تابستان سخت کرمان. وعده مسئولان در طرح انتقال آب خلیج فارس محقق نشد، کرمان تابستان سختی را پشت سر میگذارد
گزارش | کاغذ وطن
با وجود وعدههای مسئولان در خصوص زمان اتمام طرح انتقال آب از خلیجفارس به شهر کرمان اما همچنان این طرح به پایان نرسیده و مردم چشمبهراه تحقق وعدههای مسئولان و کاهش چالشهای کمآبی هستند.
کرمان از جمله شهرهایی است که با بحران آب مواجه بوده و چندین سال است که باتوجهبه خشکسالیهای متعدد، مردم این شهر تابستان کم آب و پر چالشی را پشت سر میگذارند.
مرکز پژوهشهای مجلس هشدار داده است که کمبود بارش در کنار افزایش دما، باعث شده که درجاتی از خشکسالی خفیف تا شدید در ایران ایجاد شود و ذخایر سدها در برخی استانها از جمله خراسان رضوی، فارس و کرمان در شرایط نامطلوبی قرار گیرند.
سرزمین خشک و نیمهخشک ایران روزبهروز تشنهتر میشود. منابع آبی رو به تحلیل رفته، بسیاری از چشمهها و رودخانهها خشک شدهاند و حجم برخی دیگر از این منابع هم کم شده است.
کاهش بارندگیها و در نتیجه تغذیهنشدن سفرههای آب زیرزمینی هر سال بر دامنه این بحران میافزاید. یکی از طرح راهکارهایی که برای حل مشکل آب شرب شهر کرمان در نظر گرفته شده است طرح انتقال آب از خلیجفارس است و همچنان در پیج و تاب اجراست.
*انتظار برای آب
طرح انتقال آب از خلیجفارس به کرمان و رفسنجان چند سالی است که بسیار جدی مطرح شده است. مسئولان در مورد زمان به بهرهبرداری رسیدن این پروژه وعدههای متعددی دادهاند این در حالی است که این طرح هنوز به ایستگاه پایانی نرسیده و جزو طرحهای نیمهتمام و مهم کرمان است.
سال گذشته اعلام شد که این پروژه به ثمر میرسد و مردم میتوانند از آن بهرهمند شوند؛ اما همچنان کرمانیها چشمانتظار اجرای آن هستند.
خط انتقال آب خلیجفارس به استان کرمان باهدف تأمین آب آشامیدنی شهرهای در خطر بحران همچون کرمان و رفسنجان از خط انتقال صنعت اواخر سال ۱۴۰۱ راهاندازی شد.
این خط به میزان ۳۰ میلیون مترمکعب آب این شهرها را تأمین میکند و مراحل اجرایی خود را میگذراند که میتواند بخشی از نیاز آبی کرمان را رفع کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمان در خصوص طرح انتقال آب از خلیجفارس به کرمان و رفسنجان اظهار کرد: این پروژه در سال ۱۴۰۱ از آب منطقهای گرفته شد و دستگاه اجرایی آن، شرکت آب نیروی ایران معرفی شد.
حمید علیدادی سلیمانی طول خط این پروژه را ۱۴۵ کیلومتر اعلام کرد و افزود: این خط تا شهر رفسنجان رسیده و اقدامات آب و فاضلاب انجام شده و آماده افتتاح و بهرهبرداری است.
وی گفت: از مجموع ۱۴۵ کیلومتر به سمت کرمان حدود ۵۲ کیلومتر مانده بود که هم اکنون کار توسط شرکت آب نیرو در سه جبهه کاری در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمان در خصوص وعده مسئولان برای اتمام این پروژه در تابستان جاری عنوان کرد: اطلاع دقیق ندارم که آیا پروژه به تابستان امسال میرسد یا خیر اما اطمینان دارم آب تخصیصدادهشده از محل این پروژه به شهر کرمان میرسد.
*آخرین وضعیت پروژه انتقال آب از سد نسا به بم و بروات
وی در خصوص پروژه انتقال آب از سد نسا به شهرهای بم و بروات اظهار کرد: فاز اول پروژه گفته شده با پیگیری دولت افتتاح شد.
علیدادی سلیمانی با اشاره به اینکه این پروژه دارای سهفاز تصفیهخانه ۵۰۰ لیتری است، افزود: در فاز اول که به بهرهبرداری رسید در حدود ۲۵۰ لیتر آب تصفیه شده سد نسا برای مردم شهرهای بم و بروات در حال مشروب شدن خط و استفاده اهالی است.
مدیرعامل آب منطقهای استان کرمان گفت: در خصوص چهار شهرستان شرقی شامل فهرج، نرماشیر، ریگان و گنبکی ۱۴۵ کیلومتر خط وجود دارد.
وی با اشاره به انجام مطالعات مربوط به این طرح، افزود: یکسری از مجوزها بین شرکت آب منطقهای کرمان وزارت نیرو باید اخذ شود. ماده ۲۳ هم برای آن گرفته شده است و انشالله وارد مدار شود.
علیدادی سلیمانی گفت: پروژه عملیاتی مربوطه در صورت تأمین اعتبار در چهار سال دوم دولت اجرایی میشود.
*وضعیت پروژه انتقال آب از خلیج فارس
مدیرعامل آبفا کرمان هم با اشاره به بهرهبرداری از پروژه انتقال آب خلیجفارس به رفسنجان در آیندهای نزدیک اظهار کرد: همچنین در سال جاری دو پروژه انتقال آب خلیجفارس به کرمان و انتقال آب سد شهیدان امیرتیموری به رابر هم به نتیجه میرسد.
علیرضا عبدیان با اشاره به اینکه امسال آبگیری رسمی سد شهیدان امیرتیموری انجام میشود، افزود: فاز اول پروژه تصفیهخانه آب کرمان با ظرفیت یک مترمکعب بر ثانیه هم بهزودی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. ظرفیت کل این تصفیهخانه سه مترمکعب بر ثانیه است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان نیز با اشاره به فرارسیدن فصل تابستان و افزایش پیک مصرف، گفت: قرار بود تا پایان اردیبهشتماه امسال، آب خلیجفارس به کرمان برسد و آب شهر کرمان تأمین شود که این هدف محقق نشد.
عبدیان، از اجرای ۳۲ کیلومتر پروژه انتقال آب از خلیجفارس به استان کرمان خبر داد و افزود: برای استفاده شهر کرمان از این مزیت، نیاز است ۵۲ کیلومتر خط انتقال اجرا شود، اما به دلیل عدم تأمین اعتبار، پروژه نیمهفعال شده و از سرعت بالا برخوردار نیست.
*جبران کسری آب با تجهیز ۲۰ حلقه چاه
او افزود: در صورت تأمین اعتبار، مدت چهار تا شش ماه پروژه به سرانجام میرسد، اما برای عبور از تنش و پیک مصرف، اقداماتی را در دستور کار داریم که از جمله آن میتوان به تجهیز ۲۰ حلقه چاه اشاره کرد.
عبدیان افزود: با این میزان، حدود ۵۰۰ لیتر به دبی شهر کرمان اضافه خواهیم کرد.
مدیرعامل آبفا کرمان به کسری آب و انعقاد تفاهمنامه همکاری بین آبفا و شهرداریها در سطح کشور باهدف ایجاد حساسیت و مصرف بهینه آب در بین شهروندان اشاره کرد و گفت: بهمنظور ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب، به انجام فعالیت فرهنگی از طریق فضاهای تبلیغاتی نیاز داریم.
باتوجهبه بحران آب در شهر کرمان و افت شدید و گاهی آب در گرمای کویری این منطقه، نیاز است مسئولان سرعت بیشتری به اجرای این پروژه داده و در راستای رفع یکی از اساسیترین معضلات این شهر اقدام کنند. حال باید منتظر ماند و دید که آیا طبق آخرین وعده مسئولان طی امسال محقق میشود یا خیر.