پیش‌بینی که غلط از آب درآمد؛ پاییز پرباران نشد، به نرمال هم نرسید

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1602

پیش‌بینی که غلط از آب درآمد؛ پاییز پرباران نشد، به نرمال هم نرسید
رئیس سازمان هواشناسی: صحبت‌های ما پیش‌بینی است، پیش‌گویی نیست
کاغذ وطن
میزان بارندگی در استان کرمان وضعیت رو به بهبودی ندارد. در استانی که بخش بزرگی از اقتصاد آن بر پایه کشاورزی است بهره برادران چشم به پیش‌بینی‌های هواشناسی دارند تا شاید خبرهای خوبی در راه باشد و بوی باران بیایید تا اندکی گردوغبار چندین سال خشکسالی از کرمان رخت بربندد.
طبق اطلاعات پهنه‌ای، میانگین بارش‌ها در سال گذشته در استان کرمان ۵۶.۵ میلیمتر بارندگی اتفاق افتاده که در مقایسه با بارش بلندمدت این استان با ۶۸.۳ میلیمتر، کاهش ۱۱.۸ میلیمتری بارندگی را نسبت به سال قبل‌تر نشان می‌دهد.
آن طور که رئیس اداره کل هواشناسی نقل شده است، بارش سال ۱۴۰۰ در استان کرمان ۸۰.۶ میلی‌متر ثبت شده که با این شرایط تفاوت بارندگی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال گذشته کاهش ۲۴.۱ میلیمتری بارندگی را نشان می‌دهد.
قبل از شروع پاییز از قول مدیرکل هواشناسی استان کرمان آمده بود که: استان کرمان تحت تاثیر خشکسالی از خفیف تا بسیار شدید قرار دارد و روند خشکسالی از سال ۸۱ آغاز و بارندگی کمتر شد و این روند هر سال بدتر می‌شود اما پیش‌بینی‌ها از بارشی خوب برای پاییز این استان خبر می‌دهد.
محسن عراقی زاده در آخرین روزهای تابستان در جلسه ستاد مدیریت بحران استان کرمان گفته بود که: در سال زراعی جاری ۸۵ میلیمتر بارندگی در استان داشتیم و سال قبل ۱۰۷ میلیمتر؛ میزان بارش نسبت به بلندمدت که ۱۳۷ میلیمتر بوده، ۳۸ درصد کاهش را نشان می‌دهد.
او همچنین در مقایسه وضعیت بارش استان‌های مختلف،گفته بود: کرمان ۶۲ درصد بارندگی سال آبی را داشته و وضعیت خوبی ندارد.
مدیرکل هواشناسی استان کرمان در همان جلسه گفته بود: براساس پیش‌بینی، بارش‌ها در سه ماهه پاییز امسال در حد نرمال خواهد بود و دو هفته آینده نقشه‌ها بروز می‌شود و دقیق‌تر می‌توانیم در رابطه با وضعیت بارش در منطقه اظهارنظر کنیم.
از گوشه کنار خبر از پاییز پر باران می‌رسید. تا جایی که احتمال خطر سیلاب هم در پاییز م‍ی رفت.

در حالی‌که پیش‌بینی‌های هواشناسی از بارش‌های نرمال و بیش از نرمال در پاییز و زمستان امسال خبر می‌داد اما اکنون که در آخرین ماه پاییز به سر می‌بریم در روزهای پاییزی، به‌ویژه آذرماه بارش چندانی رخ نداد و همین مسئله واکنش‌هایی را به همراه داشت.
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با بیان این‌که پیش‌بینی‌ها در حد احتمالات هستند و با قاطعیت نمی‌توان بر آن‌ها استناد کرد، عامل اصلی تاثیرگذار بر کم‌بارشی این روزها را غلبۀ فعالیت دو جریان «MJO» و استقرار مداوم پر ارتفاع جنب حاره‌ای بر جریان ال‌نینو دانست.
