آینده تاریک آب در ایران. برداشت آب از منابع آب زیرزمینی نسبت به آبهای سطحی در کرمان؛ ۹۳ درصد
گزارش| تسنیم
استمرار روند ترسناک مدیریت منابع آبی کشور، ایران را تا سال ۲۰۵۰ درگیر شدیدترین تنش آبی خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، جدیدترین آمار ارائهشده توسط مؤسسه Statista در خصوص وضعیت آبی کشورهای مختلف تا سال 2050 پیشبینی کرده است که کشورها در آن زمان (2050) چه شرایطی خواهند داشت، بر این اساس کشورها در چهار گروه از شدیدترین تنش آبی تا کمترین خطر تنش آبی دستهبندی شدهاند که کشور ما نیز در گروه کشورهایی قرار گرفته است، که پیشبینی میشود تا سال 2050 شدیدترین تنش آبی را تجربه خواهد کرد!
این گزارش میافزاید؛ بر اساس شواهد موجود، علاوه بر کل شبهجزیره عربستان، ایران و هند، بیشتر کشورهای شمال آفریقا مانند الجزایر، مصر و لیبی نیز از جمله کشورهایی هستند که انتظار میرود تا سال 2050 حداقل 80 درصد از آب در دسترس خود را مصرف کنند.
با این حال، پدیده کمبود آب محدود به کشورهای در حال توسعه نیست و کشورهای جنوب اروپا مانند پرتغال، اسپانیا و ایتالیا نیز در زمان حاضر تحت فشار شدید آب هستند و وضعیت در اسپانیا تا سال 2050 بهطور قابلتوجهی بدتر خواهد شد.
همزمان با توسعهیافتگی کشورها بهویژه در کشورهای در حـال توسـعه، تقاضـا بـرای آب بـهمنظور کشاورزی و خودکفایی نسبی، تأمین نیازهای جمعیتی و ارتقای یا بهبود وضعیت صنعتی افزایش قابلملاحظهای پیدا کرد اما تبعات این موضوع بهویژه در مناطقی از جهان که بهصورت طبیعی همواره با کمبود آب مواجه بودند بیشتر خودنمایی کرد.
در کشورهای توسعهیافته سهم بخش کشاورزی 30 درصد، شرب و بهداشت 11 درصد و سهم بخش صنعت و معدن 59 درصد است. سرانه مصرف آب به عوامل متعددی از جمله شرایط اقلیمی و وضعیت آبوهوایی، نوع فرهنگ هر منطقه، تعرفه و قوانین بازدارنده، تجهیزات کاهنده مصرف، وضعیت بهداشتی و غیره بستگی دارد و در کشورهای مختلف دارای ارقام متفاوتی است. بهطورکلی در اکثر کشورهای توسعهیافته بهدلیل وجود زیرساختهای مناسب و قوانین بازدارنده و تعرفههای بالای آب میزان سرانه مصرف آب از ایران کمتر است.
در کشور ایران سالانه حدود 98 میلیارد مترمکعب مصرف آب داریم (بر اساس پایگاه اطلاعرسانی دولت؛ کل حجم آب تجدیدپذیر کشور نیز براساس آخرین برآوردها حدود 103 میلیارد مترمکعب تخمین زده میشود که در شرایط حاضر بیش از 90 درصد آن، دو برابر شاخصهای جهانی مصرف میشود) که قریب 87 درصد آن در بخش کشاورزی، 9 درصد در بخش شرب و حدود 3 درصد در بخش صنعت مصرف میشود. 55 درصد از 98 میلیارد مترمکعب آبی که بهصورت سالانه در کشور به مصرف میرسد، از طریق منابع آب زیرزمینی تأمین میشود.
همچنین میان استانهای کشور بیشترین وابستگی به آبهای زیرزمینی به استانهایی چون کرمان، یزد، البرز، خراسان جنوبی، هرمزگان، همدان، خراسان رضوی و فارس اختصاص دارد که بهترتیب در این استانها سهم برداشت آب از منابع آب زیرزمینی نسبت به آبهای سطحی 93 درصد، 91 درصد، 89 درصد، 89 درصد، 88 درصد، 87 درصد، 84 درصد و 80 درصد است، در واقع در این استانها بیش از 80 درصد از آب مصرفی سالانه از منابع زیرزمینی برداشت میشود و این اتفاق نقش ویرانگری در وضعیت آبی آنها داشته و خواهد داشت.
دادههای هواشناسی و روند بارندگیهای 50 سال اخیر کشور حکایت از وضعیت نامتوازن نزولات جوی در سالهای آبی مختلف دارد، البته در خصوص علت نامتوازن بودن نزولات جوی، در مراجع علمی مانند مطالعه محمدجانی و یزدانیان (1393) با عنوان “تحلیل وضعیت بحران آب در کشور و الزامات مدیریت آن” اینگونه ذکر شده است: موقعیت رشتهکوههای زاگرس و البرز سبب شده است 70 درصد بارندگی تنها در 25 درصد از مساحت کشور وجود داشته باشد. از یک سو، نیمی از مساحت کشور به حوضه آبریز مرکزی اختصاص دارد کـه تنها یکسوم از کل منابع آب تجدیدپذیر در آن واقع اسـت و از سـوی دیگـر، حـدود نیمـی از منـابع آب تجدیدپذیر ایران در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد که یکچهـارم از مسـاحت کشـور را پوشش میدهد.
با وجود تمامی تنگناهای موجود و موانع طبیعی، میانگین بلندمدت بارشهای کشور حدود 242 میلیمتر است. وضعیت همواره بهگونهای پیش رفته است که بهندرت ایران بارشی فراتر از میانگین بلندمدت را تجربه کرده است و غالباً نزولات جوی روند نزولی به خود گرفته است! بر اساس جدیدترین آمار ارائهشده مورخ 24 تیرماه 1403، از ابتدای سال آبی (شروع سال آبی در ایران از ابتدای فصل پاییز است، به این ترتیب یک سال آبی در ایران از 1 مهرماه شروع میشود و تا 31 شهریور سال بعد ادامه مییابد) یعنی مهرماه 1402 تا امروز 681 میلیمتر بارش در استان گیلان دریافت شده است که در حالت نرمال باید حدود 794 میلیمتر بود، اما این شرایط درحالی است که بارشهای دریافتی امسال در استان گیلان حدود 100 میلیمتر کمتر از سال گذشته است.
بر اساس اطلاعات جدول بارش کشور، بیشترین کسری بارش استانی از ابتدای سال آبی تاکنون مربوط به استانهای گیلان با 112.7، چهارمحال و بختیاری 105.1، قزوین 75.1 و استان تهران با 60.1 میلیمتر است و در عین حال از نظر درصد تأمین بارش، استان سمنان با کسری 30درصدی بارش مواجه است.