جایزه دولت به کشاورزانی که کالای اساسی تولید کنند؛ پرداخت ۶ میلیون تومان یارانه در هر هکتار
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی از پرداخت یارانه کشت محصولات کشاورزی بلاعوض به کشاورزان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، محمد قربانی اظهار داشت: در طول سالهای گذشته بخش کشاورزی یکی از بخشهای ویژه بوده و برای آن هدفگذاریهای مختلف انجام شده اما برای اینکه هدف گذاری به نتیجه برسد باید چند فاکتور را به صورت منسجم و در قالب یک برنامه جامع داشته باشیم.
وی با بیان فاکتورهای مختلف در این زمینه، افزود: اولین نکته مهم در این رابطه بذر است که باید با کیفیت و عملکرد بالا وجود داشته باشد، پس از بذر نیز عملیات به زراعی، ترویجی و مدیریت درست مزرعه دارای اهمیت است.
قربانی با اشاره به اینکه پوشش دهنده تمام مسایل عنوان شده سیاست های جذاب و تشویقی برای تک تک محصولات کشاورزی است، یادآور شد: در جلسه گذشته شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی عدم تحقق این مسائل مورد تحلیل قرار گرفت و مشاهده شد که در سال های گذشته سطح زیر کشت دانه های روغنی مانند سویا از 126 هزار هکتار به 26 هزار هکتار به رغم تلاش برای قیمت گذاری مناسب کاهشی بوده است؛ همین مساله در کلزا نیز رقم خورده است.
وی با تاکید بر اینکه در عدم دستیابی چند نکته تاثیرگذار است، افزود: اولین مولفه یا فاکتور تاثیر منفی بر سطح زیر کشت و یا عدم دسترسی به اهداف و سیاست هایی بوده که واردات محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی را تقویکرده است؛ دانه های روغنی و روغن با شدت بالا و ارزان تر از تولید داخل وارد کشور میشد، به طوری که در سال گذشته 600 تا 700 هزار تن افزایش واردات در دانه های روغنی را شاهد بودیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی به عدم وجود برنامه جامع با پشتیبانی ترویج کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه در چند سال گذشته ترویج بخش کشاورزی ضعیف شد و مروجان در پهنه حضور میدانی و اثرگذار نداشتند تا کشاورزان بتوانند از راهنمایی های آنان استفاده کنند.
وی افزود: ناهماهنگی قیمت محصولات کشاورزی نسبت به محصولات وارداتی و نبود سیاست های حماتی جذاب و تشویقی در عدم دستیابی به اهداف موثر بوده است.
پرداخت 3 میلیون تومان به ازای هر هکتار به سویاکاران
قربانی با اشاره به سیاستهای جدید تشویقی در سال 1401، گفت: حمایتی جذاب و تشویقی 1401 را در حوزه دانههای روغنی در نظر گرفتیم و پرداخت یارانه کاشت را برای سویا شروع کردیم که به ازای هر هکتار 3 میلیون تومان به کشاورزانی که سویا بکارند پرداخت میکنیم؛ همچنین 3 میلیون تومان نیز به عنوان افزایش عملکرد بهرهوری در این بخش پرداخت میکنیم.
وی تصریح کرد: تکلیفهای مختلفی در قانون بهرهوری در نظر گرفته شده بود اما متاسفانه در سالهای گذشته توجه چندانی به آن نشده است.
قربانی ادامه داد: سبد درآمدی وزارت جهاد کشاورزی به این صورت است که کشاورزان پس از انتخاب حداقل 4 محصول با شرکت در این طرح باتوجه به عملکردشان قیمت بالاتر و پاداش بهرهوری دریافت میکنند که این امر سبد درآمدی آنها را سودآور میکند و به کشاورزان جهت میدهد که الگوی کشت را بپذیرند.
معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی گفت: هشت محصول گندم، جو، ذرت دانهای، سویا، پنبه، چغندر قند، کلزا و عدس و به طور کلی محصولات اساسی، نهادههای دامی و حبوبات را در این سبد درنظر گرفتهایم که پس از مطرح شدن در شورای قیمت گذاری به سبد درآمدی اضافه خواهند شد.
وی بیان کرد: وزارت جهادکشاورزی برنامهای تحت عنوان خوشههای تولید برای کشاورزانی که عملکرد پایینی دارند در نظر گرفته که در پی آن از ظرفیت کشاورزان پیشرو در راستای تقویت کشاورزانی که عملکرد ضعیفی دارند استفاده میشود.
قربانی تصریح کرد: محدودسازی سطح زیر کشت و ارتقای عوارض صادراتی نیز در دستور کار قرار دارد تا از تولید محصولات پرآب فاصله بگیریم.
وی با اشاره به اینکه کشاورزی دانش بنیان میتواند موجب ارتقا در بهره وری و عملکرد و ارزان سازی تولید باشد، تصریح کرد: با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری آیین نامه حمایت از کشاورزی دانش بنیان در ابتدای سال در حوزه منابع طبیعی تصویب شده که چهار محور افزایش سهم دانش بنیانها، افزایش بهرهوری، ارتقای توان تاب آوری کشور و توسعه زنجیره محصولات دانش بنیان را شامل میشود.
افزایش 20 درصدی شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی
به گفته وی، هم اکنون در حال تدوین دستورالعملهای اجرایی آن هستیم تا در سطح ملی قابل بهره برداری باشد.
قربانی گفت: وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری 20 درصد تعداد شرکتهای دانش بنیان بخش کشاورزی را افزایش دهد که کیفیت آنها اهمیت دارد و محصولات دانش بنیان هم از طریق تسهیلات ارزان قیمتی که در اختیار کشاورزان قرار میگیرد بازار تضمین شده ای خواهند داشت تا نفوذ دانش و بهره وری را در بخش کشاورزی داشته باشیم.
ارتقای بهرهوری طرح حمایت از تولید دانش بنیان
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ماده هفت آییننامه حمایت از تولید دانش بنیان عنوان کرد: سالانه 20 درصد مزارع کوچک مقیاس در قالب طرح حمایت از تولید دانش بنیان ارتقای بهرهوری خواهند داشت.
وی درباره علت توزیع دانههای روغنی در نقاط مختلف کشور گفت: این نمودار توزیعی به لحاظ اقلیمی تناسب دارد؛ وزارت جهاد کشاورزی برای کشت دانههای روغنی در حال حاضر از اراضی درجه دو استفاده میکند و اراضی درجه یک را به گندم، چغندر و سایر محصولات با اهمیت بیشتر اختصاص داده است.
قربانی ادامه داد: تفاهم نامه با قرارگاه خاتم الانبیا اراضی زهکشی شمال کشور در سه سال آینده ضریب خوداتکایی به دانه های روغنی را به بالای پنجاه درصد می رسانیم.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در پایان به تولیدکنندگان خبر خوش داد و گفت: یارانه کشت محصولات کشاورزی به صورت بلاعوض در هر هکتار پرداخت خواهد شد و تسهیلات ارزان قیمت در اختیار تولید کنندگان در جهت تقویت تولید قرار خواهد گرفت.