صادق ضیائیان تاکید کرد که ال‌نینو تنها یکی از مؤلفه‌های تاثیرگذار بر میزان بارندگی‌ها است و ده‌ها عامل دیگر وجود دارد که می‌تواند بر میزان بارش‌ها تاثیر بگذارد.
او توضیح داد که در مهرماه بارش‌های کشور بالاتر از نرمال و در آبان به اندازۀ نرمال رخ داد، به‌گونه‌ای که در پایان آبان‌ماه بارش‌ها معادل میانگین بلندمدت بود اما در آذرماه شاخص دورپیوند «MJO» در حالت نامناسبی قرار گرفت که رطوبت مناسب وارد ایران نشد و یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در عدم بارش کافی، فعالیت نامناسب این جریان دورپیوند است.
«ال‌نینو» پدیده‌ای است که هر چند سال یک‌بار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر کره زمین می‌شود و امسال طبق پیش‌بینی‌ها قرار بود پاییز پربارشی را برای ایران رقم بزند.
به گزارش فردای‌کرمان به نقل از ایسنا، ضیاییان در توضیح بیشتر دربارۀ فعالیت جریان دور پیوند ال‌نینو و ارتباط آن با میزان بارندگی‌های کشور اظهار کرد: «ال‌نینو تنها یکی از مؤلفه‌های تاثیرگذار بر میزان بارندگی‌ها است. ده‌ها عامل دیگر وجود دارد که می‌تواند بر میزان بارش‌ها تاثیر بگذارد».
او افزود: «در پیش‌بینی‌های گذشته نیز تاکید شد که در خوشبینانه‌ترین حالت ممکن ۶۰ درصد بارش‌های پاییز و زمستان نرمال و بیش از نرمال خواهد بود».
*عواملی رو نتیجه پیش‌بینی تاثیر می‌گذارند
او با تاکید بر اینکه در گزارش‌های ارائه‌شدۀ گذشته نیز تاکید بر این بود که تمام اطلاعات در حد پیش‌بینی است و قاطعانه نمی‌توان بر آن‌ها تاکید کرد گفت: «ال‌نینو تنها یکی از عواملی است که بر بارندگی تاثیر می‌گذارد و تاکنون با در جریان بودن آن میزان بارندگی‌ها افزایش یافته بود اما جریان‌های دور پیوند دیگری نیز وجود دارند که با فعالیت آن‌ها می‌تواند نتیجۀ پیش‌بینی‌ها تغییر کند».
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اضافه کرد: «اتفاق رخ‌داده و جریان‌ساز این روزها مربوط به فعالیت جریان‌های دور پیوند دیگری است که بر ال‌نینو غلبه کرده است و اجازۀ فعالیت به آن نمی‌دهند. در مهرماه بارش‌های کشور بالاتر از نرمال و در آبان به اندازۀ نرمال رخ داد، به‌گونه‌ای که در پایان آبان‌ماه بارش ما معادل میانگین بلندمدت بود اما در آذرماه شاخص دورپیوند «MJO» در حالت نامناسبی قرار گرفت که رطوبت مناسب وارد ایران نشد و یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در عدم بارش کافی، فعالیت نامناسب این جریان دورپیوند است».
او افزود: «از طرفی نیز استقرار مداوم پر ارتفاع جنب حاره‌ای در منطقۀ ما موجب شد تا نفوذ سامانه‌های بارشی بر ایران رخ ندهد و تمام این موارد دست به دست هم داد تا شرایط کم‌بارشی در آذر ماه اتفاق افتد».
