سلامت جامعه در تهدید سگ‌های ولگرد

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1689

سلامت جامعه در تهدید سگ‌های ولگرد
گزارش | ایسنا
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۵۱۲۱ حیوان گزیدگی وجود داشته که ۴۰۷۲ مورد آن سگ گزیدگی است.
اگر چه نگهداری سگ به هر شیوه‌ای توسط شهروندان و یا به تعبیری سگ گردانی جرم‌انگاری نشده، اما در حال حاضر باتوجه‌به تبعات این عمل با صاحبان و مسببان سگ گردانی یا نگهداری در محل‌هایی که برای دیگران مزاحمت ایجاد می‌کنند برخورد قضایی می‌شود.
جنوب کرمان کمابیش درگیر این معضل است؛ اما شهر جیرفت بیش از دیگر شهرستان‌ها در دام این گرفتاری بهداشتی و خطرناک گرفتار شده به‌طوری‌که زادوولد سگ‌ها به نوبه خود به شکلی روبه‌رشد است که به نظر می‌رسد صرفاً با زنده‌گیری و نگهداری در سرپناه‌هایی که از حداقل نیازهای ضروری محروم هستند، راه به جایی نخواهیم برد؛ زیرا هزینه‌های این شیوه بسیار زیاد و بی‌نتیجه است.
اما نگهداری سگ‌های بلاصاحب به‌عنوان اولین راهکار در جیرفت آغاز شده که این مکان چندان قابل‌قبول نیست و در حال حاضر ۴۸۵ سگ در آنجا نگهداری می‌شود که در مقایسه به فراوانی آنها در سطح شهر عدد تأثیرگذاری نخواهد بود.
بر اساس اظهارات کارشناسان، عقیم‌سازی بهترین راهکار برای کاهش جمعیت‌های گله‌ای سگ‌های بلاصاحب است که تاکنون عملی نشده است.
از طرفی کارشناسان بهداشتی بر این باورند که حذف سگ‌های بلاصاحب و حتی صاحب‌دار از شهرها و روستا باعث هجوم حیوانات درنده خواهد شد؛ لذا باید روشی متعارف را دنبال کرد.
با توضیحاتی که داده شد، سگ‌های بلاصاحب در شهرها امنیت روانی شهروندان را به مخاطره انداخته‌اند و با حمله به مردم در معابر عمومی یا با سروصداهای شبانه و غیرقابل‌تحمل، جمع‌آوری و یا ساماندهی این وضعیت در جنوب کرمان جزء مطالبات مردم است.
ناگفته نماند ساخت و نصب تله‌های زنده‌گیری توسط شهرداری جیرفت چندان مفید واقع نشد و باز هم مردم از این اقدام به‌عنوان یک معضل اجتماعی یاد می‌کردند که ساعت‌ها شاهد در قفس ماندن حیوانات در میادین اصلی از جمله میدان شهرداری جیرفت بودند که این طرح ناموفق هم خاتمه یافت
*سرپناه دوم در جیرفت احداث می‌شود
مدیر روابط‌عمومی شهرداری جیرفت، با اشاره به آخرین اقدامات انجام شده درباره ساماندهی وضعیت سگ‌های بلاصاحب در سطح شهر جیرفت گفت: توسط شهرداری یک سرپناه برای نگهداری سگ‌های بلاصاحب احداث شده و در حال حاضر تعداد ۴۸۵ قلاده سگ که از سطح شهر جمع‌آوری شدند، در این محل نگهداری می‌شوند.
مصیب سمندری از احداث سرپناه دوم خبر داد که در آینده نزدیک برای این منظور آماده خواهد شد و از شهروندان خواست برای تأمین غذای موردنیاز سگ‌هایی که در سرپناه نگهداری می‌شوند، بیش از این همکاری کنند.
او افزود: شهروندان ضمن تماس با شماره ۱۳۷ می‌توانند حضور و مزاحمت‌های ناشی از حضور سگ‌ها را در محله خود گزارش بدهند تا شهرداری نسبت به جمع‌آوری اقدام کند.
سمندری از فعالیت اکیپ‌های شهرداری برای ادامه طرح زنده‌گیری سگ‌های بلاصاحب خبر داد.
معضل سگ‌های بلاصاحب گریبانگیر همه
فرماندار فاریاب نیز ساماندهی سگ‌های بلاصاحب را یک ضرورت دانست و با اشاره به تبعات بهداشتی و امنیتی برای شهروندان گفت: اف عقیم‌سازی، واکسن و رهاکردن حیوان بهترین راهکار است که باید دنبال شود.
