چلچلی دلار در پیشواز چله روزگار. دلار ۳۹ هزار تومان را رد کرد

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1385

چلچلی دلار در پیشواز چله روزگار. دلار ۳۹ هزار تومان را رد کرد

بازار – هرچند رئیس کل بانک مرکزی رشد قیمت ارز در بازار آزاد را غیر واقعی و متاثر از انتشار برخی اخبار و شایعات می داند اما قیمت دلار آزاد همچنان بر مدار رشد بوده و نرخ آن امروز به بیش از ۳۹ هزار تومان رسید.

قیمت‌ها در بازار ارز همچنان رو به بالا در حرکت است. افزایش بی منطق و غیر واقعی که دلار آزاد را به بیش از ۳۹ هزارتومان رسانده و با وجودی که رئیس کل بانک مرکزی می گوید؛ «محدودیتی در تامین ارز نداریم» اما نرخ ها همچنان مسیر صعودی را می پیمایند. این که چرا ارز طی ۲ هفته اخیر بر مدار رشد قرار گرفت ناشی از التهابات و جو روانی ناشی از برخی مسائل سیاسی و بین المللی در کنار انتظارات تورمی است که خیلی ها را ترغیب به خرید این کالا در بازار کرده در حالی که کاملا واضح است که هیچ اتفاق خاصی در متغییرهای کلان اقتصادی کشور رخ نداده است، بنابراین اوج گیری قیمت دلارآزاد هیجانی بوده و این احتمال وجود دارد که با سیاست گذاری های بانک مرکزی قیمت ها شکسته شود.

ضرورت مدیریت بازار توافقی ارز از سوی بانک مرکزی

اگرچه مسائل سیاسی و برخی اتفاقات بین المللی زمینه ساز رشد غیر واقعی قیمت ها در بازار ارز شده است اما برخی کارشناسان فعالیت معامله گران در بازار تواففی رسمی را بر افزایش قیمت این کالا بی تاثیر ندانسته و معتقدند؛ زمانی که قیمت ها در این بازار افزایشی می شود نباید انتظار داشت که قیمت ارز در بازار آزاد رشد نکند در چنین شرایطی کنترل بازارهای رسمی از سوی بانک مرکزی و نهادهای تصمیم گیرنده ضروری است چرا که هم اکنون تعیین کننده قیمت ارز در بازار همین افراد هستند.

آنها در بازار توافقی وقتی شرایط تقاضا را بالا می بینند، نمی خواهند ارز را ارزان از دست دهند و متقاضیان ارز نیز از بیم افزایش قیمت ها در روزهای آینده مجبور به خرید ارز گران می شوند فرایندی که خیلی سریع تاثیر آن بر بازار آزاد نمایان شده تا چنین سیکل معیوبی رشد قیمت ها در بازار آزاد ارز را رقم زند. البته بانک مرکزی برای ترغیب جذب ارزهای حاصل از صادرات به بازار اقدام به تشکیل چنین بازاری کرد اما از زمانی که سکانداری قیمت ها به بازار آن هم بازار رسمی (معاملات توافقی ارز در صرافی های مجاز) سپرده شد قیمت دلار حدود ۱۰ هزار تومان افزایش یافته است. البته مسائلی چون رشد افسار گسیخته نقدینگی، تورم بالا و بی رونقی بخش واقعی اقتصاد موجب شده است که انتظارت تورمی در کشور افزایش و خیلی ها برای تبدیل سرمایه های خود به ارز وارد چنین بازاریی شوند.

نرخ ارز معلول است دنبال علت بگردید

حجت الله فرزانی کارشناس پولی و بانکی در گفتگو با «بازار» با بیان اینکه چنانچه سیاست گذاران و تصمیم گیران به جای کنترل قیمت ارز در بازار جلو سیل ویرانگر نقدینگی را بگیرند و در راستای مهار نرخ تورم با برنامه ریزی های درست اقدام کنند، شاهد رشد بی منطق نرخ ارز در بازار نخواهند بود چرا که زمانی که نقدینگی رشد و در بخش تولید جذب نمی شود از طرفی نیز تورم تشدید می شود و انتظارات تورمی ظهور و سرمایه گذاران برای حفظ ارزش دارایی و سرمایه‌های خود راهی بازار ارز می شوند تا با تبدیل سرمایه ها به ارز مانع از افت ارزش آن در تکانه های اقتصادی شوند.

وی با بیان اینکه رشد نرخ ارز در مقابل حجم فوق العاده سنگین نقدینگی در کشور خیلی نمی تواند بالا باشد، افزود: از آنجایی که رشدی در بخش واقعی اقتصاد کشور به چشم نمی خورد و از طرفی نرخ تورم بالاست بنابراین با توجه به ایجاد تورم انتظاری منطقی به نظر می رسد که قیمت ارز بر مدار رشد قرار گیرد این در حالی است که همچنان این نرخ همچنان سرکوب شده است. در چنین شرایطی است که نرخ ارز معلوم همین عوامل بوده و چنانچه نقدینگی مدیریت و تورم کاهشی شود ارزش پول ملی حفظ و قیمت ارز جایی برای افزایش نخواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :