تفاوتهای نسل جوان امروز
یادداشت / جلال خوشچهره
برای تحلیل واقعی اوضاع کنونی کشور، یک تفاوت بزرگ زمانه حاضر را با گذشته نمیتوان نادیده گرفت. این تفاوت همانی است که خیلی پیشتر از اینروزها، بسیاری از آگاهان جامعه شناسی سیاسی و فرهنگی به آن اشاره داشته و کوشیدند اهمیت آن را بهگونههای مختلف – و حتی هشدار- نزد متولیان امر برجسته کنند.
تفاوت بزرگ در جنس و سطح مطالباتی است که نسل جوان قرن بیستویکمی چه در ایران و چه جامعه جهانی در پی آن هستند. این مطالبات با قرون گذشته فاصله مفهومی بسیار دارد.
قرنهای هفده، هجده، نوزده و بیست میلادی را میتوان به ترتیب خاستگاه تولید اندیشه، بروزمکاتب فکری، سربرآوردن ایدئولوژیهای متنوع ومتعارض و سرانجام تحقق اجرای آنها در عرصههای حکمرانی خواند. قرن بیستویکم اما با شکل و شمایلی متفاوت از مطالبات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مطالبهگران همراه است. ایدهآلگرایی و آرمانگرایی در این قرن بهگونهای است که گویی تجربههای گذشته با همه کارنامههای خوب و بد آن، اکنون نزد نسل جوان معنای دیگر دارد. آنان به گذشته به مثابه «راه طی شده» نگریسته و قرن کنونی را با اولویتهای دیگری ترجمه میکنند. جامعه مدنی، آینده قابل پیشبینی، فمنیسم، حقوق بشر،محیط زیست، حمایت از حقوق حیوانات و خلاصه «سلام به زندگی» اولویتهایی است که در همه این سالها و روزها مفهوم جهانی یافته است.