یوسف میرشکاری با رد طرح زنده‌گیری سگ‌های بلاصاحب، از حضور سگ‌های بلاصاحب در سطح شهر انتقاد کرد که باید طبق یک دستورالعمل یکسان این وضعیت در کل شهرستان‌های جنوب کرمان ساماندهی شود.
*عقیم‌سازی و رهاسازی بهترین راهکار است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دراین‌رابطه اظهار کرد: طبق دستورالعمل باید سگ‌های بلاصاحب جمع‌آوری، عقیم و رهاسازی شوند که در همه شهرستان‌های جنوب کرمان مردم با معضل سگ‌ها روبرو هستند.
طاهره بیگ‌زاده با بیان اینکه علی‌رغم این که همگان از حضور گله‌ای سگ‌های بلاصاحب در سطح شهرها انتقاد دارند، بیشترین آمار حیوان گزیدگی را مربوط به سگ‌های صاحب‌دار دانست و این رقم را بالای ۹۰ درصد اعلام کرد.
او شهرداری را متولی جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب دانست که از طرفی این طرح هم نیاز به اعتبار دارد و همچنین واکسیناسیون را جزء وظایف ادارات دامپزشکی اعلام کرد و اظهار کرد: با همگرایی و همکاری می‌توانیم این وضعیت را ساماندهی کنیم.
بیگ‌زاده روند حیوان گزیدگی را طی سال‌های اخیر افزایشی عنوان کرد و گفت: سال ۱۴۰۱ تعداد ۴۳۵۲ مورد حیوان گزیدگی در جنوب کرمان داشتیم که از این تعداد ۳۵۷۶ مورد سگ گزیدگی بوده و در سال ۱۴۰۲ تعداد ۵۱۲۱ حیوان گزیدگی وجود داشته که ۴۰۷۲ مورد سگ گزیدگی گزارش شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت بیماری هاری ناشی از سگ گزیدگی را در سال گذشته یک مورد عنوان کرد و افزود: در سال ۱۴۰۲ سه مورد فوتی در اثر حیوان گزیدگی در جنوب کرمان رخ‌داده که یک مورد سگ گزیدگی و دو مورد دیگر مربوط به حمله گرگ بوده است .
بیگ‌زاده از حیوان گزیدگی توسط سگ‌های صاحب‌دار نیز ابراز نگرانی کرد که از ۵۱۲۱ مورد در سال گذشته تنها ۴۶۵ مورد توسط سگ‌های بلاصاحب صورت‌گرفته و گفت: بیشترین آمار حیوان گزیدگی به سگ‌های صاحب‌دار برمی‌گردد که صاحبانشان باید آموزش داده شوند و از رهاکردن حیوان در معابر عمومی و روستاها خودداری کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت از همکاری اداره کل دامپزشکی جنوب کرمان ابراز رضایت کرد و افزود: بیگ‌زاده شهرداری و محیط‌زیست را متولی جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب دانست که باید با اهتمام بیشتری در این راستا ورود کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت از مصوبه دستورالعمل جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب توسط وزارت کشور خبر داد که باید عملیاتی شود و می‌طلبد شوراهای سلامت در هر شهرستانی طبق این مصوبه همکاری کنند.
بیگ‌زاده با ارائه چند توصیه نسبت به نگهداری سگ‌های صاحب‌دار گفت: ازآنجایی‌که بیشترین آمار حیوان گزیدگی مربوط به سگ‌های صاحب‌دار است لذا می‌طلبد در این راستا ایمن‌سازی و واکسیناسیون توسط دامپزشکی صورت بگیرد و در صورت مشاهده علائم و رفتارهای مشکوک، حیوان ویزیت شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت جلوگیری از رهاسازی سگ‌های نگهبان را برای جلوگیری از حیوان گزیدگی در شب و به‌صورت تصادفی مورد تأکید قرارداد و گفت: سگ نگهبان انبار و یا تعمیرگاه حتماً باید در شب و مواقع تعطیل زنجیر شود.
معضل پرسه سگ‌های صاحب‌دار و بلاصاحب در جنوب کرمان از جمله چالش‌هایی است که گریبان‌گیر جامعه شهری و روستایی شده و ساماندهی این وضعیت با روش‌های سنتی چندان موفقیت‌آمیز نبوده و شاهد زادوولد و افزایش جمعیت سگ‌ها هستیم که در معابر عمومی علاوه بر منظره اجتماعی آزاردهنده، باعث حمله و سلب آرامش مردم شده‌اند که اجرای دستورالعمل وزارت کشور آن هم با تخصیص اعتبار موردنیاز تنها راه‌حل ختم این غائله بهداشتی، اجتماعی و روانی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 6
  • امروز: 35
  • دیروز: 166
  • هفته: 1,269
  • ماه: 4,517
  • سال: 35,961