این مشکل فقط مربوط به محصولات جالیزی نیست، بلکه خرما و رطب هم از این مساله رنج می‌برد.

شکرالهی ادامه داد: با وزیر جهاد کشاورزی صحبت کرده‌ایم که سهمیه ادوات کشاورزی و تراکتور جنوب استان کرمان افزایش پیدا کند. اما متاسفانه کارخانه سازنده دچار یک‌سری مشکلات به ویژه در زمینه ساخت تراکتور است.

علیرغم ظرفیت کشاورزی جنوب کرمان، نبود صنایع تبدیلی، فرآوری و بسته‌بندی سبب شده که سود کافی نصیب اقتصاد این منطقه نشود و کشاورزان چشم انتظار حمایت‌های مسئولان هستند تا با رفع مشکلات دست‌رنجی که مستحق آن هستند را دریافت کنند نه اینکه محصولاتشان روی زمین بماند و نابود شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 25
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,682
  • ماه: 10,451
  • سال: 78,256