منوجان در سایه هراس از تکرار سیلاب
گزارش | ایرنا
منوجان را در حالی خطر سیل تهدید میکند که از خسارت سیل سال گذشته کمر راست نکرده و۲ پل مهم و اصلی آن به دلیل کمبود اعتبار تا کنون بازسازی نشدند
۷۰ درصد جمعیت روستایی منوجان در جنوب کرمان برابر با ۲۷ هزار نفر و هشت هزار خانوار هر سال همزمان با فصل بارندگی در هراس سیلاب و خسارتهای آن به سر میبرند حال آنکه طرح پخش سیل این شهرستان چندسال پیش طراحی شده اما هنوز اجرایی نشده است.
منوجان جنوبیترین شهرستان کرمان و نزدیکترین شهر این استان به هرمزگان در نقطهای جغرافیایی قرار گرفته که درگیر سیلابهای زیادی میشود؛ همین سال گذشته بود که در سیلاب شدید بسیاری از زیرساختهای شهرستان، منازل، مزارع و زمین های کشاورزی از بین رفت و هشت هزار میلیارد تومان خسارت در این منطقه به بار آورد و سبب بدهکاری اهالی مستضعف اینجا به بانکها شد.
فاصله منوجان تا مرکز استان کرمان حدود ۴۳۰ کیلومتر است و باوجود خسارتهای ناشی از سیل طی سال گذشته و تخریب چند پل مهم که در مسیر ارتباطی به استان هرمزگان نیز قرار دارد، اما همچنان ساخت ۲ پل مهم در این منطقه تمام نشده و به علت کمبود اعتبار، عملیات عمرانی آنها متوقف مانده است تا احتمال تخریب سازه موجود نیز در جریان سیلابهای احتمالی بعدی وجود داشته باشد.
*تلفات در تکرار خسارت سیل
اواخر دی ماه امسال نیز بود که بارش شدید باران در جنوب استان سبب جاری شدن سیل در رودخانهای در این شهرستان شد که یک سواری در آن گیر افتاد و راهداران به دل آب زدند و راننده و خودرو را نجات دادند؛ همچنین در این شهرستان یک منزل مسکونی فرسوده تخریب و یکی از اهالی آن کشته شد.
مسئولان محلی میگویند در صورت اجرای طرح پخش سیلاب در مناطق عشایری و روستایی این محدوده از شهرستان منوجان هشت هزار خانوار با جمعیتی افزون بر ۲۷ هزار نفر از هراس هر ساله و احتمال خطرات مالی و جانی گسترده رهایی پیدا میکنند.
*طرح جامع مطالعاتی پخش سیلاب
معاون برنامه ریزی و عمرانی فرماندار شهرستان منوجان در این باره گفت: با در نظر گرفتن دوره بازگشت سیلهای طغیانگر و بارندگی، مطالعات یک طرح جامع پخش سیلاب در این شهرستان توسط مرکز مطالعات خشکسالی و کم آبی وزارت جهاد کشاورزی در سال های گذشته تدوین شده که باید با دستور استاندار کرمان و وزارتخانههای مربوطه وارد فاز عملیاتی شود.
رحیم ناظری افزود: سال گذشته در جریان سیل هشت هزار میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی و زیرساختی منطقه وارد شد که اجرای طرح پخش سیلاب در مقابل آن هزینه ناچیزی خواهد داشت.
او اجرای این طرح را کاری اساسی و علمی خواند که مطالبه مهم مردم منطقه کم برخوردار منوجان برای کاهش آلام و خسارت های مادی و معنویشان به شمار میرود و از مسئولان استان تقاضا کرد بر اجرای این طرح تاکید داشته باشند تا به مرحله عملیاتی برسد.
ناظری ادامه داد: باتوجه به شرایط منطقه استاندار کرمان نیز پنجم مرداد سال جاری در جلسه مدیریت بحران که بعد از بررسی میدانی بحران سیل در روستاهای منوجان در ساعات اولیه بامداد تشکیل شد بر لزوم پیگیری انجام مطالعات و اجرای طرح جامع پخش سیلاب منوجان تاکید کرد.
بدهکاری به بانک رهآورد سیل به عشایر
او یادآور شد: با اجرای طرح پخش سیلاب ۷۰ درصد جمعیت عشایری و روستایی برابر با هشت هزار خانوار که هرساله در معرض آبگرفتگی و سیلاب قرار دارند از این مشکل رهایی پیدا میکنند.
معاون برنامه ریزی و عمرانی فرماندار منوجان اظهار کرد: مردم روستاهای این منطقه به دلیل خسارتهای پی در پی سیلابها به بانکها بدهکار شدهاند چون طغیان رودخانهها باعث وارد آمدن خسارات جبران ناپذیر به محصولات آنان شده و دامهایشان را نیز تلف کرده است.
او گفت: در بارندگی اخیر هم جاده ۱۵ آبادی تا ۲۰ ساعت مسدود شده بود که بعد از فروکش کردن سیلاب و بازگشایی راهها عملیات امدادرسانی توسط دستگاههای مرتبط در ستاد مدیریت بحران انجام و مسیرها بازگشایی شد.
*توقف ساخت ۲ دهانه پل مهم
ناظری اضافه کرد: در سیلاب دی ماه سال گذشته نیز یک پل با عنوان «تِجْدانُو » بر روی رودخانهای به همین نام با ۱۲ دهنه در مسیر دوم عبوری هرمزگان – کرمان و همچنین مسیر دسترسی ۱۵ آبادی کاملاً تخریب شد که عملیات احداث و بازسازی آن با پیشرفت ۶۸ درصدی در حال انجام بود اما به دلیل نبود اعتبار متوقف شده است.
معاون برنامهریزی و عمرانی فرمانداری منوجان یادآور شد: ساخت یک پل دیگر با نام محمد آباد هم با ۶ دهنه به مدت چهار سال در حال احداث است که آن هم به دلیل نبود اعتبار ناتمام مانده و پیمانکار کارگاه را تخلیه کرده است که در صورت ادامه نیافتن عملیات ساخت با وقوع سیلابهای زمستانی احتمال آسیب به ساختار فعلی و تحمیل هزینه های مجدد به بیت المال نیز وجود دارد.
ناظری با تاکید بر اینکه هر سال وضعیت بارشها در این منطقه تکرار میشود و طی روزهای اخیر نیز درگیر سیلابی شدن رودخانه تجدانو بودیم اظهارداشت: در بارندگی اخیر با افتادن یک دستگاه خودرو در رودخانه، جان راننده آن به خطر افتاده بود که بلافاصله با عملیات امدادی توسط راهداری و دیگر عوامل مدیریت بحران، وی نجات پیدا کرد.
به گفته او همچنین در سیلاب اخیر یک منزل مسکونی در مرکز شهر منوجان که بافتی فرسوده داشت تخریب شد که قبل از حادثه ساکنان خارج شده بودند و نجات یافتند.
معاون برنامه ریزی و عمرانی فرماندار منوجان: در سیلاب دی ماه سال گذشته نیز یک پل با عنوان «تِجْدانُو » بر روی رودخانهای به همین نام با ۱۲ دهنه در مسیر دوم عبوری هرمزگان – کرمان و همچنین مسیر دسترسی ۱۵ آبادی کاملاً تخریب شد که عملیات احداث و بازسازی آن با پیشرفت ۶۸ درصدی در حال انجام بود اما به دلیل نبود اعتبار متوقف شده است.