ضیاییان در پایان یادآور شد: «موارد دیگری نیز بر بارندگی‌ها تاثیرگذار است که می‌توان از جهات گوناگون آن‌ها را بررسی کرد اما مهم‌ترین عوامل عدم تزریق رطوبت به جو ناشی از استقرار شاخص دورپیوند «MJO» در فاز نامناسب برای کشور ما و استقرار مداوم پر ارتفاع جنب حاره‌ای بود که بر فعالیت ال‌نینو غلبه کرد و موجب کم‌بارشی در آذرماه نسبت به پیش‌بینی‌های گذشته شد»
*پیش‌بینی‌های خلاف واقع
آنطور که تسنیم نقل کرده است، رئیس سازمان هواشناسی درباره پیش‌بینی‌های خلاف واقع سازمان هواشناسی به ارائه توضیحاتی پرداخت.
سحر تاجبخش مسلمان در پاسخ به این سئوال که “چرا در فصل پاییز امسال علی‌رغم اعلام هواشناسی، خبری از بارش‌ها نبود و پیش‌بینی‌ها درست نبود؟” اظهار داشت: ما بر اساس یک سری شواهد و مدل‌ها اظهارنظر می‌کنیم، صحبت‌هایمان پیش‌بینی است، پیش‌گویی نیست، یعنی آنچه را که روی نقشه‌ها و مدل‌ها می‌بینیم، اعلام می‌کنیم.
او گفت: در آخرین شورای آبی عالی نیز که با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد، اعلام کردم که براساس تمام مدل‌های تولیدی داخلی و مدل‌های کشورهایی دیگر، شواهد افزایش بارش‌ها را نشان می‌داد که در مهرماه بارش‌های بالای نرمال در کشور داشته باشیم اما در آبان ماه هم اتفاق نیفتاد و ما خودمان بیشتر از همه از این موضوع ناراحت بودیم!
رئیس سازمان هواشناسی کشور اذعان کرد: ناراحتی ما از این‌موضوع نه تنها بخاطر اینکه پیش‌بینی‌ بارش‌ها درست درنیامده، بلکه شرایط کشور به نحوی است که بیشتر به آب نیاز دارد و این منابع بارشی می‌توانست کمک خوبی برای استان‌هایی که در دو سال اخیر تحت تاثیر کم‌بارشی شدید بودند، باشد.
*بارش‌های آبان ماه زیر نرمال
او با اذعان به اینکه بارش‌ها در آبان ماه زیر نرمال بود، افزود: امروز تمام صحبت‌ها بر پایه احتمالات است، ما ۵۰ تا ۷۰ درصد احتمال می‌دهیم‌ که بارش‌ها بالای نرمال باشد و در معنای بدبینانه ممکن است که ۳۰ تا ۵۰ درصد پیش‌بینی‌ها نیز اتفاق نیفتد.
تاجبخش بیان کرد: در جلسه شورای عالی آب که رئیس‌جمهور، وزرای نیرو، جهاد کشاورزی وزیر کشور، رئیس سازمان محیط‌زیست و دستگاه‌ها متولی حضور داشتند، اعلام کردم که تئوری‌ها و پیش‌بینی‌های بدبینانه را برای شرایطی که ممکن است این بارش‌ها اتفاق نیفتند، در نظر بگیرند و خوشبختانه مصوب هم شد که در حوزه منابع آبی شرایط بدبینانه و تمام سناریو را ببینیند تا بلکه منابع آبی و ظرفیت‌های کشور را به بهترین نحو مدیریت کنند و امیدواریم اتفاق هم بیفتد.
او از پیش‌بینی جدید بارش‌ها خبر داد و عنوان کرد: در دو هفته مانده آذرماه نیز چند سیستم‌ بارشی از کشور عبور می‌کند اما به نظر نمی‌رسد که شرایط به چیزی که انتظار داشتیم، برسد ولی بارش‌هایی در برخی استان‌ها از جمله کردستان خواهیم داشت.
رئیس سازمان هواشناسی ابراز داشت: امیدواریم با مدیریت بهینه و حوزه کشاورزی، شرایط کم‌آبی را در کشور به بهترین نحو مدیریت کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 99
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,756
  • ماه: 10,525
  • سال: 78,330