آخرین وضعیت سلامت آب روستاها و شهرهای کشور اعلام شد. مقابله با آلودگی آب به فلزات سنگین در استان
رئیس گروه آب و فاضلاب وزارت بهداشت: وزارت نیرو سیستمهای تصفیهای نصب کرده که فلزات سنگین را از آب حذف میکند.
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت آب کشور توضیح داد.
وضعیت آب آشامیدنی در برخی مناطق کشور به دلایل مختلف، از آلودگیهای میکروبی تا مشکلات زیرساختی، به بحرانی جدی تبدیل شده است. خوزستان، چابهار و کرمان به عنوان مناطقی با تهدیدات قابل توجه، نیازمند اقدام فوری و گسترده برای حل مشکلات آب هستند.
رئیس گروه آب و فاضلاب وزارت بهداشت، غلامرضا شقاقی از وضعیت نامناسب بهداشت آب در برخی از استانهای کشور خبر داد و به تشریح مشکلاتی پرداخت که شهروندان در مناطق جنوبی و شرقی با آن مواجه هستند.
شقاقی درباره وضعیت آب در سیستان و بلوچستان و به ویژه در چابهار گفت که در این استان، وضعیت آب در مناطق شهری بهتر از روستاهاست، اما در سال گذشته پس از سیلهای شدید، منابع آب چابهار به شدت آلوده شده است. وی تأکید کرد که برای حل این مشکل، وزارت نیرو باید اقدامات جدی برای تصفیه و تأمین آب سالم در این مناطق انجام دهد. شقاقی همچنین افزود که دانشگاههای علوم پزشکی زاهدان، ایرانشهر و چابهار به صورت مداوم بر کیفیت آب نظارت دارند، اما وضعیت در برخی مناطق همچنان نگرانکننده است.
*وجود مشکلات میکروبی در منابع آبی استان
در استان کرمان، شقاقی از عدم وجود مشکلات میکروبی در منابع آب خبر داد، اما نسبت به آلودگیهای ناشی از فلزات سنگین هشدار داد. برخی مناطق این استان با مشکل آلودگی به فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم روبهرو هستند که میتواند تهدیدی جدی برای سلامت عمومی باشد. برای رفع این مشکل، وزارت نیرو سیستمهای تصفیهای نصب کرده است که فلزات سنگین را از آب حذف میکند. شقاقی اعلام کرد که وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کرمان و جیرفت به صورت مستمر بر کیفیت آب نظارت دارند و در صورت عدم تطابق با استانداردهای بهداشتی، اقدامات لازم انجام خواهد شد.
*وضعیت سلامت آب در کشور
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت آب کشور گفت: یعنی علاوه بر وزارت نیرو که موظف است آب را تأمین و از کیفیت آن مطمئن شود، وزارت بهداشت نیز نظارت روی این موضوع دارد. خوشبختانه وضعیت کیفی آب ما در مرحله خوبی قرار دارد، البته ممکن است در بعضی استانها شاخص پایینتر باشد، اما به طور کلی در کشور این شاخص مناسب است.
او اظهار داشت: شاخصهایی از نظر آلودگی میکروبی آب در جایگاه مناسبی قرار داریم. نزدیک به ۹۹ درصد مناطق شهری که عدد قابل قبول و در مناطق روستایی عدد پایینتر است. به طور کلی اما به نسبت استانداردهای جهانی و استانداردهای سازمان جهانی بهداشت از نظر کیفی وضعیت ما مطلوب است.
*روستاهایی خارج ازپوشش شرکتهای آب و فاضلاب
شقاقی اضافه کرد: یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که برخی روستاهای ما تحت پوشش شرکتهای آب و فاضلاب نیستند، بلکه به صورت خودگردان و به صورت هیئت امنایی گردانده میشوند. در این مناطق اگر مشکلی باشد رسیدگی نشده و ممکن است به خوبی آب منطقه گندزدایی نشود اما وضعیت آب ما در روستاهایی که تحت پوشش آب و فاضلاب است حدود ۸۴.۸۶ درصد و در مناطق شهری ۹۱.۹۹ درصد قراردارد. با اقدامات وزارت نیرو در آینده تمام روستاها را تحت پوشش قرار خواهیم داد.
*آزمایش روزانه کلُر و کدورت آب
شقاقی در پاسخ به این پرسش که پایشهای میکروبی تاکنون چگونه صورت گرفته است اعلام کرد: خوشبختانه تجهیزاتی که در این پایش وجود دارد تجهیزات پرتابل است و یک سری آزمایش اعم از میزان کلر باقی مانده و میزان کدورت در محل انجام میشود. اگر در محل انجام نگیرد آن آزمایش درست نخواهد بود. یک سری آزمایش اعم از آزمایشهای میکروبی باید نور برداری شده و به آزمایشگاه انتقال پیدا کنند.
او اظهار داشت: ما مطابق استاندارد و بر اساس بازه زمانی تعیین شده آزمایشات را انجام میدهیم. آزمایشاتی مانند کلر و کدورت به صورت روزانه در سطح شهر و روستا کنترل و پایش میشود و اگر مشکلی باشد گزارش خواهد شد.
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار ادامه داد: بحث میکروبی با توجه به جمعیت بررسی میشود. هرچه جمعیت منطقه بیشتر باشد نمونهها نیز بیشتر خواهد بود و به صورت ماهیانه انجام میشود. برای عوامل شیمیایی که ممکن است زود به زود اتفاق بیافتد هر شش ماه یا یکسال یکبار این عوامل شیمیایی پایش میشوند. برای یک سری مواد شیمیایی مانند فلزات سنگین و مواد عالی که نیاز به تجهیزات پیشرفته دارند در وزارت بهداشت و وزارت نیرو تجهیزات وجود دارد و اینها در آزمایشگاههای مرجع پایش خواهند شد.
او مطرح کرد: وزارت بهداشت با همکاری دستگاههای ذیربط برای سلامت آب، برنامهای تحت عنوان برنامه ایمنی آب آشامیدنی انجام داده است که مربوط به مدیریت ریسک در کل کشور انجاممیشود و هرکس موفق شود طرح را اجرا کند به فرد گواهینامه برنامه ایمنی آب داده میشود و ما مطمئن میشویم تمام ریسکها در آن سامانه شناسایی و برطرف شده است. اگر اتفاقی نیز بیفتد گواهی نامه لغو میشود و باید از نو چرخه را انجام دهد.
همه این موارد در حالی است که در ماه گذشته نیز وضعیت سلامت آب آشامیدنی استان کرمان عکس العمل یکی از نمایندگان شورای اسلامی را به دنبال داشت.
* وضعیت بحرانی آب استان کرمان
نماینده کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی وضعیت آب در استان کرمان را بحرانی توصیف کرد و از وزیر کشور خواست به این معضل رسیدگی کند.
شهباز حسن پور، در آئین تکریم و معارفه استاندار کرمان سردار مومنی را استراتژیک ترین وزیر دولت دانست و اظهار کرد: پتانسیل نیروهای متخصص در دیار کریمان کم نیست، در این راستا ضرورت دارد از این ظرفیتها برای رفع دغدغههای مردم استفاده میکنیم.
او وضعیت آب در استان کرمان را بحرانی توصیف کرد و از وزیر کشور خواست به این معضل رسیدگی کند.